Wie in de jaren 90 is opgegroeid, heeft de pokémon-kaarten rage van dichtbij meegemaakt. Ruilen op school was de shit en velen hadden een gigantische verzameling pokémonkaarten. Heb jij nog oude pokémon kaarten thuisliggen? Dan kun je daar nu goed mee verdienen. Zo zijn er kaarten die duizenden euro’s opleveren (zie pagina 2)…

Genoeg reden om je stapel kaarten nog eens door te struinen…

Wat is mijn Pokémon kaart waard?

De waarde van jouw Pokémon kaart is niet in één oogopslag te bepalen en ligt aan een aantal aspecten, die ook nog eens grotendeels samenhangen. Zo kunnen ze er toe leiden dat de ene kaart minder dan één Euro en de andere meer dan € 100.000 waard is.

Pokemon kaarten wat is de waarde van mijn pokemon kaart
Via: Wikimedia Commons | Jarek Tuszyński, CC

Hoe schat ik de waarde van Pokémon kaarten?

Hoe Pokémon kaarten hun waarde krijgen, is vrij ingewikkeld en ligt aan een aantal verschillende elementen, waaronder de leeftijd of generatie en staat van de kaart, maar ook of het gaat om een Holo of ‘first edition’.

Er zijn echter nog meer zaken die een rol spelen in de waarde van Pokémon kaarten.

Pokémon kaarten

Pokémon, een mediafranchise opgericht door Satoshi Tajiri bestaat al sinds 1995. Het betreft hierbij wezens (Pokémon), die zijn gevangen en worden getraind om ze tegen elkaar te laten strijden.

Dat Pokémon nog steeds populair is, bewijst de rage van Pokémon Go in 2016. Over de hele wereld speelden mensen het online en nog steeds wordt het actief gespeeld.

Voor nu genoeg over Pokémon Go! Er was namelijk ook een ruilkaartspel en ook dat stamt al uit 1999. Deze zogenaamde Pokémon kaarten zijn tegenwoordig weer helemaal in de mode. Er valt mee te spelen, maar deze kaarten worden vaker gebruikt om te ruilen of mee te handelen.

Heb jij nog oude Pokemon kaarten liggen? Dan kunnen deze zo maar eens geld waard zijn!

pokemon kaarten
Via: catawiki

Waar moet je op letten?

Welke kaarten kunnen wellicht veel geld waard zijn en welke zijn waardeloos? Het is lastig om pokemonkaarten te taxeren, er is geen winkel waar ze de exacte waarde van een kaart kunnen inschatten. De waarde van een pokémonkaart hangt af van een paar factoren.

Hieronder een paar dingen waar je op moet letten!

Het zeldzaamheidssymbool

Pokémonkaarten bevatten elk een zeldzaamheidssymbool. Er zijn 3 soorten zeldzaamheidssymbolen, ‘common’, ‘uncommon’ en ‘rare’. Deze vind je in de rechteronderzoek en worden op de volgende wijze uitgebeeld:

Common
Uncommon
Rare

De ‘common’ en ‘uncommon’ kaarten leveren over het algemeen vrij weinig op, maar de rare kaarten kunnen daarentegen aardig wat waard zijn!

Speciale kaarten

Ook zijn er zogeheten Ex-kaarten, Holofoil kaarten, Foil kaarten en Full Art Kaarten. Ook deze kaarten kunnen geld waard zijn.

Pokemon EX kaart
Holofoil kaart
Foil kaart
Full Art kaart

Zoals we al eerder aangaven is het lastig om de waarde van een Pokémonkaart te bepalen. Je moet een beetje geluk hebben met het vinden van een koper. Hopelijk hebben bovenstaande richtlijnen geholpen om de waardevolle kaarten te selecteren. Wie niet waagt, wie niet wint!

Jouw oude Pokémon kaarten verkopen?

Heb jij thuis nog ergens een map oude Pokémon kaarten liggen en wil je die voor een eerlijke prijs verkopen? Dan kun je deze bij verschillende handel- of veilingplatformen (waaronder Marktplaats of Catawiki) aanbieden, waarbij je vaak binnen korte tijd een bod ontvangt. Je krijgt hier vaak een eerlijke bieding, omdat het open en dus transparant is.

Welke kaarten zijn het meest waard?

Natuurlijk zijn er enkele Pokémon kaarten die heel erg veel geld waard zijn. Zo is er een kaart die op Ebay voor $ 90.000 verkocht wordt! Hieronder een overzicht van de 10 duurste Pokémonkaarten!

1. Eerste editie Pikachu

Hoewel Pikachu waarschijnlijk de meest bekende Pokémon is, levert een Pikachu-kaart (eerste editie) omgerekend zo’n 480 euro* op!

2. Eerste editie Mewtwo (zonder schaduw)

Opnieuw een zeer bekende pokémon. Een eerste editie kaart van Mewtwo (zonder schaduw) kan je omgerekend zo’n 130 euro* opleveren.

3. Eerste Editie Squirtle

De eerste editie kaarten van Squirtle gaan voor iets minder de deur uit. Als je een van deze kaarten in bezit hebt, kun je hier omgerekend 80 euro* voor vangen.

4. Eerste editie Gyarados (zonder schaduw)

Een eerste editie kaart van Gyarados wordt online verkocht voor zo’n 600 euro*!

5. Eerste editie Blastoise (zonder schaduw)

Blastoise kennen we natuurlijk allemaal. Waarschijnlijk heb jij deze kaart ooit wel eens in bezit gehad. Helaas (waarschijnlijk) niet de eerste editie zonder schaduw. Deze gaat momenteel voor omgerekend 860 euro* de deur uit!

6. Eerste editie Venusaur (zonder schaduw)

Een eerste editie Venusaur zonder schaduw levert net als #5 ook zo’n 860 euro* op!

7. Eerste editie Machamp

Machamp is ook zo’n pokémon die iedereen wel kent. Een eerste editie Machamp kaart levert zo rond de 1000 euro* op. Wow!

8. Eerste editie Charizard (zonder schaduw)

Ook Charizard heeft iedereen wel in zijn collectie gehad. Voor eerste editie Charizard zonder schaduw kun je zo’n 2.500 euro* vangen. Niet verkeerd, toch?

9. Prerealse Raichu

Raichu, de evolutie van Pikachu, kennen we natuurlijk allemaal! De pokemonkaart van Raichu is verschrikkelijk zeldzaam. Hier zijn er namelijk maar 15 van geproduceerd. De kans is dus erg klein dat jij deze op zolder hebt liggen. Heb je hem wel in je bezit? Dan kun je hier zo’n 9.000 euro* voor vangen. Abnormaal!

10. Pokemon Illustrator

Deze Pokemon Illustrator kaart is de crème de la crème… Deze kaart werd ooit als bedankje voor de ontwerpers geproduceerd. Deze kaart is in zeer beperkte opgave verstrekt. Een van deze kaarten levert bijna 100.000 euro* op!! Wij zoeken nog even verder op de zolderkamer!

Heb jij nog oude pokémonkaarten liggen? Of heb je ze al weggedaan en heb je juist een mooi bedrag gekregen? Laat het ons weten in de comments onderin!

*) Disclaimer: Genoemde prijzen gebaseerd op recente verkopen via Ebay en gelden voor kaarten met een PSA-rating. Dit betekent dat de kaarten in uitstekende staat en vervolgens gekeurd zijn (zie hierboven voor meer info)! We kunnen dus niet garanderen dat jouw kaart ook daadwerkelijk het genoemde bedrag op gaat leveren.

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

334 gedachten over “Hoeveel zijn jouw oude Pokémon kaarten nu waard? €€”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer