historische persoonlijkheden vroeger en nu

Via: instagram.com | Hidreley Diao

Historische persoonlijkheden zijn ook maar gewoon mensen. Ze slapen, ze eten en ze worden verliefd, verdrietig of angstig. En mocht je daaraan twijfelen, kijk dan maar eens naar deze verbazingwekkend menselijke foto’s van de groten der aarde.

De oogopslag van Bach

Foto’s spreken ons zoveel meer aan dan standbeelden of schilderijen. Vooral als ze van goede kwaliteit zijn en de afgebeelde persoon rechtstreeks contact met de kijker lijkt te maken. Op een foto zien we de oogopslag waaruit we een karakter afleiden.

Je vraagt je daarom af wat de echte ogen van Bach bijvoorbeeld zouden verraden. Genialiteit? Liefde? Warmte? Verstrooidheid? Pijn? En zie je dat ook in een oude ets of tekening?

Via: Wikimedia Commons | Makhstep, CC BY-SA 4.0, CC

Creaties van Hidreley Diao

Het goede nieuws is dat we nu heel makkelijk over de echte ogen van Bach kunnen dromen. Dit dankzij Hidreley Diao. Diao creëert bijdragen voor het online magazine Bored Panda. Hij is gefascineerd door muziek, film en sitcoms.

Prachtige portretten

Ook is hij verslaafd aan internet en dan met name aan foto’s van schattige honden katten. Maar op de foto’s die Diao zelf maakt valt geen huisdier te bekennen. Daarentegen zie je er prachtige portretten.

De afgebeelde gezichten bevreemden de kijker. Ze zetten aan het denken. Dat gaat ongeveer zo: “Zij komt me bekend voor, maar waar ken ik die vrouw van? Die wenkbrauwen …

Frida Kahlo nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Ach, nou zie ik het! Het is de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo!” Precies! Maar dan in een eigentijdse bewerking.

Frida Kahlo vroeger
Via: Frida Kahlo (cover)

Disneypersonages in het echte leven

Diao maakt trouwens niet alleen digitale bewerkingen met historische persoonlijkheden. Ook zijn foto’s van tot mens gemaakte tekenfilmfiguren zijn de moeite van het bekijken meer dan waard. Hier alvast een voorproefje: Prinses Elsa zoals je haar in de films ziet.

Elsa Disney pinsessen echt haar
Via: Walt Disney Studios (capture)

En zo zou Prinses Elsa er in het echt uitzien!

Prinses Elsa Disney
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Herken jij deze 12 historische persoonlijkheden?

Nu eerst aandacht voor 12 fascinerende historische persoonlijkheden. Hun haar zit misschien wat anders. De kleding is moderner dan in hun eigen tijd. Herken jij ze desondanks? Of twijfel je?

1. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Architect, schilder, beeldhouwer, ingenieur, uitvinder … wat was Leonardo da Vinci eigenlijk niet? Hij blijft tot de dag van vandaag fascineren. Zijn Mona Lisa trekt nog steeds een groot publiek. Toeristen staan er voor in de rij bij het Louvre.

Leonardo da Vinci vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Daarnaast verbaast het technisch vernuft van deze Italiaan ook in deze tijd nog talloze bewonderaars. Want hoe is het mogelijk dat iemand in de zestiende eeuw een tank, een mitrailleur of een helikopter bedenkt?

Leonardo da Vinci nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

2. Koningin Nefertiti (1351-1338 voor Christus)

Haar exacte afkomst is onder historici en egyptologen onderwerp van discussie. Het is zelfs onduidelijk of zij wel echt de biologische moeder is van Toetanchamon.

Koningin Nefertiti vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Wat we wel weten is dat er in het Neues Museum in Berlijn een buste van haar staat die harten sneller doet kloppen; haar schoonheid is legendarisch.

Koningin Nefertiti nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

3. Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Deze historische persoonlijkheid is één van de grote componisten aller tijden. Zijn composities beroeren al eeuwen lang de zielen van talloze bewonderaars.

Johann Sebastian Bach vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Duizenden uitvoerenden storten zich jaarlijks op de uitvoering van zijn Matthäus Passion. Het massaal toegestroomde publiek pinkt tijdens die concerten meerdere traantjes weg.

Johann Sebastian Bach nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Benieuwd hoe Elvis Presley (nr. 4), Napoleon Bonaparte (nr. 6) en andere historische persoonlijkheden eruit zouden zien? Bekijk de volgende pagina!

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer