De Teletubbies: 8 redenen waarom dit programma absurd was

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Teletubbies televisie vroeger

Begon jij als kind je dag met een aflevering van ‘de tubbies’? Dan behoorde je tot de doorsnee Ketnetfan! Voor veel kinderen uit de jaren ‘90 waren de gekke Teletubbies dagelijkse kost. Laa-Laa, Po, Tinky Winky en Dipsy beleefde dolle avonturen en dat kon jij wel smaken. Maar eerlijk is eerlijk: bekijk nu een aflevering van de Teletubbies en je beleeft een ware trip.

De Teletubbies = absurd!

De Teletubbies zijn een ware succesformule. De kleurrijke poppen voeren een magische aantrekkingskracht uit op kinderhersenen. Op televisie kwam het vroeg in de ochtend, wanneer dat babybrein nog moest ontwaken. Onze gekke gekleurde vrienden een gewoon programma? Nee. Dit is waarom het een absurd programma is!

Teletubbies televisie
Via: Teletubbies / youtube.com (capture) | Teletubbies – WildBrain

1. “Het zonnetje lacht…”

Ongetwijfeld hebben je ouders of grootouders dit vroeger wel eens gezegd, maar bij onze gekke gekleurde vrienden is het daadwerkelijk zo. De zon lacht… de zon heeft het hoofd van een baby! Al eerder bespraken we hoe het NU met deze baby uit Teletubbies gaat…

2. Ze leven in de toekomst

Teletubbieland is een futuristische maanlandschap. De Huisheuvel ziet er even idyllisch uit als The Shire van de Hobbits. Bovendien bewegen de gekke wezens trager, komt dit omdat de zwaartekracht er anders is?

Via: giphy.com

3. De Teletubbies zijn gigantisch

Als kind besef je dit niet, maar de grote tubbies zijn een reuzenvolk. Tinky Winky is meer dan drie meter lang. Waarom? Wat zit er in die roze pudding?

Teletubbies roze pudding
Via: Teletubbies / youtube.com (capture) | Franz Strempel

4. De Teletubbies reageren op de wind…

Iets wat nooit verklaard wordt in de serie: de Teletubbies reageren op de wind. Wanneer deze opsteekt gaan ze spontaan gek doen. Ze giechelen enge kreetjes en soms verschijnt er een filmpje op het scherm in hun buik.

Via: giphy.com

5. Noo-noo

De Teletubbies wonen samen met een blauwe stofzuiger die alles opzuigt wat zich in zijn buurt bevindt. Need to say more? Daarnaast komt alles wat hij opzuigt er ook weer ongeschonden uit…

Noo-noo stofzuiger Teletubbies
Via: Teletubbies (capture)

Oordeel zelf, dit is toch gewoon bizar?

6. Er zijn wél pratende bloemen…

In Teletubbieland zijn de konijnen gigantisch, de zon heeft een gezicht, en de bloemen praten. De vraag is maar wat de makers van dit programma rookten.

https://www.youtube.com/watch?v=r2ebOQai-VQ

7. …maar géén verhaallijn

Ondanks de 365 afleveringen is er geen eentje met een duidelijke verhaallijn. Het zijn hoofdzakelijk herhalingen. Laa-Laa, Poo, Dipsey en Tinky Winky die een beetje in het gras rollen, wat tegen elkaar brabbelen en naar herhalingen op hun buik kijken,… Deze absurde Ketnetserie had absoluut geen verhaal.

Via: giphy.com

8. Tinky Winky was erg vooruitstrevend

Toen het programma gelanceerd werd, kwam er vanuit meerdere hoeken kritiek. Omdat de poppen wartaal brabbelden? Of omdat er geen rode draad in het verhaal zat? Omwille van de vreemde symbolen op hun hoofd dragen? Nee! Er kwam kritiek omdat Tinky Winky een handtas had! Jawel. De geaardheid van Tinky Winky werd ter discussie gesteld… Hij was een progressief figuur. Een metroman avant la lettre.

Teletubbies-springen
Via: Teletubbies (capture)

Jouw Teletubbies herinneringen?

Zijn er nog gekke herinneringen die jij hebt overgehouden aan dit kinderprogramma? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Fijne dag iedereen en onthoud: “Het zonnetje lacht…”

Via: Teletubbies (capture)

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “De Teletubbies: 8 redenen waarom dit programma absurd was”

 1. die zon van de teletubbies ff seruis ik vraag me af waar komt die babby van daan en ze zijn gwn echt te lang voor een mens ik zeg niet dat mensen niet zo lang kunnen worden maar ja het is toch gwn vreemd en eng

  Beantwoorden
 2. Dit is bizar voor kinderen, zelf had ik ook een aflevering van Teletubbies dit jaar en die was gewoon voor mij nog ENG?

  Beantwoorden
  • Ik heb 1 trauma aan de leeuw en de beer van teletubbies zo eng miss was het dan heel lang geleden dat ik het keek die trauma vergeet ik nooit.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...