Zo zouden deze 12 historische persoonlijkheden er nu uitzien

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

historische persoonlijkheden vroeger en nu

Historische persoonlijkheden zijn ook maar gewoon mensen. Ze slapen, ze eten en ze worden verliefd, verdrietig of angstig. En mocht je daaraan twijfelen, kijk dan maar eens naar deze verbazingwekkend menselijke foto’s van de groten der aarde.

De oogopslag van Bach

Foto’s spreken ons zoveel meer aan dan standbeelden of schilderijen. Vooral als ze van goede kwaliteit zijn en de afgebeelde persoon rechtstreeks contact met de kijker lijkt te maken. Op een foto zien we de oogopslag waaruit we een karakter afleiden.

Zo zouden deze 12 historische persoonlijkheden er nu uitzien
Via: Wikimedia Commons | Makhstep, CC BY-SA 4.0, CC

Je vraagt je daarom af wat de echte ogen van Bach bijvoorbeeld zouden verraden. Genialiteit? Liefde? Warmte? Verstrooidheid? Pijn? En zie je dat ook in een oude ets of tekening?

Creaties van Hidreley Diao

Het goede nieuws is dat we nu heel makkelijk over de echte ogen van Bach kunnen dromen. Dit dankzij Hidreley Diao. Diao creëert bijdragen voor het online magazine Bored Panda. Hij is gefascineerd door muziek, film en sitcoms.

Prachtige portretten

Ook is hij verslaafd aan internet en dan met name aan foto’s van schattige honden katten. Maar op de foto’s die Diao zelf maakt valt geen huisdier te bekennen. Daarentegen zie je er prachtige portretten.

De afgebeelde gezichten bevreemden de kijker. Ze zetten aan het denken. Dat gaat ongeveer zo: “Zij komt me bekend voor, maar waar ken ik die vrouw van? Die wenkbrauwen …

Frida Kahlo nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Ach, nou zie ik het! Het is de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo!” Precies! Maar dan in een eigentijdse bewerking.

Frida Kahlo vroeger
Via: Frida Kahlo (cover)

Disneypersonages in het echte leven

Diao maakt trouwens niet alleen digitale bewerkingen met historische persoonlijkheden. Ook zijn foto’s van tot mens gemaakte tekenfilmfiguren zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Hier alvast een voorproefje: Prinses Elsa zoals je haar in de films ziet.

Elsa Disney pinsessen echt haar
Via: Walt Disney Studios (capture)

En zo zou Prinses Elsa er in het echt uitzien!

Prinses Elsa Disney
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Herken jij deze 12 historische persoonlijkheden?

Nu eerst aandacht voor 12 fascinerende historische persoonlijkheden. Hun haar zit misschien wat anders. De kleding is moderner dan in hun eigen tijd. Herken jij ze desondanks? Of twijfel je?

1. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Architect, schilder, beeldhouwer, ingenieur, uitvinder … wat was Leonardo da Vinci eigenlijk niet? Hij blijft tot de dag van vandaag fascineren. Zijn Mona Lisa trekt nog steeds een groot publiek. Toeristen staan er voor in de rij bij het Louvre.

Leonardo da Vinci vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Daarnaast verbaast het technisch vernuft van deze Italiaan ook in deze tijd nog talloze bewonderaars. Want hoe is het mogelijk dat iemand in de zestiende eeuw een tank, een mitrailleur of een helikopter bedenkt?

Leonardo da Vinci nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

2. Koningin Nefertiti (1351-1338 voor Christus)

Haar exacte afkomst is onder historici en egyptologen onderwerp van discussie. Het is zelfs onduidelijk of zij wel echt de biologische moeder is van Toetanchamon.

Koningin Nefertiti vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Wat we wel weten is dat er in het Neues Museum in Berlijn een buste van haar staat die harten sneller doet kloppen; haar schoonheid is legendarisch.

Koningin Nefertiti nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

3. Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Deze historische persoonlijkheid is één van de grote componisten aller tijden. Zijn composities beroeren al eeuwen lang de zielen van talloze bewonderaars.

Johann Sebastian Bach vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Duizenden uitvoerenden storten zich jaarlijks op de uitvoering van zijn Matthäus Passion. Het massaal toegestroomde publiek pinkt tijdens die concerten meerdere traantjes weg.

Johann Sebastian Bach nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Benieuwd hoe Elvis Presley (nr. 4), Napoleon Bonaparte (nr. 6) en andere historische persoonlijkheden eruit zouden zien? Lees dan snel verder…

4. Elvis Presley (1935-1977)

Wie jong sterft blijft altijd jong. The king of rock and roll is niet meer onder ons. Alhoewel … De meningen daarover zijn verdeeld.

Zo zouden deze 12 historische persoonlijkheden er nu uitzien
Via: Elvis Presley / Are You Lonesome Tonight? (cover)

Kan het zijn dat Elvis de roem is ontvlucht en nu op een geheime plek geniet van een welverdiende rustige oude dag? Zo ja, dan is hij in 2022 87 jaar oud. En dit is dan hoe er volgens Diao uitziet.

Elvis Presley nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

5. Alexander de Grote (356-323 voor Christus)

Zijn tien jaar durende veldtocht tegen het Perzische rijk is fameus. Want wie hield voor mogelijk dat een klein verdeeld landje als Griekenland een einde kan maken aan de schijnbaar onaantastbare macht van een wereldrijk?

Alexander de Grote vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Voor eeuwig blijft Alexander de Grote jong en legendarisch. Nog millennia praten, debatteren en publiceren historici over zijn handelingen en de onbevattelijke gevolgen daarvan.

Alexander de Grote nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

6. Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Deze keizer, dictator, veldheer en Corsicaan laat Europa tot op zijn grondvesten schudden. Honderd duizenden soldaten brengt hij op de been om de idealen van de Franse revolutie te exporteren.

Napoleon Bonaparte vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Vorstenhuizen raken verontrust. Oude ordes wankelen. Alleen omvangrijke allianties weten hem te stoppen. Het resultaat is een eenzame dood als gevolg van darmkanker op een afgelegen eiland.

Napoleon Bonaparte nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

7. William Shakespeare (1564-1616)

Hoeveel citaten ken jij uit zijn toneelstukken? Hoeveel verfilmingen heb je gezien? Misschien is William Shakespeare wel de meest geniale verteller en de grootste woordkunstenaar aller tijden: Romeo en Julia, Macbeth, Hamlet en noem maar op.

William Shakespeare vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Vijfhonderd jaar na zijn dood staat zijn naam nog garant voor volle zalen, beklemmende spanning, pure schoonheid, bulderend gelach en immens verdriet.

William Shakespeare nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

8. Julius Ceasar (100-44 voor Christus)

Deze man verovert Gallië, wint een burgeroorlog en vormt de Romeinse Republiek om tot het Romeinse Rijk met zichzelf aan het hoofd als dictator. Zijn hoofd staat op talloze muntjes. Ook bestaan er een stuk of twintig bustes.

Julius Ceasar vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Het verhaal gaat dat hij baalt van zijn kaalhoofdigheid. Diao beeldt hem af als jonge man – zonder haarprobleem – in strak pak met stropdas, als een moderne CEO of directeur.

Julius Ceasar nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

We hebben nog een aantal historische persoonlijkheden klaarstaan. Wat dacht je van George Washington (nr. 10) of Isaac Newton (nr. 11)?

9. Vincent van Gogh (1853-1890)

Zijn zelfportretten zijn wereldberoemd. Daar spreekt toch heel veel persoonlijkheid uit?

Vincent van Gogh vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Je vraagt je af wat digitale fotografie daaraan nog toe kan voegen. Nou, dit dus.

Vincent van Gogh nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

10. George Washington (1732-1799)

Generaal, opperbevelhebber van de koloniën en eerste president van de Verenigde Staten. In 1781 wint hij met Franse hulp de beslissende slag in de oorlog tegen de Britten.

George Washington vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Twee jaar later verlaat hij het leger als Groot Brittannië de Amerikaanse onafhankelijkheid erkent. Van 1789 tot 1797 is hij president. John Adams is zijn vicepresident.

George Washington nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

11. Isaac Newton (1643-1727)

Als je het aan de Britten vraagt vinden zij Isaac Newton de grootste geleerde uit de geschiedenis. Helemaal ongelijk kan je ze niet geven: Naar verluidt bedenkt hij de wet van de zwaartekracht als hij een appel van de boom ziet vallen.

Isaac Newton vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Die wet geldt nog steeds. Daarom kan je ergens ten Zuidwesten van London bij de National Physical Laboratories nog steeds een zorgvuldig gekoesterde directe nazaat van die boom bewonderen.

Isaac Newton nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

12. Madame de Pompadour (1721-1764)

Jeanne-Antoinette Poisson is haar echte naam. De maîtresse van Lodewijk XV verkrijgt in 1745 een adellijke titel. Vanaf dan is zij officieel de markiezin van Pompadour. Onder die naam ontpopt zij zich volgens sommige historici als één van de machtigste vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Of zij daarin gelijk hebben, valt te betwijfelen.

Madame de Pompadour vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Niettemin staat zij bekend als een intelligente vrouw met smaak en als een beschermvrouwe voor kunstenaars en schrijvers. Van haar komt de bekende uitspraak: “Na ons de zondvloed.”

Madame de Pompadour nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Historische persoonlijkheden vroeger en nu

Helemaal verbijsterd door het alledaagse voorkomen van Napoleon Bonaparte? Zou je graag een keer willen stappen met Koningin Nefertite? Of blijven deze historische persoonlijkheden voor jou ook na het zien van deze foto’s onveranderd op hun voetstuk staan? Laat het ons weten in een reactie.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...