Deze 19 feiten over The X-Files kende je zeker niet

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

‘Mulder, it’s me’ en The truth is out there, zomaar twee uitspraken die bijna iedereen wel kent. Beiden komen uit de iconische televisieserie The X-Files, mateloos populair in de jaren 90. Sinds vorig jaar worden er weer nieuwe afleveringen gemaakt, maar wij gaan even terug in de tijd met een aantal spannende feitjes over de vroegere seizoenen.

1. Hoe het allemaal begon

Bedenker Chris Carter kwam op het idee voor zijn serie, omdat er in Amerika alleen al schijnbaar 3,7 miljoen mensen zijn ontvoerd door buitenaardse wezens.

2. Het origineel

Verder baseerde hij de serie op een reeks uit de jaren 70, met de naam Kolchak: the night stalker. Daarin onderzocht een journalist rare zaken die meestal iets bovennatuurlijks in zich hadden.

3. Quid pro quo

Het karakter van Dana Scully is gebaseerd op Clarice Starling, je weet wel, van die griezelige film Silence of the Lambs.

Clarice Starling
Via: screenshot Youtube

4. Tattoos zijn slecht voor je

Jodie Foster (Clarice uit dezelfde film) had ook een klein rolletje in The X-files als een pratende tattoo, kwaadaardig nog wel. Tegenwoordig kun je deze tattoo ook zelf bestellen.

Deze 19 feiten over The X-Files kende je zeker niet
Via: 20th Century Fox

5. O lalala

Gillian Anderson – agent Dana Scully – was toen ze auditie deed voor haar rol, niet echt populair bij de producenten. Zij wilden namelijk een gigantisch stuk voor die rol. Het grappige is wel dat Gillian later uitgeroepen werd tot een van de mooiste vrouwen, zoals hieronder duidelijk te zien is.

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

6. Een jong meisje

De toen 24 jarige Gillian Anderson was zo nieuw in tv-land dat The X-files pilot pas haar tweede keer voor de camera was. In deze podcast vertelt ze meer over haar carriere.

Deze 19 feiten over The X-Files kende je zeker niet

7. You need to believe

Er was een gigantische chemie tussen David Duchovny en Gillian Anderson. Dit was een van de redenen waarom de serie werkte. Hierdoor werd het kibbelen over buitenaards leven geloofwaardig. Zoals veel kijkers weten, geloofde Mulder in groene mannetjes en hield Scully hem met beide benen op de grond. In het echt was het net andersom. David geloofde helemaal niet in buitenaards leven en Gillian wel.

8. Old Smokey

Een van de meest iconische slechteriken in tv-land is toch wel de CIGARETTE SMOKING MAN, die in elke aflevering stevig aan het paffen is.

Het grappige is wel dat acteur William B. Davis twintig jaar eerder, voordat hij zijn rol kreeg, al gestopt was met roken. Daarom werden er voor de serie geen echte sigaretten gebruikt.

9. Figurant

Een ander leuk detail aan Cigarette Smoking Man was dat hij alleen maar als figurant was ingehuurd, die na de eerste aflevering weer snel zou verdwijnen. Dat is – gelukkig – toch anders gelopen.

10. O lalala Mulder

Ergens in de serie was Scully ook in haar ondergoed te zien. Gillian Anderson vond die scene niet nodig, maar Chris Carter zei dat het nodig was om de platonische relatie tussen Mulder en Scully nog even aan te dikken.

11. Weer een toevalligheid

Scully werd in seizoen twee ontvoerd door buitenaardse wezens. De rest van de serie borduurde hierop verder. Dit was toevallig, want de schrijvers van de serie zochten naar een oplossing om actrice Gillian Anderson een tijdje vrij te geven voor de bevalling van haar eerste kind Piper Maru. Dus werd haar karakter maar ontvoerd, in een overigens spannende aflevering.

De buik is overigens echt, want Gillian was tenslotte zwanger.

12. Don’t trust Alex

De andere slechterik uit de serie, Alex Krycek, zou alleen maar in drie afleveringen meedoen, omdat Gillian Anderson op zwangerschapverlof was. Gelukkig is dat anders gelopen, want wat een slechte gast was die Alex. De serie is er daarna alleen maar beter op geworden.

13. Niet voor tere zieltjes

De aflevering “Home” was de eerste aflevering met een waarschuwing. En terecht, want hoewel het een goede aflevering is, gruwelen we er nog steeds van.

De inspiratie voor deze aflevering schijnt overigens uit de autobiografie van Charlie Chaplin te komen, waarin hij het verhaal beschrijft van een geamputeerde man die onder het bed vandaan getrokken werd als het tijd was om te dansen. Zijn familie zong en hij bewoog mee op de maat.

14. Ben jij ook zo’n fan?

Ben je – net zoals wij – een grote fan van The X-files, dan mag je jezelf een X-Phile noemen. Het is maar dat je het weet.

https://www.amazon.com/Nitpickers-Guide-X-Philes-Phil-Farrand/dp/0440508088
www.amazon.com

15. De FBI

Als je heel goed kijkt, zie je dat er op de FBI “Federal Bureau of Justice, United States Department of Investigation.” staat. Dit was omdat het illegaal is om nep FBI badges te maken.

Deze 19 feiten over The X-Files kende je zeker niet

16. Fight the future

De serie bleek populair genoeg voor een film, maar Chris Carter had eigenlijk de bedoeling om de serie na seizoen 5 te stoppen en daarna door te gaan met een serie van films. De studio stak daar echter een stokje voor vanwege de popularitet van de show. Hierdoor werd X-Files: Fight the future meer een tv aflevering van twee uur. Daarna is het eigenlijk niet meer goedgekomen met de serie.

17. It’s all in the family

De vrouw van Mitch Pileggi, Walter Skinner in de serie, was eerst de stand-in voor Scully. Later kreeg ze een klein rolletje als Arlene, de secretaresse van Skinner.

Arlene

18. Nog meer familie

Nu we het toch over familie hebben, de groep Filter was met een aantal liedjes in de serie en in de film te horen. De zanger van Filter is de broer van Robert Patrick (Agent John Doggett). Ook de zus van Gillian Anderson speelde een klein rolletje toen er een actrice nodig was die de jongere Scully kon spelen.

19. Wij horen het niet

Volgens Mark Snow, de muzikant voor de serie, is zijn thema lied gebaseerd op The Smith’s “How Soon Is Now?”

Laten we het eens vergelijken.

En dan de versie van Mark Snow.

Eerlijk gezegd horen wij de overeenkomsten niet, maar wel dat het liedje van The Smiths voor de serie Charmed is gebruikt. Hier gaan we een andere keer op verder.

Bloopers

En dan zijn er ook nog de bloopers.

En er is nog meer.

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...