12 weetjes over Koningin Maxima die bijna niemand wist [+beelden]

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Koningin Maxima weetje huwelijk

Ter ere van het feit dat onze koning en koningin Maxima op 2 februari alweer 16 jaar getrouwd zijn hebben we gezocht naar een andere terugblik dan anders. Welke feiten over onze koningin zijn we in de loop der tijd alweer vergeten? Wat wist je nog niet en is helemaal nieuw? Je merkt het snel genoeg als je deze lijst bekijkt!

Koningin Maxima: we blikken terug…

We beginnen met twee messcherpe binnenkomers en sluiten af met een ontroerend moment. Dit moment zorgde er toen voor dat je Maxima in jouw harten sloot als (toekomstig) koningin. We weten zeker dat je nu weer ontroerd raakt. Daar gaan we….

1. Willem-Alexander en Maxima WAREN (verre) familie!

Het is logisch dat je familie wordt als je trouwt. Bij het koninklijk paar lag dit anders… Toen bekend werd dat onze – toen nog – Prins Willem-Alexander verliefd was op de beeldschone Maxima doken er direct allemaal genealogen op haar afkomst. Wat (b)leek, Willem-Alexander (via wijlen Prins Bernhard) en Maxima (van moeders zijde) stammen beiden af van een zekere Pieter Halbach (1634-1686). Volgens andere theorieën is deze gezamenlijke geschiedenis niet juist, maar is het verwantschap gelegen bij Alfonso III van Portugal, die leefde in 1210.

Koningin Maxima Koning Willem Alexander
Via: koninklijkhuis.nl | RVD – Koos Breukel

2. Koningin Maxima geen vrijgezel toen zij Willem-Alexander leerde kennen

Over de manier waarop Willem-Alexander en Maxima elkaar hebben leren kennen wordt vaak een heel romantisch verhaal verteld. Maxima zou in de zomer van 1999 als vrijgezel in Sevilla zijn geweest. Daar werd zij door een vriendin voorgesteld aan een man op wie zij op slag verliefd. Dit uiteraard zonder te weten dat hij prins was. Inderdaad, onze Willem-Alexander. In het boek ‘Maxima, de Argentijnse jaren’ is echter een heel ander verhaal te lezen. Maxima woonde namelijk tijdens de kennismaking samen met haar Duitse vriend Dieter Zimmerman. Vriendinnen bevestigen dat Maxima de relatie met deze Dieter eerst beëindigde. Dieter zelf claimt dat Maxima hem bedrogen heeft.

maxima-zorreguieta-1994
Via: koninklijkhuis.nl | RVD

3. De broers en zussen van Koningin Maxima

Koningin Maxima is geboren op 17 mei 1971. Zij heeft een jonger zusje en 2 jongere broers:

  • Inés Zorreguieta Cerruti (geboren in 1984). Dit zusje was tevens peetmoeder van prinses Ariane. Daarnaast was dit zusje diverse malen in het nieuws vanwege haar behandeling tegen anorexia en andere persoonlijkheidsstoornissen. Inès overleed in 2018 aan de gevolgen van zelfmoord.
  • Juan Zorreguieta (geboren in 1982), peetvader van prinses Alexia. Hij trouwde in 2014 in Oostenrijk (waar hij ook woont en werkt) met Andrea Wolf. De Nederlandse prinsesjes waren bruidsmeisjes.
  • Martín Zorreguieta (geboren in 1972). Hij is restauranthouder in Argentinië, gescheiden en Peetvader van prinses Amalia.

Naast deze drie volle broers en zussen heeft Maxima nog 3 halfzussen uit het eerste huwelijk van vader Jorgé. María (1956, anoniem), Angeles (1958, microbiologe in Engeland) en Dolores (1965, uitvoerend kunstenaar in New York) lijken een minder hechte band met onze koningin te hebben. Wij vonden een zeldzame jeugdfoto van Maxima met haar halfzussen, ouders en broers (alleen Maria ontbreekt).

.

4. Het privébezit van Maxima

Haar broer Martin heeft, niet ver van de Chileense grens, een Tinto Bistro. Hoewel het restaurant als exclusief wordt omschreven is het volgens Tripadvisor ‘not that special’.  Maxima heeft namelijk op 15 kilometer afstand van dit restaurant een flink stuk grond met luxe boerderij gekocht. Het is dus niet uitgesloten dat je in dit restaurant met de koninklijke familie dineert als je op het juiste moment komt. Een uitgebreid fotoverslag van haar Argentijnse bezit lees je hier.

5. Maxima leerde Willem-Alexander in 1999 kennen

De vonk sloeg over in  de zomer van 1999. In september 1999 wist RTL4 de eerste beelden te brengen. Kijk jij nog een keer mee?

6. Met Maxima leerden we ook haar vader Jorge Zorreguieta kennen…

Nadat de relatie officieel werd, doken er direct allerlei onderzoekers op het familieverleden. Men hoefde niet ver te zoeken naar de witte olifant in de hoek van de kamer. Haar vader was namelijk staatssecretaris van landbouw geweest onder regime van dictator Videla. Tijdens het schrikbewind van deze dictator werden tienduizenden mensen op gruwelijke wijze ‘vermist’ en vermoord.

Ik laad, even geduld a.u.b.!

Na onderzoeken maakt het kabinet bekend dat vader Jorge, net zijn vrouw, had besloten niet bij het huwelijk aanwezig te zijn. Ook later werd Jorge vaak niet toegelaten tot veel officiële plechtigheden. In de loop der jaren werd hier echter veel soepeler mee omgegaan en was hij diverse malen bij formele gelegenheden of feestelijkheden aanwezig bij de koninklijke familie. Hij overleed op 8 augustus 2017 en is in Argentinië begraven.

Méér Maxima-weetjes…

We zijn er nog niet en hebben nog leuke weetje over en rondom Koningin Maxima op de volgende pagina. Wist jij het van ‘Maxima’s traan’? (zie #12)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...