Ketnetfans van het eerste uur groeiden op met het hoge entertaingehalte van wrappers Mark Tijsmans, Sofie van Moll, en nog vele anderen. Oude liefde roest niet. Wij zochten uit hoe die goeie oude Ketnet-wrappers het vandaag stellen.
23 jaar Ketnet
Er was eens een Vlaamse overheid. Op 1 december 1997 besloot die een kinderzender in het leven te roepen. Dat is inmiddels alweer 23 jaar geleden. Herinner jij je die eerste dag nog? Er zijn heel wat heerlijke herinneringen aan het Ketnet van de late jaren 90.
Wist je trouwens dat de naam afkomstig is van het Brusselse woord ‘ket’ dat ‘jongere’ betekent? Het is een zender door en voor jongeren. Steven Van Herreweghe was de uitverkoren Ketnet-wrapper om die allereerste dag de spits af te bijten.
Alleen ging dat de eerste aflevering ‘een klein beetje mis’…
De oude ketnetstudio
De eerste ketnetwrappers leerde jij kennen in de context van een behang met allerlei kleurrijke kinderhandjes, -voetjes, of zoals hier gekke zeedieren. Herken je deze jonkies, Sofie van Moll en Staf Coppens, nog?
Maar ook de studio waarin de ketnetwrappers zich tot jou richtte, was je even bekend als je eigen woonkamer. Het was er erg knus en met wat geluk bereikte jouw tekening zelfs de tekeningencactus! Dit is Aron Wade aan het werk. Je kent hem wellicht veel beter als Akke uit W817.
Van Ketnet-wrapper tot presentator
Voor veel oude ketnetwrappers bleek de job een goede start voor een verdere carrière in de media. De meeste van hen kon je later nog eens tegenkomen tijdens het zappen. Denk maar aan Mark Tijsmans, Sven Ornelis en Peter Van de Veire. Maar er zijn er ook die een leven kozen achter de schermen, zoals Friedl’ Lesage.
Zo gaat het vandaag met de oude ketnet-wrappers
Voor de meeste van deze wrappers is het ondertussen meer dan 20 jaar geleden dat ze voor het eerst op de buis verschenen. Stuk voor stuk waren ze nog piepjong. Voor velen was het hun eerste job. En op twintig jaar kan een mens al eens veranderen. Hoe zien ze er vandaag uit, en wat doen ze in het leven?
Mark Tijsmans
Mark Tijsmans was een van de wrappers van het eerste uur. Hij was toen 29 jaar oud en had tegelijkertijd een rolletje te pakken bij het Vlaamse programma Flikken, als Wilfried Pasmans. Hij werkte vier jaar lang als ketnetwrapper en hij was de oprichter van de Ketnetband!
Een tijdje werkte Mark Tijsmans nog als acteur. Hij deed enkele bijrolletjes in televisieprogramma’s, en deed mee aan musicals. In 2006 debuteerde de oude ketnetwrapper als jeugdschrijver met zijn boek Het Geheim van te veel Torens. Hij ontving verschillende Vlaamse boekenprijzen voor zijn boeken. In 2018 verscheen hij ook op de lijst van de N-VA.
Steven Van Herreweghe
Steven Van Herreweghe was amper 20 toen hij 23 jaar geleden als eerste op de Ketnet verscheen. Hoewel veel kinderen hem nog goed herinneren als wrapper, heeft hij dat maar enkele jaren gedaan. Niet veel later presenteerde hij een programma op Studio Brussel. Hij werkte mee aan Man Bijt Hond, Het Peulengaleis en Vlaanderen Vakantieland. Voor hem was de job als ketnetwrapper echt een springplank voor een verdere carrière als presentator. In 2011 presenteerde hij De Pappenheimers.
Vandaag werkt Steven Van Herreweghe nog altijd in de media, voornamelijk als presentator. En hij zit niet stil. Hij presenteerde het programma Van Algemeen Nut, Iedereen Kiest, en de theatershow De Droom van Philo. Zelfs nu, tijdens de coronacrisis, lanceerde hij de online-reeks Echt iets voor u. Zijn wenkbrauwen maken hem heel herkenbaar.
Sofie van Moll
Sofie van Moll was amper 18 toen ze begon aan haar carrière als ketnetwrapper. Ze zong en danste in de Ketnetband, en speelde de leuke flapuit Evi in de populaire jongerensoap Spring. Sofie was een all-around talent dat ook presenteerde op Radio Donna en Studio Brussel. Hoe gaat het vandaag met deze vrolijke oude ketnetwrapper?
In 2012 werd Sofie van Moll voor het eerst moeder. Ze besloot zich terug te trekken uit de media en werkt sindsdien vooral achter de schermen. In 2014 zei ze uiteindelijk definitief gedag tegen de tv-wereld. Ondertussen heeft Sofie vier kapoenen van zichzelf.
Gitte Van Hoyweghen
Gitte Van Hoyweghen is een ketnetwrapper die voornamelijk door de fans van het eerste uur zal herkend worden. Ze werkte als wrapper van 1997 tot 1999. Daarna bleef ze wel nog actief als schermgezicht op de jeugdzender. Ze presenteerde het programma Mijn Gedacht en Karrewiet.
Net zoals veel oude ketnetwrappers is ook Gitte actief gebleven in de mediawereld. Ze maakte een tijdje reportages voor Volt en Koppen. Vandaag doet ze dit voor Het Journaal. Als reportagemaker is ze al een paar keer in de prijzen gevallen.
