Modelbouw bouwpakketten: 12 zaken die iedere hobbyist nog herkent

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

modelbouw bouwpakketten

Bouwpakketten waren het helemaal! Vooral jongetjes waren gek op modelbouw! Eerst lekker verven en plakken en na enige tijd had je je zelfgemaakte luchtvloot, wagenpark of tankcolonne. Geweldig toch? Weet jij nog hoe dat vroeger ging? En wat waren jouw favoriete bouwdozen?

Materiaal van bouwpakketten

Al sinds de jaren ‘50 leven talloze kinderen zich uit met bouwpakketten. Aanvankelijk waren die van karton of papier. Later kwamen de plastic modellen. Andere materialen als hout en metaal volgden. Meestal waren het de speelse volwassenen die daarmee in de weer gingen. Kinderen bleven het doen met de goedkopere plastic modellen.

modelbouw bouwpakket
Via: pixabay.com | Alexas Fotos, CC

Dat ene model

Ieder kind dat gepassioneerd deed aan plastic modelbouw loerde naar dat ene speciale felbegeerde favoriete bouwpakket. Zo’n megalomaan project, goed voor maanden knutselen dat bij voltooiing afgunstige en bewonderende blikken op zou roepen.

Voor de meeste kinderen bleef die gigantische doos onbereikbaar. Zoiets als deze duikboot van schaal 1/48 bijvoorbeeld. Hij is bijna anderhalve meter lang.

Groot, groter grootst

Het goede nieuws is dat je zo’n project als volwassene alsnog kan oppakken. Sterker nog; met het huidige aanbod kan je je stoutste kinderdroom overtreffen. Wat dat betreft is het nooit te laat voor een geslaagde kindertijd.

Word daarom ook één van de speelse volwassenen! YouTube staat er vol mee. Trots laten ze hun aankopen zien. Ook gunnen ze je een blik in de doos en in hun semi-professionele hobbyruimte.

Herken jij deze 12 zaken van vroeger?

Terug naar vroeger. Je was jong. De wereld lag aan je voeten en de ambities waren onbeperkt. Je liep door de speelgoedwinkel. Die zag er toen heel anders uit dan tegenwoordig. De afdeling modelbouw was toen bijvoorbeeld nog veel groter. Zelfs bij V&D had je keuze uit honderden dozen. En zo kom je bij de eerste van 12 herinneringen:

bouwpakketten modelbouw
Via: pixabay.com | Bluesnap, CC

1. De keuzestress

Wat was het moeilijk om een mooie doos uit te zoeken! De volle schappen zagen er intimiderend uit. En iedere doos moest besnuffeld worden voor je de juiste keuze kon maken.

Dat gevoel kan je trouwens eenvoudig terugkrijgen; de gemiddelde speciaalzaak ligt nog steeds vol. En als je helemaal overweldigd wil worden kan je ook naar een modelbouwbeurs. Daar vind je overigens opvallend weinig kleine kinderen en een heleboel hele groten:

2. Boot

De eerste beslissing die je moest nemen was welk soort bouwpakket het moest gaan worden. Een boot was altijd een serieuze optie. Vooral oude zeilboten waren stoer; kanonnetjes, masten, zeilen, vaak met een imposante gekleurde achterkant waar zich de kamer van de kapitein bevond.

De meeste tijd kostte bij zeilschepen het aanbrengen van de touwen. Die leverden dan ook een spectaculair resultaat!

3. Vliegtuig

Vliegtuigen deden het ook altijd goed. Met name de oorlogsvliegtuigen waren verleidelijke potentiele aankopen. Zo had je onder andere de jagers als de Spitfire en de Messerschmitt.

Als je van intrigerende details hield kon je het best een B17G Flying Fortress nemen. Die had prachtige geschutskoepeltjes en mooie ruimtes voor de bemanning.

4. Auto

En dan de auto’s. Van de allervroegste oldtimers tot de modernste supersnelle raceauto’s. In eerste instantie was je altijd lang bezig met het motorblok, maar als je aan de stoelen en het dashboard begon kwam er echt schot in. De bekroning kwam met aanbrengen van de carrosserie. Dan begon het er echt op te lijken.

5. Of toch iets anders?

Maar hoe verleidelijke alle boten, vliegtuigen en auto’s er ook uitzagen, er was altijd wel dat ene model dat geen van drieën was en dat je desondanks ook wel heel graag wilde hebben. Vroeger waren dat vooral vrachtwagens, motoren en tanks.

Tegenwoordig gaat dat veel verder. Zo bestaat er een hele reeks Star Wars modellen. Maar als je andere fascinaties hebt kan je ook heel ver komen in de modelbouwwereld. Wat denk je bijvoorbeeld van de Japanse robots uit Gundam?

6. De financiering

Als je dan eindelijk wist wel bouwpakket je het allerliefste wilde hebben kwam het financieringsvraagstuk bovendrijven. Hoe kreeg je die felbegeerde doos in je bezit? Sparen was een optie. Of vragen voor Sinterklaas of je verjaardag. Hoe dan ook; vaak was het een kwestie van geduld.

Modelbouw bouwpakketten: 12 zaken die iedere hobbyist nog herkent
Via: pixabay.com | Geralt, CC

Op de volgende pagina hebben wij nog een aantal herinneringen op een rijtje gezet van de modelbouw bouwpakketten. Wat dacht je van al het geduld dat je moest hebben om te drogen (nr. 9)…

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...