Meccano bouwset

Via: flickr.com | Les Chatfield, CC

Urenlang bouwden wij van Meccano de mooiste constructies. Het is vergeten speelgoed, jammer genoeg. Gelukkig hebben wij onze herinneringen en wellicht een foto van de glorietijden waarin dit montagespeelgoed bij iedereen in huis slingerde. Fun times voor onze ouders, dat zeker!

Meccano speelgoed bouwen vroeger
Via: flickr.com | Gary Higgins, CC-NC

Bouwde jij ook van alles met Meccano?

Het was niet kinderlijk eenvoudig. Je moest wel je hersenen erbij gebruiken om de designer uit te hangen. Laten wij het zo zeggen, het was verdomd moeilijk om van al die losse onderdelen echt wat te maken en niets over te houden. Het is de Ikea niet! Maar het plezier van Meccano was er niet minder om. Wij bouwden van alles en gaven niet op tot het resultaat er wezen mocht. Iedereen in de familie moest het zien, jouw prachtige bouwconstructie.

.

Waarom wij graag speelden met Meccano

Meccano was niet zoals het andere speelgoed. Bouwen met blokken is leuk en Lego kon er ook wel mee door, maar je voelde je meteen een heuse constructeur met dit metalen speelgoed. Er kon gewoon niets tippen aan Meccano en deze 6 redenen geven aan waarom…

1. De doos was al gaaf!

Zelfs de verpakking van Meccano was geweldig. In één oogopslag zag je wat er gebouwd kon worden en waarmee. De doos was zo uitnodigend. Daar moest je direct mee beginnen. Die moest worden geopend. Het rammelde zo mooi, het geluid van al dat metaal dat door elkaar werd geschud. Omdat de doos zo belangrijk was, werd deze goed bewaard. Verkeert jouw Meccano set nog in goede staat?

Meccano speelgoed doos vroeger
Via: Wikimedia Commons | Lady alys, CC

2. Werktuigkunde voor knapen

Wilde je later werktuigbouwkundige worden, dan was Meccano echt wat voor jou. Dat was ook de insteek. Speciaal voor knapen met die interesse. Helaas, of gelukkig, sloeg het aan bij een groter publiek. Plots was het niet alleen voor knapen. Mijn zusje kon er ook niet vanaf blijven. Zijn er nog andere meiden die gek waren op Meccano?

meccano

3. Meer dan platte metalen plaatjes

Bouwsets van Meccano bestonden uit allerlei unieke onderdelen die uitwisselbaar waren. Dit maakte het mogelijk om bouwsets te combineren en nieuwe constructies te maken. De platte metalen plaatjes herkennen wij allemaal wel. Ook het rood en groen is zeer kenmerkend en uniek voor die tijd. De afgeronde hoeken zodat het kindvriendelijk was. En de klapper op de vuurpijl was het moment dat in de jaren ’70 gemotoriseerde onderdelen werden toegevoegd. Hiermee kon je nog betere en coolere hijskranen maken. Of maakte jij liever wat anders?

Meccano wielen bouwen
Via: Wikimedia Commons | Jean-Yves Pasquier, CC

En uiteraard mocht de Erector niet ontbreken. Zeg maar niets over de naam.

4. Educatief speelgoed

Als kind kun je van alles doen. Waarom dan niet spelen en leren tegelijk? Tijdens het bouwen kraken de hersenen, je fijne motoriek werd er beter van, inzichtelijk en logisch denken moest je ook en achteraf voelde jij je enorm trots. Het was dus ook goed voor je zelfvertrouwen. Wat een top speelgoed! Het is toch een kunst om als kind al deze onderdelen te kunnen gebruiken en er nog wat van te maken!

Meccano speelgoed onderdelen
Via: nzmeccano.com

5. Samen spelen, samen delen

Speelgoed uitlenen is natuurlijk not done. Samen delen konden wij wel. De ene keer samen bouwen bij de één, dan weer bij de ander. Teamwork makes the dream work, toch?! Of zat je toch liever zo aan tafel? Lekker alles zelf in elkaar zetten…

Meccano 1904/5

6. Nooit een tekort aan inspiratie

Zelf wat bedenken is niet altijd eenvoudig. Gelukkig bracht Spin Masters een magazine uit en dan konden wij weer naar hartenlust verder bouwen. Zalig!

Meccano magazine
Via: flickr.com | robert wade, CC

Wat heb jij zoal gemaakt met je Meccano bouwsets? Laat het ons weten in een reactie. Ook horen wij graag van ouders. Was het leuk, al dat meuk wat overal slingerde?

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer