Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest

Door

Thom Van Mil

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Free Willy film

Er zijn een aantal dieren op de wereld die het beste kunnen worden omschreven als magisch. Er is één dier dat 100% zeker in dit rijtje past: de orka.

Bij het horen van dit dier zal je al snel de link leggen naar Free Willy. Deze fantastische film, met een orka in de hoofdrol, is wereldberoemd geworden. 

Free Willy: de film

Er zullen weinig mensen onder ons zijn die nooit van Free Willy hebben gehoord. Deze film uit 1993 was een daverend succes, waarna er in 1995 een vervolg kwam, The Adventure Home.

In dit artikel vertellen we je over de film en hoe het met de helden en bandieten van toen gaat. En de grote vraag luidt natuurlijk: leeft de echte orka Willy nog?

Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest
Via: Free Willy (capture)

Trailer van Free Willy

Kan je jezelf nog iets herinneren van de film? Hier volgt de trailer van Free Willy om jouw geheugen even op te frissen.

Bevriend met een orka

De film gaat over Jesse, gespeeld door Jason James Richter. Deze jongeman is in een pleeggezin geplaatst en loopt daar van huis. Nadat hij vertrokken is, bekladt hij het bassin van een dolfinarium helemaal onder.

Hij wordt gesnapt en moet helaas alles schoonmaken.

Even schrikken

Tijdens dit schoonmaken raakt Jesse bevriend met orka Willy, een eigenwijze orka die in het echt luistert naar de naam Keiko. Jesse schrikt zich een ongeluk. Willy zit al vanaf zijn geboorte in het dolfinarium en is mede daarom niet al te gek op mensen. 

Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest
Via: Free Willy (capture)

Een te hoge levensverzekering

Wanneer de schoonmaakdienst van Jesse er bijna opzit, wil hij toch nog even gedag zeggen tegen Willy. Wanneer hij vervolgens uitglijdt en in het water valt, wordt hij gered door Willy. Een vriendschap is geboren.

Helaas is niet iedereen van fan van Willy. Zeker parkdirecteur Dial, gespeeld door Michael Ironside, niet. Hij wil de orka het liefst vermoorden, wegens de hoge levensverzekering en het feit dat hij faalde tijdens een van de beroemde shows.

Orka Willy is Free

De show was voornamelijk bedoeld om de levensverzekering van Willy te kunnen bekostigen. Dial wil Willy vervolgens laten uitdrogen door het bassin leeg te laten lopen.

Gelukkig is Jesse op tijd aanwezig en besluit hij Willy terug te brengen naar de oceaan. Op deze manier kan de orka in alle rust met zijn soortgenoten zwemmen. Iedereen herinnert zich toch die magistrale sprong over de rotsen?

Waar is Free Willy opgenomen?

Free Willy is gefilmd in Astoria, Portland en Cannon Beach, Oregon in de Verenigde Staten. De buitenscènes van het bassin zijn opgenomen in Portland, terwijl de binnenscènes juist in Mexico City plaatsvinden.

De sprong is gefilmd in The Hammond Marina te Warrenton, Oregon.

Hoe gaat het nu met Willy en de acteurs?

Laten we nu eens kijken hoe het met de acteurs en de orka van toen gaat. Zijn zij nog steeds acteurs? En zwemt Willy nog steeds rond in het wild?

1. Willy – Keiko

Geloof het of niet maar Willy werd gespeeld door een echte orka die luistert naar de naam Keiko. Keiko werd als jonge orka in 1979 gevangen genomen in IJsland. Vervolgens werd hij in 1982 verkocht aan een pretpark in Canada, waar hij voornamelijk shows moest opvoeren.

Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest
Via: Free Willy (capture)

Na 3 jaar lang het publiek te hebben vermaakt werd Keiko verkocht aan een pretpark in Mexico-Stad. Hier leefde hij alleen in een bassin.

In 1992 zocht filmmaatschappij Warner Bros een orka voor een film. En al snel kwamen ze bij Keiko uit. Keiko speelde de geweldige rol van Willy in de film, die uitgroeide tot een ware kaskraker.

Pas na het succes van de film werden mensen er bewust van dat het eigenlijk best vreemd is dat een orka in gevangenschap leefde. 

Na een iets fijner leven te hebben gehad in Amerika werd Keiko in 1998 overgedragen aan IJsland. Hier mocht hij in de open zee zwemmen in de baai van het eiland Heimaey.

Doordat Keiko echter nooit in vrijheid heeft geleefd ging dit allemaal niet vanzelf. Zo had hij bijvoorbeeld moeite met heel diep te duiken.

Tragisch einde van Keiko

Na nog een poosje in Noorwegen te hebben rondgezwommen is Keiko hier uiteindelijk in 2003 overleden aan een longontsteking. In Noorwegen moesten de lokale diensten hem zelf nog voeren met bevroren haring. Een tragisch verhaal als je het ons vraagt. 

2. Jesse – Jason James Richter

De hoofdrol naast Willy in de film was natuurlijk Jesse. Jesse werd gespeeld door Jason James Richter. Uit meer dan 4000 kinderen werd Jason James gekozen voor de rol van Jesse in Free Willy.

Na Free Willy heeft hij nog in meerdere films gespeeld. Zo speelde hij een rol in 2017, in de film Last Rampage: The escape of Gary Tison geweest. Eerder speelde hij al een rol in de film Bones. 

Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest
Via: Free Willy (capture)

De laatste grote film waarin Richter meedeed was The little things. Toch een film met Denzel Washinton, Rami Malek en Jared Leto. Inmiddels is Richter 42 jaar oud en woont hij in Oregon in de Verenigde Staten. 

3. Rae Lindley – Lori Petty

Lori Petty speelde de leuke rol als trainer van Willy. Zij speelde de rol van Rae Lindley. Na haar optreden in 1993 is zij nog veel te zien geweest in films.

Dat de lieve Lori Petty ook een kwaaie kan zijn, heeft ze wel bewezen in Prison Break. Hierin speelde zij de rol van Daddy, een crimineel die in dezelfde gevangenis als Sara Tancredi zat.

Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest
Via: Free Willy (capture)

Afgelopen jaar speelde ze nog een rol in de film A Deadly Legend. Ze is inmiddels aardig veranderd. Van een lieve vrouw naar een, op het oog, pittige tante.

4. Dial – Michael Ironside

De badguy in Free Willy werd gespeeld doro Michael Ironside. Hij speelde namelijk de rol van parkdirecteur Dial. Hij wilde Willy dood laten gaan en tja… dan scoor je geen punten bij het publiek.

Na Free Willy is Ironside nog te zien geweest in films als The Perfect Storm en Terminator Salvation. Hij is overigens nog steeds actief als acteur. 

Hier nog een leuk overzicht:

Wat vond jij van Free Willy?

Heb jij vroeger ook zo genoten van Free Willy? Met wie heb jij deze film bekeken? Laat het weten in de comments en deel dit met je vrienden en vriendinnen. 

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Free Willy: zo gaat het 30 jaar later met Jesse en de rest”

  1. Info klopt niet helemaal. De eerste scène van de film zie je hoe Willy gevangen wordt. En dus NIET in het dolfinarium geboren is. In de vervolgfilms zie je dat hij weer terug is bij z’n familie…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...