Deze momenten van Oranje bezorgen je nog steeds kippenvel

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Voetbal is de meest belangrijke bijzaak van het leven. Hou jij het droog bij het zien van deze hoogte- en een enkel dieptepunt uit het vaderlandse voetbal?

Geen EK…

Vreugde en verdriet liggen vlak bij elkaar. In het clubvoetbal, maar ook bij het Nederlands elftal. Als Oranje speelt, staat bijna het hele land achter de elf strijders in de groene wei. In de zomer van 2020 ging het EK helaas niet door, maar we hebben nog genoeg historische en emotionele momenten op beeld.

Via gifs.nl

… maar wel de hoogtepunten van het Nederlands elftal

Er zijn heel wat mooie momenten van het Nederlands elftal in het archief. Denk aan het EK van 1988 dat Holland won, of de finales die het team speelde. Met historische voetballers als Robin van Persie, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Ruud Gullit, en Arjan Robben. Beleef die mooie momenten nog een keer mee.

1. Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkaaaaamp!

Het was nog niet zeker dat voetbalcommentator Jack van Gelder deze goal van Dennis Bergkamp zou overleven. Van Gelder blijft er namelijk bijna in als het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK 1998 in de laatste minuut de winnende 2-1 binnenschiet. Maar wie wordt er nou niet enthousiast van zo’n prachtig doelpunt op dat moment van de wedstrijd? Inderdaad, de gemiddelde Argentijn…

2. De vliegende Van Persie

Nederland tegen Spanje in 2014. Vier jaar eerder verliest Oranje in de verlenging de WK-finale tegen dat land, dus het team heeft vier jaar later wat goed te maken in de wedstrijd tegen de Spanjaarden in de groepsfase. Nederland komt aanvankelijk op een 1-0 achterstand en je voelt iedereen denken: daar gaan we weer. Totdat Daley Blind vlak voor rust de bal vanaf het middenveld het strafschopgebied van Spanje in slingert en Robin van Persie met een historische duik de bal in het doel kopt. Genieten, zeker omdat Oranje uiteindelijk met 5-1 wint.

3. Zonder Kieft geen Europees kampioen in 1988

Bijna iedereen kent wel die prachtige goal van Marco van Basten in de finale van het EK ’88, maar dat doelpunt had hij nooit kunnen maken als Wim Kieft in de poulefase vlak voor tijd niet de enige goal had gescoord tegen Ierland, want dan was Nederland vroegtijdig uitgeschakeld.

4. Sneijder kopt de 2-1 tegen Brazilië binnen in 2010

Zo’n beetje de kleinste man van het veld, krijgt de bal tegen zijn hoofd en laat ‘m in het net verdwijnen. Wesley Sneijder doet het in 2010 tegen Brazilië. Het is de winnende goal en heel Nederland houdt van Wesley.

5. De kippenvel-reclame

Nog geen traantje gelaten, ijskonijn? Dan krijg je misschien wèl een lichamelijke reactie bij het zien van deze nostalgische reclame die Nationale Nederlanden in 2006 uitbracht. Wij in elk geval wel.

6. Met gemak door de poule de doods

Dat is lekker… Staat het Nederlands elftal in 2008 op het Europees Kampioenschap, is het ingedeeld met wereldtoppers Frankrijk, Italië en het altijd lastige Roemenië. Bijna niemand in Nederland heeft goede hoop op het bereiken van de volgende ronde. Totdat Oranje als een raket van start gaat tegen de Italianen.

Bij moment #8 heb jij de longen uit je lijf geschreeuwd, wedden?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...