6 nostalgisch zoete herinneringen aan Caraco ijs

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Wanneer je ijs zegt, denk ik aan ijs van vroeger, namelijk Caraco ijs. Een ijsje van eigen bodem wat ieder kind tot beginjaren jaren ’90 met veel smaak at. Je had de heerlijkste smaken en de ijsjes zager er allemaal vrolijk en lekker uit. Ken je de radioreclame, ingezongen door de “Dutch Rhythm Steel and Show Band’, van Caraco nog?

Ook gesmuld van een Caraco ijsje?!

Caraco ijsjes waren vol van smaak en heerlijk romig. Echt authentiek ijs en dan kwam het ook nog eens uit Hellendoorn! Alle reclames waren gericht op Nederlandse snoepers dus het paste perfect. Het merk Caraco wordt sinds 2017 in een nieuw jasje (gezonder, minder suiker, minder kleurstoffen e.d.) weer verkocht. Reden genoeg om even de spotlights te werpen op dit prachtmerk van ‘Neerlandse’ bodem.

1. Familiebedrijf

Lang geleden, in 1936 om exact te zijn, werd de bakkerswinkel van
D.J. Valk in Hellendoorn geopend. Zijn zoon nam het in de jaren ’50 over en hij was de beautiful mind die de focus besloot te leggen op banket en daar kwam ijs bij. Wat hadden wij zonder goede ouwe zoonlief Gerrit en zijn bakfiets gemoeten? Zijn roomijs veroverde al snel heel Nederland en al gauw moesten er dagelijks 4000 ijsjes worden gemaakt. Was één daarvan toevallig voor jou?

6 nostalgisch zoete herinneringen aan Caraco ijs
Via: Wikimedia Commons | Alf van Beem, CC

2. Het Mexicaantje

Hoewel de meest bekende radioreclame van Caraco werd ingezongen door een Caraïbische steel band, was het Mexicaantje, dit was ook het meest bekende ijsje, het boegbeeld van Caraco.

.

3. IJsjes van Caraco

De ijsjes van Caraco waren uniek en smaakvol. Hun slogan was niet voor niets “Mexicaantje, oranje hoed, Caraco ijs, geweldig goed! Caraco IJs, Caraco IJs, oeh geweldig lekker!” Welk ijsje kon jij niet weerstaan?

6 nostalgisch zoete herinneringen aan Caraco ijs

4. Marketing van Caraco

Het bleef niet alleen bij catchy tunes en een goede slogan. Caraco ijs werd goed op de markt gezet, waarbij de marketing het in een booming business maakte. Het Mexicaantje deed het zeer goed en die werd dan ook beurzen tijdens ingezet als boegbeeld, maar kwam ook terug in signing en POS materiaal zodat iedereen er bekend mee raakte. Al snel was Caraco niet meer weg te denken.

5. Caraco en andere ijsmerken

In de tijd van Caraco was er ook al ijs van Ola. Daar moest Caraco het van winnen en als relatief klein familiebedrijf was dit lastig, maar het ging lange tijd goed. In de jaren ’80 nam Unilever het bedrijf over en Caraco was no more. 🙁

https://www.youtube.com/watch?v=BlUN_FpV3mg

6. Caraco weer in diverse supermarkten te koop

Sinds 2017 kunnen wij weer genieten van heerlijke ijsjes van Caraco. Ze zijn wel een beetje aangepast. Het bevat niet meer alles wat tot de jaren ’80 nog gewoon kon. Zo bevatten de ijsjes bijvoorbeeld nu minder geur- en kleurstoffen. Heb jij ze al geprobeerd?

Jouw herinneringen aan Caraco?

Als jij Caraco ijs ook zo lekker vond, geef dan een dikke duim omhoog en share the fun met alle vrienden, broers, zussen en overige familieleden die met jou hebben gesmikkeld van dit heerlijke romige ijs uit Hellendoorn! En mocht je nog meer willen weten over de familie Valk, of het familiebedrijf, er is een waar museum! En hield je niet van ijs, dan herken je dit nostalgische snoepgoed misschien ook nog.


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “6 nostalgisch zoete herinneringen aan Caraco ijs”

  1. Echt goede herinneringen aan Caraco ijsjes ! Onze buurman werkte in de fabriek en bracht regelmatig ‘kneusjes’ mee naar huis, waardoor wij vaker dan in die tijd gebruikelijk was ijsjes aten. De jubileumcone was het allerlekkerst, maar de prikkebeen vond ik het leukst !

    Beantwoorden
  2. Lekker waren vooral die supergrote jubileumcones en de caracona’s. Ook de bakkerij met de heerlijke appeltaarten die er werden gebakken waren superlekker. Op vrijdag snel naar huis fietsen met de kneusjes ijs die van de band waren gevallen, wat een feest was dat! Het lekkerste ijs dat ik ooit heb geproefd! ( oud vakantiewerker zomervakantie in 1978 was het dacht ik).

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...