Shutter Island: 12 dingen die je nog niet wist over deze mysteriefilm

Door

Roeland Van de Velde

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Shutter Island film

Ben jij ook fan van de heerlijke duistere drama Shutter Island uit 2010? Dan ben je vast ook benieuwd naar enkele weetjes over deze film. Zowel rond de film zelf als over de inhoud valt namelijk heel wat te vertellen!

Shutter Island: heb jij de film al gezien?

Shutter Island is een meesterwerk van Scorsese. Maar voor we het vergeten: spoiler alert! Hoewel je deze film intussen echt al wel gezien zou moeten hebben, bevat het onderstaande artikel spoilers van de film. Heb je de film dus nog niet gezien? Dan is het nu het moment om deze te gaan kijken!

1. Bijna niet Martin Scorsese…

Scorsese en DiCaprio zouden nadien nog vaker samenwerken (The Wolf of Wallstreet, The Departed,…), maar voor Shutter Island was het bijna anders uitgedraaid. Want oorspronkelijk voorzagen de verkregen filmrechten (gebaseerd op de roman van Dennis Lehane) in een regie door Wolfgang Petersen.

Maar omdat die het verhaal te drastisch wou wijzigen, ging die deal niet door. Heel even werd er naar David Fincher gekeken (die overigens wou samenwerken met Brad Pitt voor dit project), maar uiteindelijk ging het plaatsje op de regisseursstoel dan toch naar Martin Scorsese.

Martin Scorsese
Via: ipernity.com / Siebbi, CC

2. Geen Oscar-nominaties!

Dat Scorsese en DiCaprio een goeie match zijn zou blijken uit latere projecten (die allemaal WEL een Oscar-nominatie kregen), maar Shutter Island haalde nooit een nominatie binnen. Ondanks enkele latere nominaties zou DiCaprio nog moeten wachten tot “The Revenant” eer hij eindelijk het gegeerde beeldje in de wacht sleepte als “Best Actor”.

Leonardi DiCaprio met pers op achtergrond
Via: ipernity.com / Siebbi, CC

3. Primeur, zelfs voor Scorsese

Bij het draaien van Shutter Island had Scorsese uiteraard al een indrukwekkende carrière achter de rug, maar toch was dit project ook voor hem een primeur. Tijdens het eerste weekend na de release haalde de film aan de box-office maar liefst 40,2 miljoen dollar op. In de daarop volgende maanden zou dit aangroeien tot een opbrengst van maar liefst 294 miljoen! Zelfs voor Scorsese waren dit ongeziene cijfers op dat moment.

Shutter Island Scorsese
Via: Shutter Island (capture)

4. DiCaprio en… wie?

Dat Scorsese met Leonardo DiCaprio wou samenwerken was van bij het begin duidelijk. Maar voor Mark Ruffalo (in de andere hoofdrol als “Chuck”) was het iets spannender eer hij zijn naam achter de rol mocht schrijven. Pas nadat hij Scorsese een echte fan-brief schreef waarin hij liet weten hoe zeer hij fan was van diens werk, ging Scorsese overstag. Andere kandidaten waren Robert Downey Jr. en Josh Brolin.

Shutter Island: 12 dingen die je nog niet wist over deze mysteriefilm
Via: flickr.com | Raffi Asdourian, CC

5. Inspiratie door ‘film noir’

Scorsese liet zich voor deze film inspireren door het “Film noir” genre. De detectives met hoed en lange regenjassen, de donkere sfeer met onophoudelijke regen, het “damsel in distress”-principe in de plot,… Om de acteurs te inspireren en onder te dompelen in dit genre, verplichtte Scorsese zijn acteurs te kijken naar onder andere de film “Laura”. De stilistische gelijkenis tussen deze film en Shutter Island is dan ook niet toevallig.

https://youtu.be/ThmrifWeItw

6. Waar is Shutter Island opgenomen?

De fim werd voornamelijk opgenomen in Massachusetts. De industriële gebouwen in Taunton leken perfect op die van de concentratiekampen in Dachau en waren dus perfect voor diverse flash-back scenes uit de film. Het “Medfield State Hospital” werd gebruikt voor andere sleutel-scenes, zoals de interieur-shots in het kantoor van de arts.

Het eiland zelf is dan weer “Peddocks Island” en de scenes in en rond de vuurtoren werden ingeblikt in Nahant, bij East Point. Bij deze weet je waarheen bij je volgende roadtrip door de States.

Peddocks Island, Massachusetts
Via: Wikimedia Commons | Doc Searls, CC

Er staan nog veel meer weetjes over Shutter Island op de volgende pagina. Water én vuur hebben namelijk een bijzondere betekenis in de hele film…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...