Film remakes: deze 13 films zijn beter dan het origineel

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ocean's 11 remakes films vroeger nu

De eerste film is doorgaans beter dan de remake. Origineler. Vernieuwender. Verrassender. Toch is het volgens ons deze regisseurs gelukt het origineel te overtreffen. Ben je het daarmee eens of niet? 

Geflopte film remakes

Maar eerst aandacht voor de minder goede film remakes. Die lijst is immers een stuk langer dan de lijst met geslaagde remakes. Denk bijvoorbeeld aan Total Recall van Paul Verhoeven met Arnold Schwarzenegger uit 1990. Een prima film. Zowel artistiek als financieel een groot succes.

De film remake uit 2012 is daar het tegendeel van; een herhaling – weliswaar met Colin Farrell – die het succes van de eerste versie niet evenaart.

film remake
Via: Total Recall – 2012 (cover)

Een remake van een film remake

Of Charlie’s Angels. Het origineel uit 2000 met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu staat bol van humor, vaart en actie. Datzelfde geldt voor de sequel uit 2003 met hetzelfde trio; Full Throttle. Deze twee films zijn overigens ook weer een soort van remakes, want de oorspronkelijke televisieserie stamt uit 1976 tot en met 1981. Maar goed, de recente pogingen uit 2011 en 2019 vallen minder in de smaak bij het grote publiek. Geen goede re-remakes dus.

Film remakes: deze 13 films zijn beter dan het origineel
Via: Charlie’s Angels 2019 (cover)

Who you gonna call? 

Heb je alle Ghostbusters gezien? De eerste uit 1984 met Dan Aykroyd en Bill Murray is hilarisch! De tweede uit 1989 verveelt ook geen moment.

Je vraagt je af waarom er dan in 2014 nog een keer uit hetzelfde vaatje getapt wordt. Misschien omdat de mogelijkheden voor de special effects tegenwoordig veel groter zijn. Maar vind jij die remake daardoor beter dan het origineel uit de vorige eeuw? Nee toch?

De beste film remakes: een overzicht

Nu duidelijk is dat een film remake niet perse beter is dan het origineel, kunnen we over naar de geslaagde remakes. Welke is jouw favoriet?

1. The Maltese falcon (1941)

Het origineel uit 1931 verliest zijn titel als in 1941 de succesvolle remake uitkomt. Dangerous Female heet de oorspronkelijke film nu. Verwarring is sindsdien uitgesloten. The Maltese Falcon is het debuut van topregisseur John Huston. Humphrey Bogart speelt de hoofdrol.

Het verhaal draait om de zoektocht van detective Sam Spade naar een kostbaar beeldje dat zijn compagnon het leven heeft gekost. Veel filmkenners plaatsen deze film noir hoog in hun lijstje met beste films aller tijden.  

2. The man who knew too much (1956)

Dit is één van de vele spannende klassiekers van Alfred Hitchcock – The Master of Suspense. James Stewart en Doris Day spelen de hoofdrollen. Laatstgenoemde zingt Que Sera, Sera. Lied en film weten na al die jaren nog steeds te boeien.

Herinner jij deze cover nog van de film? Misschien heb jij hem nog wel thuis in de kast liggen!

Film remakes: deze 13 films zijn beter dan het origineel
Via: The Man Who Knew Too Much (cover)

Het origineel uit 1934 van regisseur François Truffaut draagt dezelfde titel, maar wijkt iets af in het verhaal en doet echt onder voor de remake.

3. Invasion of the Body Snatchers (1978)

Jack Finney is de schrijver van het boek uit 1955 waarin buitenaardse planten emotieloze replica’s maken van mensen. De originele lichamen vernietigen zij. Don Siegels eerste verfilming is een uitstekend stukje cinema.

De remake uit 1978 van Philip Kaufman met Donald Sutherland is dat ook. Volgens velen is die zelfs nog net ietsjes beter. Dit vooral dankzij de formidabele hoofdrolspeler en een verrassende plotwending aan het eind. 

Er zijn nog zo veel meer film remakes die beter waren dan het origineel. Op de volgende pagina ontdek je films als The Fly (#6)!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...