Dinky Toys: waarom dit dé ultieme speelgoed modelauto was

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Dinky Toys speelgoed auto

Dinky Toys is de koning onder de modelauto’s! Tegenwoordig kom je ze niet snel tegen en wanneer jij ze ziet zijn ze oud, beschadigd maar zeker niet minder geliefd. Heb jij vroeger Dinky Toys gespaard toen jij klein was?

Waarom wij zo gek waren op Dinky Toys…

Vroeger had je je op een autoloze zondag nog genoeg te vermaken met auto’s. Grote kans dat Dinky Toys hier een grote rol in speelde. DT heeft de strijd verloren van merken als Hot Wheels. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar wij weten dondergoed dat geen andere modelauto zo uniek en gaaf is als de goede ouwe Dinky…

Dinky Torys auto speelgoed
Via: Wikimedia Commons | GLAP59730204, CC

En die reclames logen er niet om, die Dinky Toys waren de bomb!

Dinky toys speelgoed vroeger modelauto
Via: Dinkey Toys (poster)

1. Een Dinky modelauto kon tegen een stootje

Ok, niet helemaal. De meeste hadden al snel een deukje hier en daar. Vooral de eerste versies die van lood werden gemaakt. Toen zamak zijn intrede deed, werd dit probleem enigszins verholpen. Maar ja, slijtage hou je toch als je ergens dagelijks lol mee beleeft en overal mee naartoe neemt.

Of stonden ze bij jou netjes op een rijtje in een vitrinekast?

Dinkey Toys auto stootje
Via: Wikimedia Commons | Cstevencampbell, CC

2. Voor de serieuze verzamelaar

Corgi was voor losers, ja toch?! Dinky was de bomb. Die moest je hebben. Dat waren de klasse modelauto’s. Als je kijkt naar de huidige verzamelaars, dan zie je dat zij heel serieus zijn. Wij vragen ons af of zij eens in de zoveel tijd samenkomen en alles uit de kast trekken. Of is dat ten strengste verboden?

Dinkey Toys verzameling
Via: collectoys.fr

3. Meccano op zijn best

In 1934 werd de merknaam Dinky Toys door niemand anders dan Meccano LTd gelanceerd. De bekende bouwplaten waarmee wij gebouwen en voertuigen bouwden konden wij af en toe aan de kant schuiven om lekker te racen met de modelauto’s. Meccano was wel goed bezig in die tijd!

Dinky Toys speelgoed auto miniatuur
Via: Wikimedia Commons | Retromobile, CC

4. Dinky Toys blijven leuk

Het is niet zo dat de jeugd snapt hoe leuk modelauto’s zijn. Wij kunnen echter geen afstand doen van. Het is een leuk verzamelobject omdat het er zo veel zijn. Allemaal leuke herinneringen aan vroeger toen jij er als uk mee speelde. Dat gevoel herleven is toch geweldig?! Het blijft een knap staaltje werk!

.

Maar er was ook zó veel om te sparen.

5. Dinky Toys gingen mee met de tijd

Zo werden tijdens de Tweede Wereldoorlog allerlei oorlogsvoertuigen zoals gevechtsvliegtuigen en tankers nagemaakt en die waren natuurlijk razend populair onder de Geallieerden. Tijdens de oorlog werd de productie gestaakt, maar daarna had Meccano een gat in de markt met zulke voertuigen te pakken.

Zelfs nu zijn deze DT’s erg gewild.

DinkyTank
Via: Wikimedia Commons | Cstevencampbell, CC

Na de oorlog werden beroepen als vrachtwagenchauffeur veel beoefend. Meccano speelde ook daar handig op in door een serie trucks en vrachtwagens op de markt te brengen.

Dinky Toys vrachtwagen
Via: Wikimedia Commons | Theroadislong, CC

Maar ook grote schepen deden het goed.

DInky Toys schip
Via: Wikimedia Commons | Andy Dingley, CC

6. Dinky Toys fanclubs

Als je van DT houdt, is dat een liefde die nooit slijt. Ondanks dat de modelauto’s van toen nu wel versleten eruit zien. In de meeste gevallen is het voor die hard fans geen probleem als er wat schade op zit. Het is en blijft een Dinky Toy auto.

Ben je zelf ook keihard fan, sluit je dan aan bij één van de leuke fanclubs op Facebook. Of start een band met dezelfde naam en scoor zo wat hits…

Leuke Dinky Toys feitjes

  • Dinky Toys waren dankzij ebay een grote hit in 2010. Dat zorgde ervoor dat zelfs jongeren van nu weten dat er ooit modelauto’s van dit kaliber waren.
  • Fans van DT zijn heel trouw. Eens een fan, altijd een fan. Hoe lang ben jij al fan?
  • Meccano vond het meer dan ok om te laten zien hoe zo een Dinky gemaakt werd. Het productieproces laten zien aan de concurrent? Ja hoor, ook daar hadden zij geen moeite mee. Misschien zie jij jouw modelauto in deze video terug.

Jouw Dinky Toys herinneringen?

Welk model Dinky Toys auto is jouw favoriet? Of heb jij een serie waar jouw motor sneller van gaat draaien? Welk geluid maak jij als jij ermee speelt?

Even weer kind zijn, dat is spelen met je DT collectie. Wat spaarde jij nog meer? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Dinky Toys: waarom dit dé ultieme speelgoed modelauto was”

Plaats een reactie

Share to...