Sven Ornelis
Sven was 19 jaar toen hij op een lokale televisiezender werkte. Hij maakte al snel de overstap naar Ketnet. Tegelijkertijd werkte Sven ook voor Radio 2. Hij maakte eerst reportages voor andere programma’s. In 2000 presenteerde hij een ochtendshow op Radio Donna. Later deed hij dit samen met Kurt Rogiers. Wat doet Sven Ornelis vandaag?
Sven Ornelis is niet uit de Vlaamse media weg te denken. Tot 2015 presenteerde hij de ochtendshow op Q-music. Vandaag doet hij hetzelfde op Joe. Hij schrijf columns en is ook bekend als hobbykok dankzij zijn kookboeken De Would-be Chef Sven Ornelis. Met dat laatste werd hij echt bekend. Hij ziet er misschien wat ouder uit, heeft een beetje meer rimpels, maar verder is hij bijna onveranderd.
Friedl’ Lesage
Herinner jij je Friedl’ nog als oude ketnetwrapper? Ze deed de job maar één jaar. Voor veel kinderen is dat voldoende om vereeuwigd te worden als ketnetwrapper natuurlijk. Friedl’studeerde woordkunst en kwam zo terecht in de radiowereld. Destijds werkte ze voor Studio Brussel en Radio 2. Hier zie je de jonge Friedl’ helemaal links.
Ze mag dan een minder bekende oude ketnetwrapper zijn, ook Friedl’ heeft een carrière in de media uitgebouwd. Ze is tot op vandaag nog altijd stem van Radio 1. Elke zondagmiddag presenteert ze het praatprogramma Touché. Haar gezicht zegt je misschien niet zo veel, maar haar stem zeker wel.
Touché is terug! Afspraak nu zondag 8 september om 11u op Radio 1.
Geplaatst door Friedl’ Lesage op Donderdag 5 september 2019
Ilse Van Hoecke
De vrolijke blonde Ilse Van Hoecke was een geliefde oude ketnetwrapper. Ze presenteerde ook het populaire programma 100% Bakvis, dat legendarisch werd omwille van het ‘bloep’-geluidje dat ze maakten met hun mond. Je herkent haar op de foto meteen met dat speldje in haar haar!
Zowel op televisie als op de radio presenteerde Isle nog een heleboel Vlaamse programma’s. Haar laatste wapenfeit in de mediawereld was als presentatrice voor Libelle TV. Wie haar vandaag nog aan het werk wil zien, moet naar de Thomas More Hogeschool gaan, hier leidt ze toekomstige kleuterleiders op als halftijdse docente. Over een carrièreswitch gesproken.
An Jordens
Deze oude ketnetwrapper herinnert iedereen zich, want An deed het maar liefst 7 jaar lang. Net zoals Ilse Van Hoecke presenteerde ze het programma 100% Bakvis. Daarna leek An plots van de aardbol verdwenen.
Niets is minder waar. In 2012 begon An achter de schermen te werken bij productiehuizen. Eerst bij De TV-Makers en vervolgens Hotel Hungaria. Vandaag werkt ze als mediaconsulente. Ze is een van de weinige oude ketnetwrappers die zelf niet meer op het scherm komt. Toch gebruikt ze haar kennis nog als consulente.
Geplaatst door An Jordens op Woensdag 19 juli 2017
Ianka Fleerackers
Ianka Fleerackers werd vooral bekend als de koppige Prinses Prieeltje uit het kinderprogramma Kulderzipken. Maar daarnaast was ze ook ketnetwrapper. Ze was altijd heel expressief en dat maakte haar geliefd.
Ianka Fleerackers bleef acteren en schrijven. En dat doet ze nog steeds. Ze was columniste bij Flair en speelde in allerlei Vlaamse films en televisieprogramma’s mee. Haar recentste project het is het opstarten van haar productiehuis Wild Goose Stories, ze publiceren crossmediale boeken. En ja, haar kapsel is nog steeds even vurig.
Staf Coppens
Favoriete oud-ketnetwrapper bij vele – ondertussen – vrouwen. Staf Coppens presenteerde de topprogramma’s Stafkes Straffe Kost en Stafari.
Samen met zijn broer Mathias Coppens maakt Staf nog steeds programma’s voor VTM. Denk maar aan Het Lichaam van Coppens, waarin ze allerlei gekke experimenten uittesten. Ook Hollywood in ’t Echt en de Code van Coppens woerden door de broers gepresenteerd. De broers samen is een succesformule. Of de baard ook zo’n succesformule is laat ik aan jou over…
Henk Vermeulen
Hij was er bij vanaf het begin. Henk verwelkomde kinderen vijf jaar lang op Ketnet als ketnetwrapper. Daarna werkte hij als producer achter de schermen en klom zo verder de carrièreladder binnen de VRT op. Wij herinneren ons toch vooral zijn flauwe mopjes.
Vandaag werkt Henk als lesgever bij Luca School of Arts. Niet verbazend, aangezien hij oorspronkelijk cinema gestudeerd heeft.
Geplaatst door Henk Vermeulen op Woensdag 12 december 2018
Welke van deze oude ketnetwrappers was jouw favoriet? Vertel ons waarom in een reactie hieronder!
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu