Deze 12 games maakten Spele.nl vroeger zo geweldig

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

37

Laatste update:

37

Vandaag hebben verwende kinderen al minstens een Playstation 4 en een Iphone X. Een generatie ervoor moest het doen met een oude knar van een computer en de hyperkinetische spelletjes op Spele.nl.

De leukste games op spele.nl

Heerlijk de tijd verdrijven op je computer. Je had natuurlijk echte computerspellen, maar daarna kwamen al snel de online games om de hoek kijken, waaronder de website spele.nl. Toch was dat eigenlijk niet zo erg.

Lippen droogden uit en uren gleden voorbij, terwijl je onbeweeglijk met je ogen een figuurtje op het scherm volgde. Deze geweldige games van Spele.nl herken je ongetwijfeld meteen!

Spele.nl website vroeger
Via: spele.nl (capture)

Speelde jij games op spele.nl? We hebben ons beste gedaan enkele leuke en vooral nostalgische spelletjes van spele.nl tevoorschijn te halen. Welke speelde jij of welke hebben we over het hoofd gezien?

Deel jouw spele.nl herinneringen in een reactie onderin!

1. Bomberman

De ultieme favoriet van veel kinderen was Bomberman. Ongegeneerd alles opblazen, inclusief je medemens. Puur genieten was dat! Bij deze game was het erg frustrerend wanneer je computer even vastzat, want sowieso was jij dan ondertussen al in duizend stukjes opgeblazen.

Vandaag bestaan er allerlei varianten op Bomberman, maar deze classic blijft de beste.

2. Goudzoeker

Goudzoeker was niet alleen een verslavend spelletje, het leerde je ook omgaan met tegenslagen. Net naast die waardevolle diamant grijpen, of een zak vangen die dan leeg bleek te zijn, dat waren stuk voor stuk harde momenten waarop je leerde opnieuw recht te krabbelen na een val.

Je herpakte jezelf en probeerde opnieuw een grote brok goud te verzamelen.

Goudzoeker
Via: spele.nl (capture)

3. Bubble Shooter

Bubble Shooter is wellicht het meest bekende spelletje in het rijke arsenaal van Spele.nl. De kleurrijke bubbels bezorgen je net geen epileptische aanval. Dagenlang verzamelde je dezelfde kleur bubbels bij elkaar. Gewoon om ze te zien verdwijnen.

Educatief was het niet, maar uitdagend wel. Wie beweert Bubble Shooter ooit te hebben uitgespeeld, liegt.

bubble shooter
Via: spele.nl (capture)

4. Bubble Trouble

Bubbels neerschieten met een geweer. Achteraf gezien was deze game niet echt vernieuwend voor Spele.nl, maar dat maakte niets uit. Je kon het spelletje ook met twee spelen, al zorgde dat eerder voor ruzie dan echt plezier.

En ook voor een verrassing, want plots werd een van de twee mannetjes dan blauw!

Bubble Trouble
Via: spele.nl (capture)

5. Rollercoaster

Niet iedereen slaagde erin Rollercoaster Tycoon te ontfutselen van de Sint of de kerstman. Deze kneusjes moesten het doen met de online versie van de game.

Het was een organisatorische uitdaging om een goede achtbaan te bouwen, maar ach, het plezier dat de bezoekers eraan beleefde was het helemaal waard. Rollercoaster was bijna even leuk als naar een echt pretpark gaan.

own coaste
Via: spele.nl (capture)

6. Vex

Vex was een bizar, donker en bloederig spel. Je moest het mannetje door een wereld van platformen en gevaren leiden. Ondertussen bestaat er al een Vex 4, alsof je ooit Vex 1 werkelijk hebt uitgespeeld.

vex
Via: spele.nl (capture)

7. Yeti sports

Pinguïns meppen was misschien wel de grootste afleiding van allemaal, want hier kon je natuurlijk scores vergelijken met je vrienden. Wie kon de pinguïn verder meppen? Heerlijk toch en totaal GEEN dierenleed…

En natuurlijk mag de albatros niet ontbreken. Je kon hier zowaar hele strategieën in verzinnen en zo je pinguïn extra ver laten komen!

Yetisports Game
Via: spele.nl (capture)

8. Aankleden

Hier werd meteen duidelijk of je talent had voor mode of niet: aankleedspelletjes! Past die roze zonnebril op je pop of niet? Misschien toch maar een jurk in plaats van een die jeansbroek? Stoere sneakers of vrouwelijke hakken?

Opnieuw een leerrijk spelletje. Bovendien had je er alle soorten versies van. Je kon kiezen voor zomeroutfits, ski-outfits, schooloutfits,…

Dress Up online spelletje
Via: spele.nl (capture)

9. Makeover games

Dit was een heel girly spelletje. Je mocht poppen schminken, een andere haarkleur en snit geven, en vaak ook aankleden.

Er waren geen levels en je voelde absoluut geen stress tijdens deze spelletjes, want er was helemaal geen competitie. Je moest gewoon zorgen dat alles er pink en shiny uitzag.

make over game
Via: spele.nl (capture)

10. Bediening spelletjes

Een goede leerschool voor iedereen waren de bediening spelletjes. Het stimuleerde zonder twijfel ondernemerschap bij onze generatie kinderen.

