In de woonkamer of keuken van vroeger (die van je opa en oma) stonden vroeger vast veel oude spullen; veel van die zaken zie je bijna nooit meer. Wij hebben een overzicht gemaakt van oude spullen van vroeger. Welke herken jij nog?

Nostalgie: oude spullen van vroeger

Het was altijd speciaal: een bezoekje aan je grootouders. Natuurlijk in het bijzonder om je lieve oma en opa te kunnen spreken, leuke anekdotes te horen van hun jeugd en leven, maar zeker ook vanwege alle zaken die er stonden.

Wat waren die oude spullen van vroeger tof om te zien. Eerlijk is eerlijk, van sommige wist je niet eens wat het was, totdat je lieve oma of opa het uitlegde. Maar ieder bezoekjes vond je wel weer wat nieuws…

Woonkamer jaren 80 oude spullen van vroeger
Via: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – 509.081 | C.S. Booms, CC

20 oude dingen van vroeger

We hebben geprobeerd een zo leuk mogelijk lijstje te maken van oude spullen van vroeger, die je bij je grootouders kon vinden. Mis jij hier nog leuke ouderwetse spullen, laat het ons weten in een reactie onderin!

1. Draaitelefoon

De telefoon met een draaischijf was vroeger eigenlijk bij alle mensen in huis wel te vinden. Met de wetenschap van nu, was het eigenlijk maar een onhandig ding…

Via: Wikimedia Commons, Zutje, CC

2. Het ‘gordijn’ bij opa en oma

Soms had je midden in de kamer een gek gordijn staan. Zonder raam erachter, gewoon tegen de muur geplaatst. Hier zat vaak een opklapbed achter verstopt (of stiekem nog meer oude spullen van vroeger). Veel mensen woonden erg klein, dus was dit een stuk handiger dan een heel bed dat veel ruimte in nam!

Via: marktplaats.nl

(Dank voor de reactie en tip, Eliane!)

3. Zoutpot

De antieke zoutpot was vast ook te vinden in je oude keuken (of die van je grootouders)!

Via: It Bregje, CC

4. Kleedjes

Vroeger lagen er overal kleedjes… Zelf over de tafel en de stoel moest een kleedje of een matje!

Via: Pinterest / denoudendijk.nl

5. Mattenklopper

Bij een kleedje hoort natuurlijk ook een mattenklopper. Deze werd gebruikt om al het zand weer uit de matten te krijgen.

Via: marktplaats.nl

6. Mantelklok

Een mantelklok heeft vast en zeker vroeger ook bij jouw opa en oma thuis gestaan. De klok moest met de hand opgedraaid worden. Want ze werkte zonder stroom.

Via: marktplaats.nl

7. Koffiemolen

Vroeger was het veel goedkoper om zelf koffie te malen. Daarom had eigenlijk iedereen vroeger wel een koffiemolen. Want wij blijven toch zuinig; als we geld kunnen besparen doen we dat.

8. Lucifers

Tegenwoordig gebruikt iedereen bijna gewoon een aansteker. Maar vroeger werden er massaal lucifers gebruikt. De doosjes werden zelf verzameld door verzamelaars.

Via: Wikimedia Commons, Alf van Beem, CC

9. Petroleumstel

Een petroleumstel was een kookstel die werkte via olie. Maar tegenwoordig is de petroleumstel overbodig want iedereen heeft tegenwoordig gewoon gas om te koken.

Via: marktplaats.nl

10. Schoenpoetsdoos

Vroeger deden ze er alles aan om te schoenen goed te laten blinken (en waren de gympen of sneakers nog niet in de mode). Daarom had iedereen ook wel een schoenenpoetsdoos.

Via: marktplaats.nl

Méér oude spullen van vroeger

We hebben nog meer nostalgische ouderwetse spullen voor je! Wat dacht van dat oude ding om te typen (zie 12.) of het ‘spaarblik’ (zie 16.).

Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel willen we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

3 gedachten over “20 oude spullen van vroeger die je bij opa en oma vond”

  1. Leuk ik mis nog een oude keukenweegschaal, kookboek, boerenbond servies, kookwekker,was pan voor de was te koken, enz
    En hoop dat de jongeren hier van kunnen leren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer