Dit zijn de 18 allerleukste SEINFELD feitjes

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Hoewel veel mensen Seinfeld kennen als een serie die eigenlijk nergens over ging, beweert Jerry Seinfeld nog steeds dat hij zijn idee pitchte als een documentaire over een grappenmaker die de grappen uit zijn eigen leven haalde. Nietemin genoten miljoenen kijkers wekelijks van de serie. Seinfeld won zelfs een Golden Globe en een Emmy. Laten we eens wat feiten op een rijtje zetten.

1. De titel

Veel schrijvers geven een naam aan hun eigen aflevering, maar bij Seinfeld was dat anders. Alle afleveringen begonnen met ‘The’ gevolgd door iets uit de aflevering. Jerry Seinfeld wilde niet dat de schrijvers teveel energie staken in het verzinnen van slimme titels. De aflevering ‘Male Unbonding’ was de enige uitzondering.

2. Onweerstaanbaar

Jerry ging geregeld uit met een vriendin. Als we al zijn exen uit de serie optellen (en iemand heeft dat echt gedaan), dan komen we op 73 (!) vriendinnen.

Dat is inclusief de vrouw met de mannenhanden, die overigens toebehoorden aan een van de producenten.

3. Kramer

Gekke buurman Kramer kwam altijd onaangekondigd het huis van Jerry binnenstormen. Op een gegeven moment werd dit personage zo populair dat het publiek elke keer als hij binnenkwam steeds luider ging applaudiseerde. Dat werd zo irritant voor de rest van de cast dat ze vroegen of het publiek wat minder voor hem wilde klappen.

4. Al Bundy

Acteur Michael Richards speelde vol passie zijn rol als Kramer, maar die rol was bijna niet naar hem gegaan. Michael had op een haar na de rol van Al Bundy te pakken. Uiteindelijk won toch Ed O’Neill de rol van Al. Volgens Michael was dit de enige juiste keuze.

5. Elaine

Julia Louis-Dreyfus’s personage, Elaine zat niet in de eerste aflevering. Julie kwam daar pas achter nadat ze in 2004 de DVD van de serie bekeek. Oorspronkelijk zou Lee Garrington de vrouwelijke hoofdrol spelen. Zij zat wel in de pilot als een serveerster, maar werd er toch uitgeschreven.

6. Elaine’s vader was zo gek als een deur

In een aflevering speelde Lawrence Tierney de vader van Elaine. Hij mocht maar een keer meedoen, want hij bleek een vervelende kwast. Zo stal Lawrence een keer een mes uit de kantine en deed net alsof hij daarmee de acteurs neer ging steken. Het personage van Alton Benes was gebaseerd op de vader van een ex-vriendin van Seinfeld bedenker Larry David. Deze Richard Yates werd later bekend door zijn boek Revolutionary Road. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet speelden in die film de hoofdrollen.

7. Frank

Heel toevallig overleed Frank Sinatra tijdens de laatste aflevering van Seinfeld. Omdat iedereen lekker thuis televisie zat te kijken, kon de ambulance zonder vertragingen bij het ziekenhuis aankomen, iets wat in Los Angeles soms toch nog een hele opgave is.

8. Monk’s

Jerry en zijn vrienden aten altijd bij Monk’s. Lekkere gerechten en altijd gezellig druk. De meeste gasten waren natuurlijk figuranten, alleen waren er ook sommige plekken waar je voor kon betalen. Dit geld ging daarna naar een goed doel.

9. Tom’s diner

De buitenkant van Monk’s behoort toe aan Tom’s Restaurant, wat later nog beroemder is geworden door het liedje Tom’s Diner van Suzanne Vega.

10. Tom’s restaurant

De enige echte.

11. Vooruitziende blik

In een aflevering probeerde Elaine haar vriendje te overtuigen om zijn naam te veranderen, omdat Joel Rifkin ook de naam bleek te zijn van een seriemoordenaar. Een van haar suggesties is O.J. Een jaar later stond de echte O.J. Simpson terecht voor de moord op zijn vrouw en Ron Goldman.

12. Jason of Steve?

George werd briljant neergezet door Jason Alexander, maar hij was niet de eerste keus. Steve Buscemi werd ook overwogen, iets wat we ons nu bijna niet voor kunnen stellen.

13. Niet zo cool

De kleding voor George was trouwens altijd een maat te klein, zodat hij er niet echt hip uitzag. De kleding van Kramer was weer bewust een maat groter zodat hij er juist extra relaxed uitzag.

14. Opvliegende vogel

Het personage van de opvliegende George was gebaseerd op Larry David, een van de bedenkers van de serie. Niet toevallig was Larry zelf ook gauw op z’n teentjes getrapt zoals vaak bleek bij vergaderingen over zijn serie. Hij ging soms zo te keer dat de zender NBC hem uiteindelijk verbood om bij de vergaderingen aanwezig te zijn. Larry vond dat geen probleem.

15. Rechtzaak

George kreeg trouwens zijn naam van een vriend van Jerry Seinfeld. Deze Michael Constanza wilde later wel geld zien voor het gebruiken van zijn naam. Uiteindelijk kon hij fluiten naar zijn 100 miljoen. Larry vond dat helemaal geen probleem.

16. If I were a rich man

Oh, Larry David verdiende 1,8 miljard (ja, je leest het goed) met het verkopen van de uitzendrechten van Seinfeld. Larry heeft geen problemen meer.

17. Newman

Newman zou eerst gespeeld worden door een donkere acteur. William Thomas Jr. was al aangenomen, maar de scene die hij speelde beviel toch niet. Later werd Wayne Knight aangedragen voor de rol van de irritante Newman en dat sloeg, gelukkig voor Wayne, wel aan.

18. Festivus

Het lijkt een grapje, maar Festivus is een echt feest. Nou ja, bijna dan. Het idee komt niet uit de pen van de schrijvers van Seinfeld, want het is eigenlijk bedacht door een van de schrijvers van Reader’s Digest die daarmee het eerste afspraakje met zijn vrouw wilde vieren. De schrijvers van Seinfeld hoorden dat verhaal weer via zijn zoon en besloten het te gebruiken.

Bloopers

Vooral de eerste is erg grappig voor ons Nederlanders.

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...