Games zoals ‘mijn eerste restaurant’ of ‘hamburgerzaak’ deden je dromen van een eigen zaakje, of deden je net beseffen dat studeren essentieel was. Vaak was het pure chaos en stress, deze bedieningsgames.

bedieningsspelletjes online spelletje
Via: spele.nl (capture)

11. MahJong

De MahJong spelletjes betekenden puzzelen voor gevorderden. Je moest dezelfde steentjes bij elkaar zetten, en proberen de beste combinatie (de MahJong combinatie) te vormen.

Ondertussen bestaat MahJong 4 al en de saga continues!

mahjongcon spelletje online
Via: spele.nl (capture)

12. Tetris

Moeder der online spelletjes in een nieuw jasje: Tetris. We kennen het natuurlijk van de klassieke versie op de Game Boy. Frustrerend hoe sommige vormen toch niet zo goed op elkaar bleken te passen.

Erg confronterend ook wat betreft je eigen ruimtelijke inzicht. Het was eng en ook ietwat claustrofobisch, hoe die stapel maar hoger en hoger werd tot je uiteindelijk dood was.

En dan toch maar opnieuw proberen om die persoonlijke highscore te overtreffen.

tetris
Via: spele.nl (capture)

Welke games speelde jij op spele.nl?

We hebben natuurlijk enkele leuke games opgenoemd. Speelde jij deze vroeger ook? Of hebben we nog een belangrijke over het hoofd gezien?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

37 gedachten over “Deze 12 games maakten Spele.nl vroeger zo geweldig”

 1. Ik weet nog wel dat spele.nl met de feestdagen meeging. Rond de periode van Sinterklaas kwamen er thema-gerelateerde spellen op te staan. Daarvan vond ik pakjes ruzie, de pietenklus en Sint op pakjestocht (denk aan kindersurprise-ei) super leuk om te doen!!! Verder waren kat en hond, bartender en grow island super tof! Van andere sites ook nog neopets en stardoll

  Beantwoorden
 2. Nummer 3 bubble game kun je niet uitspelen. Als 1 kleur volledig weg is komt deze niet weer. Je houdt op den duur nog maar 2 kleuren over. Als je alles leegschiet ben je game over.

  Beantwoorden
 3. Ik speelde altijd een spelletjee dan kreeg je verschillende blokken ( soort diamanten blokken figuren ) in verschillende kleuren. Dan had je bijvoorbeeld: een vliegtuig of cactus , waar je dan die verschillendegekleurde blokken in moet vullen totdat het patroon volledig gekleurd was dan kreeg je een nieuw level met een nieuw patroon om te vullen. En als onderin je balk vol was omdat je de gekleurde blokken niet meer kon plaatsen was t game over

  ( soort tetris maar dan op een andere manier )

  Wil het zo graag weer eens spelen maar Weet de naam biet meer Iemand die het weet ?

  Beantwoorden
 4. Wauw wat leuk dit ja.. dit was echt mijn jeugd haha.

  Het was eigenlijk best een leuke tijd om in op te groeien, zeker vergeleken met nu hoor, de jeugd is u inderdaad erg verwend en ongeduldig en zo, de meeste dan he. Wij deden het met dit soort spelletjes en konden onszelf er uren mee vermaken.
  De periode dat ik dit soort spelletjes speelde was ongeveer in de periode van 2004, toen had je ook seizoensgebonden dingen zoals met Sinterklaas dat je toen allemaal chocoladeletters moest verzamelen, echt goud haha.

  Je had ook zo’n spelletje met dat konijn van Nesquick, en Pinkpop ja.. ah ga echt eens kijken of dat nog te spelen valt, sommige spelletjes zoals Zomerkamp van Cartoon Network die zijn echt niet meer up-to-date en doen het dan ook helaas niet meer.

  Maar leuk werk dit, ook precies die layout van spele.nl van vroeger haha. Wat een nostalgie he..

  Beantwoorden
 5. Weet iemand hoe dat spelletje heet, zeg maar een soort ‘escpae room’ met een spookje en dan moest je alles zoeken in zo’n huis. En dan moest je alle gevonden diamanten in een machine doen en dan was je vrij

  Beantwoorden
 6. weten jullie hoe dat spelletje heette van de blauwe pinguin die op reis was en achter liep en zo de verkeerde weg nam het is een klikspelletje

  Beantwoorden
 7. Delphin Olympics was echt favoriet, met je dolfijn zo hoog als de planeten springen. 4 seconds, waarbij je allemaal spellen in 4 seconden moest doen. Als je samen was raft wars of 1 tegen 1 voetbal (met cheats). Bomberman, goudzoeker, penguin diner, learn to fly. Oh ja, leraar spelen of computer meppen was ook geniaal. En pinguïn meppen deden we alleen als mijn ouders niet meekeken.

  Beantwoorden
 8. Hey weten jullie nog iets met die Skelete hoofd en dan een gewoon mens aan de onderkant dat door gangen liep en iedereen moest dood schieten

  want dat wil ik wel eens nog een keer spelen

  Beantwoorden
 9. Ik heb 3 weleens uitgespeeld. Als je alle kleuren wegspeelde, hield je 1 kleur over. In het spel heette dat ‘game over’

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...