Lego Mario: jeugdiconen Super Mario en Lego komen samen

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Lego Super Mario Lego Mario feat

Als je bent opgegroeid in de jaren 80 of 90, is de kans groot dat je bent grootgebracht met minstens één van deze zaken: Super Mario of Lego. Misschien niet heel gek, dat beide partijen hebben besloten om de krachten van dit jeugdsentiment te bundelen. Lego Mario is een feit!

Speelgoed in de jaren 80 en 90

Wat hadden we vroeger mooi speelgoed. Wie opgegroeid is in de 80’s en 90’s, zal zich maar al te gemakkelijk met weemoed terug wanen in die tijd. Zorgeloos spelen met zaken als Electro, of je een echt designer voelen met Modewijzer. Het was ook de opkomst van de eerste spelcomputers, waaronder natuurlijk de Atari, die al snel zou worden vervangen door de Nintendo Entertainment System (NES). Evenals de iets latere Game Boy, stond daar wel een heel gek mannetje centraal…

Tegelijk met alle digitale ontwikkelingen van alle spelcomputers en zelfs de Tamagotchi, bleef het traditionele speelgoed onverminderd populair. Denk hierbij aan Fisher Price voor de kleinere onder ons, terwijl de jonge dames liever (die vaak verwende) Barbie tevoorschijn haalden. Maar vele kinderen uit die tijd, konden hun creativiteit kwijt met Playmobil en het oudere Lego. Wie heeft er vroeger geen kunstwerk gemaakt van die gekke blokjes?!

Via: pxhere.com | Pxhere.com, CC

In dit artikel wil ik juist eens stilstaan bij dat gekke mannetje en die felgekleurde blokjes. Om precies te zijn Super Mario en Lego. Het blijkt dat dat deze succesverhalen van vroeger elkaar hebben gevonden, maar meer over Lego Mario hieronder. Tijd om ze weer eens tevoorschijn te halen…

Super Mario (en Luigi)

Ergens in het Mushroom Kingdom gebeurde het allemaal. Mario had als doel, het redden van Prinses Peach, die natuurlijk weer eens in de handen van Bowser / Koopa was gevallen. Ellende alom, maar genoeg inspiratie voor een complete franchise, die decennia lang kinderen bezig zou houden. Het begon natuurlijk met het Super Mario Bros. spel op de Nintendo (NES), waar loodgieters Mario en broer Luigi niet genoeg konden krijgen van muntjes, grote paddenstoelen en gevaarlijke planten uit pijpen moesten ontwijken.

Super Mario Bros. Nintendo
Via: Super Mario Bros. / Nintendo (capture)

Dit iconische 2D-spel had al snel enkele populaire opvolgers, die inmiddels ook op nieuwe spelcomputers konden worden gespeeld. Denk hierbij aan Super Mario Bros. 3, maar ook Super Mario World op de Super Nintendo (SNES). Niet lang daarna was het de beurt aan Super Mario 3D Land en World op de Nintendo 3DS en natuurlijk de Wii.

Super Mario World 3D
Via: flickr.com | BagoGames, CC

Kortom Mario en Luigi hebben in al die jaren veel meegemaakt. Benieuwd overigens, of zij als klein Mario’tje en Luigi’tje met Lego hebben gespeeld…

Lego: het plastic goud voor kinderen

Dan waren er nog die plastic blokjes met die gekke nopjes. Juist dankzij deze nopjes kon je honderden, nee duizenden lego-steentjes aan elkaar kon bouwen en naast de ‘formele’ bouwwerken ook je eigen gang kon gaan met creaties: van nieuwe huizen of burchten tot de gekste voertuigen. Alles kon en snel konden je ouders de kamer niet meer in, die volledig bedekt was met steentjes.

Via: imgur.com

En die steentjes waren een succes! Het was zelfs zo, dat Lego in 2006 werd uitgeroepen tot grootste bandenproducent ter wereld. Voor alle modellen produceert de speelgoedfabrikant honderden miljoenen banden per jaar. Je kon met je Lego overal wel in verdiepen: van ruimteschepen, snelle racewagens, ridders, piraten tot hele steden met vliegvelden en zelfs treinen die je kon laten rijden.

Lego Trein speelgoed
Via: flickr.com | Martin @pokipsie Rechsteiner, CC

Eind jaren 90 begaf Lego zich zelfs in het vaartwater van onze Super Mario en kwam met een eerste computerspel: Lego Island. Voor velen hilarisch om daadwerkelijk in een lego-land rond te kunnen lopen. Niet veel later verschenen ook de eerste Lego films. Lego maakte in het verleden dus al vele uitstapjes met bepaalde thema’s. Echter, ontbrak hier nog altijd een loodgieter en zijn broer… tijd voor Lego Mario dus!

Lego Mario = Super Mario + Lego

Na de vele thematische uitstapjes van Lego, kon een samenwerking met Nintendo en nog preciezer onze held Super Mario niet uitblijven. Lego Mario is een feit met de sets van Lego Super Mario! Kinderen van nu kunnen de nostalgie van toen mee beleven en ouders kunnen het stiekem weer genieten van hun eigen jeugdsentiment en nostalgie.

Lego Super Mario Lego Mario
Via: lego.com

Het concept is simpel: er kan flink gebouwd worden, maar tegelijk is er het spelelement van de Super Mario figuren met allerlei interactieve widgets. Sommige zaken veranderen dus niet: Lego Super Mario moet dus nog steeds te prinses redden en die gekke beesten of planten uit pijpen ontwijken (of juist goed raken).

Lego Super Mario Lego Mario 2
Via: lego.com

Ook Lego Luigi van de partij

Dacht je dat Lego Mario dit avontuur alleen zou beleven, dan heb je het mis. Ook Luigi is van de partij, net als vele andere nostalgische personages, ken jij de volgende figuren nog?

  • Huckit Crab
  • Spiny Cheep Cheep
  • Ninji
  • Foo
  • Parachute Goomba
  • Para-Beetle
  • Thwimp
  • Fly Guy
  • Bone Goomba.
Lego Super Mario Lego Mario figuren
Via: lego.com

Zelfs de geluidjes komen terug uit de ingebouwde speakers! Er zijn blijkbaar vele handelingen die allen een bijpassend en super herkenbaar geluid of zelfs muziekje laten horen. De vraag is wel of vele ouders niet meteen angst krijgen bij dat zwaarmoedige melodietje van het kasteel van Bowser.

Jouw Lego Super Mario herinneirngen?

Tja, nu we Lego Mario hebben gezien, mag je weer kiezen: wat is je leukste Lego / Super Mario herinnering aan vroeger? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...