Domino Day: 12 redenen waarom je zo naar dit programma uitkeek

Door

Cheyenne Broeren

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Domino Day televisie vroeger

We zaten er in november elk jaar massaal voor met de hele familie voor de buis: Do-mi-no-Day! Ja, dat zeg je zo, in die hoge, zangerige stem.

Dé show waarin miljoenen dominosteentjes om werden geduwd en er gigantische figuren verschenen in allerlei thema’s, terwijl het tikkende geluid van de vallende steentjes je wakker hield. Weet jij nog waarom Domina Day zoveel memories van vroeger naar boven haalt? Wij wel!

Domino Day’s unieke programma

Een jaar lang kregen slechts een select groepje Domino-bouwers de tijd om met een relevant ontwerp deel te nemen aan dit toffe, internationale tv-programma. Aan het eind van het jaar, in november, werden ze dan traditiegetrouw omgegooid op spectaculaire wijze en hielden ze precies bij hoeveel steentjes er dan vielen. Een gedetailleerd klusje, als je het ons vraagt…

Domino-Day-Logo
Via: Wikimedia Commons | RTL, CC

Herinneringen aan Domino Day

Inmiddels is de show in 2009 voor het laatst uitgezonden. Volgens Endemol zou de show terugkomen in 2020, maar gooide corona roet in het eten. Wie weet kunnen we een ander jaar dus weer zoals vanouds voor de buis kruipen en “DOMINO DAY” meeschreeuwen als de legendarische intro opent.

Hieronder baden we ons weer even lekker in 12 fijne herinneringen aan die herfstavond waarop we Domino Day keken met zijn allen.

1. Aftellen

TIEN, NEGEN, ACHT… Iedereen wilde aftellen tot het 21:00 uur was. Dan zou de allereerste zet gedaan worden en ging het balletje rollen tot de eerste Dominosteen. Net nieuwjaar!

Domino Day aftellen
Via: youtube.com (capture) | Domino Day 2009

2. De allereerste steen

Oh, als die eerste steen nou maar valt! PANIEK. De eerste steen was een dingetje en die moest en zou dan ook door een (vaak buitenlandse) beroemdheid geplaatst worden. Zo plaatsten Kylie Minogue, Kim Wilde en Katie Melua bijvoorbeeld ooit een eerste steen en tikte Shania Twain in 2004 de allereerste omver.

Domino Day: 12 redenen waarom je zo naar dit programma uitkeek
Via: gifs.com

Deze laatste poging verliep niet helemaal probleemloos; de steen moest namelijk vallen vanaf het plafond, maar kwam niet laag genoeg om de stenen beneden te raken. Oeps?

https://www.youtube.com/watch?v=X1JZphq7FMQ

3. De hoeveelheid Dominostenen

Het huidige record van omgevallen Dominostenen staat op 4.491.863. Elk jaar moesten en zouden er meer vallen dan het jaar daarvoor. Juichen, schreeuwen, tieren; niets hielp ook maar een beetje om meer Dominostenen om te laten vallen, maar toch deed het gevoel wat met je. Dus, dankzij ons enthousiasme vielen er sowieso meer stenen *knipoog*.

Het aantal steentjes is in de loop der jaren hard gegroeid, zo ging het in 1986 nog om 775.000 steentjes en was dat toen al een Guiness Book of Record waard…

4. Nieuwe uitdagingen

Terwijl de bouwers hun stalen zenuwen lieten zien op nationale tv, dachten de producers: ‘We gooien er gewoon een schepje zand of water bovenop!’ In 2009 werd er gekozen voor zogeheten ‘Four Element Challenges’, waarin bouwers tussen aarde, lucht, vuur en water moesten bouwen. Als dat maar goed ging!

5. Unieke Dominostenen

Het was een raadsel: wanneer we de Dominostenen op het eerste gezicht zagen staan, konden we niet geloven dat wanneer ze vielen, er een compleet ander figuurtje uitkwam dan we dachten. Zouden ze Dominostenen gebruiken met twee kleuren, of houden we het op MAGIE? Magisch was het zeker!

Unieke Domino Day stenen
Via: youtube.com (capture) | Domino Day 2009

6. Steeds weer nieuwe thema’s

Balancing Yin & Yang, American Dream, The African Life: allemaal onderwerpen uit het officiële thema van 2009: Colours of the World. Zo kwamen er een heleboel voorbij vanaf het begin in 1986: muziekgenres, expressies, uitdagingen en levenselementen. Elk jaar weer met spanning afwachten tot Domino Day het nieuwe thema bekendmaakte.

Thema Domino Day America
Via: youtube.com (capture) | Domino Day 2009

Er was méér Domino Day…

Ga naar de volgende pagina voor nog meer memorabele redenen waarom jij uitkeek naar Domino Day! Wat dacht je bijvoorbeeld van die gekke hulpmiddelen, die er steeds bij werden gehaald?? (zie 11.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...