Hoewel veel mensen Seinfeld kennen als een serie die eigenlijk nergens over ging, beweert Jerry Seinfeld nog steeds dat hij zijn idee pitchte als een documentaire over een grappenmaker die de grappen uit zijn eigen leven haalde. Nietemin genoten miljoenen kijkers wekelijks van de serie. Seinfeld won zelfs een Golden Globe en een Emmy. Laten we eens wat feiten op een rijtje zetten.

1. De titel

Veel schrijvers geven een naam aan hun eigen aflevering, maar bij Seinfeld was dat anders. Alle afleveringen begonnen met ‘The’ gevolgd door iets uit de aflevering. Jerry Seinfeld wilde niet dat de schrijvers teveel energie staken in het verzinnen van slimme titels. De aflevering ‘Male Unbonding’ was de enige uitzondering.

2. Onweerstaanbaar

Jerry ging geregeld uit met een vriendin. Als we al zijn exen uit de serie optellen (en iemand heeft dat echt gedaan), dan komen we op 73 (!) vriendinnen.

Dat is inclusief de vrouw met de mannenhanden, die overigens toebehoorden aan een van de producenten.

3. Kramer

Gekke buurman Kramer kwam altijd onaangekondigd het huis van Jerry binnenstormen. Op een gegeven moment werd dit personage zo populair dat het publiek elke keer als hij binnenkwam steeds luider ging applaudiseerde. Dat werd zo irritant voor de rest van de cast dat ze vroegen of het publiek wat minder voor hem wilde klappen.

4. Al Bundy

Acteur Michael Richards speelde vol passie zijn rol als Kramer, maar die rol was bijna niet naar hem gegaan. Michael had op een haar na de rol van Al Bundy te pakken. Uiteindelijk won toch Ed O’Neill de rol van Al. Volgens Michael was dit de enige juiste keuze.

5. Elaine

Julia Louis-Dreyfus’s personage, Elaine zat niet in de eerste aflevering. Julie kwam daar pas achter nadat ze in 2004 de DVD van de serie bekeek. Oorspronkelijk zou Lee Garrington de vrouwelijke hoofdrol spelen. Zij zat wel in de pilot als een serveerster, maar werd er toch uitgeschreven.

6. Elaine’s vader was zo gek als een deur

In een aflevering speelde Lawrence Tierney de vader van Elaine. Hij mocht maar een keer meedoen, want hij bleek een vervelende kwast. Zo stal Lawrence een keer een mes uit de kantine en deed net alsof hij daarmee de acteurs neer ging steken. Het personage van Alton Benes was gebaseerd op de vader van een ex-vriendin van Seinfeld bedenker Larry David. Deze Richard Yates werd later bekend door zijn boek Revolutionary Road. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet speelden in die film de hoofdrollen.

7. Frank

Heel toevallig overleed Frank Sinatra tijdens de laatste aflevering van Seinfeld. Omdat iedereen lekker thuis televisie zat te kijken, kon de ambulance zonder vertragingen bij het ziekenhuis aankomen, iets wat in Los Angeles soms toch nog een hele opgave is.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer