Miel Monteur spellen

Via: Miel Monteur (capture)

Je wordt een Handige Harry genoemd als je goed kan repareren, verbouwen en klussen. Een prima benaming, maar als jij behoort tot een bepaalde generatie word je liever een Miel Monteur genoemd. Wat een pionier was deze man!

Miel Monteur was een geweldig spel

Miel Monteur is een serie computerspelletjes die voor het eerst verscheen in 1997. Het spel werd bedacht in Zweden door de uitgever Levande Böcker. Sinds dat jaar zijn er in totaal vijf spellen verschenen. Nederland was een van de weinige gelukkige landen die een vertaling kreeg van al deze spellen.

Miel Monteur schroothoop
Via: Miel Monteur (capture)

Wat was het doel van Miel Monteur?

Plottwist: de computerspellen hadden geen einddoel. Het was aan jouw de taak om een bepaald ding te bouwen. Denk aan schepen, auto’s of zelfs ruimtevaartuigen. Dat alles begon altijd vanuit de bouwplaats van Miel. Jij versleep onderdelen vanuit de voorraad naar hetgeen wat jij aan het bouwen was. En dat leverde prachtige creaties op!

Miel Monteur auto's
Via: Miel Monteur (capture)

Wist je dat…

  • Slechts één spel werd vertaald in het Engels. Miel Monteur werd hier Gary Gadget genoemd.
  • In Zweden heette het personage Mulle Meck.
  • Er werden vier spellen vertaald in het Duits onder de naam Willy Werkel.
  • De computerspellen zijn gebaseerd op de kinderboekenserie Mulle Meck van George Johansson en Jens Ahlbom.
Miel Monteur rijden
Via: Miel Monteur (capture)

Herinner jij je deze avonturen nog?

Hoe gingen die avonturen er van Miel Monteur aan toe? Haal jouw herinneringen op met onderstaande video. De schroothoop, auto’s bouwen en rijden maar…

Redenen waarom Miel Monteur zo geweldig was

We hoeven je vast niet te overtuigen dat Miel Monteur zo fantastisch was. Dat herinner jij je namelijk echt nog wel. Toch zijn er vast een aantal herinneringen weggevaagd van deze icoon. Wij zetten een aantal redenen op een rijtje waarom dit jouw favoriete spel was!

1. Bouwen van auto’s

Het allereerste computerspel heette Miel Bouwt Auto’s. Dit spel werd uitgebracht in 1997. Het was jouw eerste kennismaking met deze man. Jij kon helemaal losgaan met het bouwen van jouw eigen auto’s!

Miel Bouwt Auto's
Via: Miel Monteur (cover)

2. Zijn trouwe hond Rifka

Overal waar Miel heengaat, neemt hij zijn trouwe viervoeter Rifka mee. In het eerste spel heeft de hond geen invloed op het spel, maar in latere spellen verandert dat. Deze lieve hond maakte het spel dan ook zeker nóg leuker!

miel monteur en hond rifka
Via: Miel Monteur (capture)

3. Bouwen in de garage van Miel

Spullen weggooien?! Dat zou Miel nooit over zijn hart kunnen verkrijgen. Wie weet komen al die apparaten, onderdelen of “rommel” ooit nog wel van pas bij het bouwen van creaties. En dat heb jij geweten. Alleen door die verzameling aan spullen kon jij auto’s bouwen!

garage miel monteur
Via: Miel Monteur (capture)

4. Staf Schroot en zijn schroothoop

Maar hoe kwam hij eigenlijk aan al die spulletjes? Daar kwam zijn beste vriend Staf Schroot om de hoek kijken. Deze schroothandelaar hielp zijn vriend aan allerlei onderdelen. Want waarom zou je niet eens een lampenkap als stuur gebruiken of een ligbad als stoel?

Staf Schroot
Via: Miel Monteur (capture)

5. Auto klaar en rijden maar!

En als jouw auto dan gebouwd was, sprong Miel samen met zijn hond Rifka in de auto. Tijd om de wereld te ontdekken. Je deed mee aan een Autoshow, hielp een kat uit de boom en mocht scheuren op de racebaan. Wat een avonturen beleefde Miel…

autoshow miel monteur
Via: Miel Monteur (capture)

6. Recht Door Zee!

Eén jaar na lancering van het eerste spel verscheen het tweede deel: Recht Door Zee! In dit computerspel bouwde je niet langer auto’s, maar ging je op ontdekkingsreis met een schip. En dit was weer een fantastisch avontuur!

Miel Monteur Recht Door Zee
Via: Miel Monteur (cover)

7. Een vlot, een kano of een…

Het bouwen van een vlot en een kano had weinig succes. Beide vaartuigen waren namelijk niet bestemd tegen de wilde zee. Hij bouwde daarom een bootje en kwam terecht bij een scheepswerf. Daar ontmoette jij Christina Columbus. Zij ging de wereld rondvaren en dus mocht Miel passen op de werf. Tijd om zelf boten te bouwen!

Miel boten bouwen
Via: Miel Monteur (capture)

8. Speuren door de kasten

En alle spullen die jij verzamelde sorteerde jij overzichtelijk in verschillende kasten. Zo wist jij precies welke onderdelen jij kon gebruiken voor het bouwen van boten. Van een caravan tot aan een eendenbek!

miel monteur boten garage
Via: Miel Monteur (capture)

9. Avonturen op zee

En het bouwen van boten zorgde weer volop voor avonturen. Jij hielp De Priester met het vinden van zijn Bijbel, gaat op zoek naar het dagboek van een vermiste duiker en moet een weg zien te vinden door de Klippenzee…

Miel Monteur varen
Via: Miel Monteur (capture)

10. Miel Vliegt De Wereld Rond

Het derde deel van de spellenserie heet Miel Vliegt De Wereld Rond en werd uitgebracht in 2000. Wist je dat er in het vorige deel al een verwijzing zat? Miel dook namelijk in het water om het mysterie van de vermiste duiker te ontrafelen. Daar vond hij een gezonken vliegtuig!

Miel Vliegt De Wereld Rond
Via: Miel Monteur (cover)

11. Oude en verlaten werkplaats

En natuurlijk had Miel ook bij dit spel weer een werkplaats nodig. Op een van zijn avonturen stuitte hij op een oude en verlaten werkplaats. Zijn handen begonnen direct te jeuken en hij kreeg het idee om zelf vliegtuigen te bouwen. Dat was het begin van een nieuw avontuur!

Bouwplaats vliegtuigen
Via: Miel Monteur (capture)

12. Bouwen van vliegtuigen

Het bouwen van vliegtuigen zorgde weer voor hilarische creaties. Twee oude staldeuren als vleugels, een lantaarnpaal als verlichting of ski’s als landingsgestel. Het maakte niet uit hoe het vliegtuig eruit zag, als die maar kon opstijgen!

Miel monteur vliegtuig
Via: Miel Monteur (capture)

13. En vliegen maar!

Vliegtuig gebouwd? Dan was het tijd om te kijken hoe goed jij was in vliegen. Jij zag een klein kaartje waar jij jouw route in de gaten kon houden en zo maakte jij weer nieuwe avonturen mee. Het vangen van een albatros, een bezoekje aan Gert Goudzoeker en of vinden van een vermist rendier…

vliegen miel monteur
Via: Miel Monteur (capture)

14. Huis Op Stelten!

Alleen echte Miel Monteur fans speelde ook dit spel. Dit vierde deel verscheen in 2002 en had een groot verschil met de vorige spellen. Je bouwde hier namelijk geen voertuigen, maar huizen. Bleef Miel dit keer dan echt maar op één plek? Zeker niet, want hij had een auto én een boot!

Miel Monteur Huis op Stelten
Via: Miel Monteur (cover)

15. Een droomhuis bouwen

Als kind heb jij waarschijnlijk ook wel eens gedroomd in wat voor huis jij het liefst zou wonen. Bij Miel bleef het niet bij dromen. Hij bouwde zijn dromen namelijk ook echt. Een storm had zijn huis verwoest. Hij bleef niet lang teleurgesteld. Dit was namelijk het perfecte moment om zijn droomhuis te maken. En daar hielp jij bij!

16. Hoe zag jouw droomhuis eruit?

Bij het helpen met het bouwen van Miel’s droomhuis gebruikte jij weer hilarische bouwmaterialen. Een dak van peperkoek, een kippenhok als dakkapel of een verkeersbord aan de muur. En jij zal vast nog veel meer grappige creaties hebben gebruikt.

Miel Monteur huizen bouwen
Via: Miel Monteur (capture)

17. Miel was erg behulpzaam

En tussen het bouwen van zijn droomhuis door, hielp hij ook nog eens andere buurtgenoten. Ook zij hadden namelijk last van de storm. Zo hielp jij om het water van een overstroomd kantoor weg te pompen, legde jij een nieuwe vloer in een restaurant en maakte jij een weg vrij met omgevallen bomen…

Huis op Stelten avonturen
Via: Miel Monteur (capture)

18. Miel Verkent De Ruimte!

Het allerlaatste deel heette Miel Verkent De Ruimte en verscheen in 2004. Tijd om onbeantwoorde vragen te ontdekken. Want wat is een meteoriet precies? En is het heelal oneindig? Bij dit computerspel ging jij samen met Miel op zoek naar de antwoorden!

Miel Monteur Verkent de Ruimte
Via: Miel Monteur (cover)

19. Ken jij Wilma Wetenschap nog?

In het vierde computerspel ontdekte Miel het huis van Wilma Wetenschap. Deze vrouw vloog naar het heelal en dus besloot Miel in haar huis te wonen. Daarbij bouwde hij een observatorium én raketbouwplaats. Tijd om te snuffelen in de garage en raketten te bouwen!

Wilma Wetenschap raket
Via: Miel Monteur (capture)

20. Een avontuur door de ruimte

En ook zo maakte jij weer een hoop avonturen mee. Je ontving van Dora Diesel een nieuwe raketmotor om naar Mars te vliegen, je zoog helium op voor de zeppelin van Viona Valk en groef een enorme meteoriet op met een grijpkraan. En dat was helaas het laatste avontuur van Miel Monteur…

Speelde jij vroeger Miel Monteur?

Wij zijn benieuwd welke van de vijf spellen jouw favoriet was. Bouwde jij liever auto’s, vliegtuigen of schepen? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer