Alice in Wonderland: deze 8 opmerkelijke weetjes kende je niet

Door

Cheyenne Broeren

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Alice in Wonderland feat

Je kent haar vast en zeker; het onschuldige, blonde meisje met de blauwe jurk dat in een raar universum terecht kwam, nadat ze een gek konijn volgde. Alice in Wonderland is geschreven in 1865, wist je dat? Disney maakte van het fantasieverhaal een heuse kaskraker als animatiefilm in 1951. Daar is ze dan ook bekend door geworden. Het verhaal ken je vast nog wel, maar wist je ook dat er best bizarre feitjes achter zitten?

Alice in Wonderland

Maar eerst even het verhaal, om je geheugen op te frissen. Onze vriendin Alice leeft op het Engelse platteland. Op een dag leest haar zus haar een boek voor onder een boom, maar het interesseert haar allemaal niets. Dan ziet Alice een wit konijn met een klok – hij heeft haast! Ze volgt hem, waarna ze in een diep gat valt en uitkomt bij een deur die kan praten. Dat is op zichzelf al best wel “trippy”, toch? Om het nog gekker te maken veranderd ze in een reus en huilt ze een oceaan om zich heen, waardoor de deur haar een “krimpdrankje” aanbiedt. Ze zwemt door de deurknop naar binnen. Wij vragen ons af wat de schrijver rookte op dat moment…

Via: giphy.com

Eenmaal binnen in Wonderland ontmoet ze vreemde wezens, waaronder de Kolderkat en een pijp rokende dodo (waren die niet uitgestorven?). Het meest bekende moment in de film komt wanneer ze de Gekke Hoedenmaker, de Haas en de Slaapmuis ontmoet en een theekransje met hen heeft. Alice krijgt mot met de Hartenkoningin in de Rozentuin, maar heeft de gebroeders Diedeldie en Diedeldom naast zich staan wanneer de koningin haar ter dood veroordeeld. Het leger van speelkaarten rukt op om Alice te vermoorden, maar dan… wordt Alice wakker! Alles was een droom.

Laten we in het konijnenhol van opmerkelijke feitjes over Alice in Wonderland duiken:

1. Niet iedereen vond de film even leuk

Het is geen groot geheim, maar vrij vergeten tegenwoordig: Alice in Wonderland werd helemaal niet goed ontvangen in haar eerste levensjaren. De film ontving nauwelijks prijzen. China legde een verbod op de film en werd door velen beschouwd als gefaalde Sneeuwwitje omdat het personage moeilijk te begrijpen was. Of wilden mensen de ware bedoeling van het controversiële verhaal niet aangaan? Ging het over mentale ziekte? Over middelenmisbruik? Men keerde de film de rug toe, maar het antwoord is: nee!

De schrijver vertelde keer op keer succesvolle verzinsel aan zijn oppaskindjes wanneer hij kwam babysitten. Én hij had een afkeer tegen de opkomst van wiskundige raadseltjes toentertijd, dus verzon hij een compleet ridicuul verhaal waarin raadseltjes focusten op tekst in plaats van cijfers. Wel gek eigenlijk, want de schrijver was wiskundige! Hoe dan ook, het verhaal is inmiddels zeer geliefd en nog steeds een van onze favoriete Disney films.

2. Alice Liddell bestond echt

De realiteit lijkt ver weg wanneer je Alice in Wonderland kijkt, maar stiekem zijn er best veel elementen uit het verhaal afgeleid van het gewone leven. De schrijver paste namelijk op zijn oppaskind, Alice Liddell. Zij werd de inspiratie voor de verhalen ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ en ‘Through the Looking-Glass’. Een leuk voorbeeld van dingen die de echte Alice en haar zusjes zouden herkennen in de verhalen, was de koe-schildpad die tekenles kreeg; dat was dan hun “echte” tekendocent.

Alice in Wonderland echte Alice Liddell
Via: flickr.com | Robbin Atwell, CC

3. De Dodo is gebaseerd op de schrijver

Deze dappere dodo is een karikatuur van de schrijver, Lewis Caroll (hij heet eigenlijk Charles Lutwidge Dodgson). De vogel is een kapitein en speelt een grappige, helpende rol in het verhaal. De legende luidt dat de schrijver zijn eigen achternaam uitsprak als “Do-do-dodgson” door zijn stotter. Toevallig stottert de dodo ook in Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland dodo schrijver lewis caroll
Via: Disney (capture) | Alice in Wonderland

4. Zo vreemd als wat, die Gekke Hoedenmaker

De Gekke Hoedenmaker heet niet zomaar zo. Toen de schrijver de verhalen van Alice opschreef, was het algemeen bekend in Engeland dat hoedenmakers gek waren. Dat was namelijk uiteindelijk echt zo: zij werkten met namelijk met de giftige stof Mercury, of Kwik in het Nederlands. Van Kwik kreeg de gebruiker bij lange blootstelling allerlei nare bijwerkingen, zoals hersenschade, verslapte spraak en geheugenverlies. Toch niet zo gek als we dachten, toch?

Via: gifer.com

5. We verven de rozen rood…

Oh, wat een heerlijk liedje! Herinner jij ‘m nog? Het feit dat de “rozen roodgeverfd worden” heeft een diepere betekenis. Het dateert namelijk terug aan de Oorlogen van de Rozen, waarbij de troon van Engeland de prijs was voor degene die won: de rivalen van het edele Huis van York, die het symbool van een witte roos droeg of het Huis Lancaster, waarbij de rozen rood waren. Raad jij wie de kroon heeft gekregen?

6. De animatie was nagebootst

Wist je dat er een echt meisje was die Disney natekende voor de animatie? Wij ook niet! Ze lijken wel erg veel op elkaar. Deze actrice (toen nog erg jong) sprak tevens de stem in voor de Engelse versie van de verfilming. Het kijken waard:

7. De Rokende Rups

Alice in Wonderland is de eerste Disneyfilm waarin roken wordt neergezet als iets slechts. Voorheen werden Disney-figuren zonder probleem rokend afgebeeld, maar in deze film heeft de rook van de Shisha-pijp een negatief effect op Alice; ze hoest! Disney gaf vanaf toen het juiste voorbeeld.

Via: giphy.com

8. De Kolderkat helpt Alice

Alice ontmoet veel personages in Wonderland, waarvan de meesten haar negeren of pas zien staan als ze in nood is. De Kolderkat is de enige die echt naar haar luistert. Door zijn hulp leert Alice de regels van Wonderland kennen, ondanks dat ze wel eens in de problemen komt door hem. Op het eind helpt de Kolderkat haar juist Wonderland te verlaten, door haar weg te jagen uit het kasteel van de Hartenkoningin. Vroeger vonden we hem allemaal eng, maar nu klinkt ‘ie best wel lief. Toch?

Jouw Alice in Wonderland herinneringen?

Wist jij van deze opmerkelijke feitjes over Alice in Wonderland? Weet jij nog meer feitjes te vertellen over dit mooie, gekke verhaal? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...