Deze 12 Oranje momenten bezorgen je nog kippenvel

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven. Hou jij het droog bij het zien van deze hoogte- en een enkel dieptepunt uit het vaderlandse voetbal? Geniet van deze 12 Oranje momenten…

Hoogtepunten van het Nederlands elftal

Er zijn heel wat mooie momenten van het Nederlands elftal in het archief. Denk aan het EK van 1988 dat Holland won, of de finales die het team speelde. Met historische voetballers als Robin van Persie, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Ruud Gullit, en Arjan Robben.

Beleef die mooie momenten nog een keer mee.

1. Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkaaaaamp!

Het was nog niet zeker dat voetbalcommentator Jack van Gelder deze goal van Dennis Bergkamp zou overleven. Van Gelder blijft er namelijk bijna in als het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK 1998 in de laatste minuut de winnende 2-1 binnenschiet. Maar wie wordt er nou niet enthousiast van zo’n prachtig doelpunt op dat moment van de wedstrijd? Inderdaad, de gemiddelde Argentijn…

2. De vliegende Van Persie

Nederland tegen Spanje in 2014. Vier jaar eerder verliest Oranje in de verlenging de WK-finale tegen dat land, dus het team heeft vier jaar later wat goed te maken in de wedstrijd tegen de Spanjaarden in de groepsfase. Nederland komt aanvankelijk op een 1-0 achterstand en je voelt iedereen denken: daar gaan we weer. Totdat Daley Blind vlak voor rust de bal vanaf het middenveld het strafschopgebied van Spanje in slingert en Robin van Persie met een historische duik de bal in het doel kopt. Genieten, zeker omdat Oranje uiteindelijk met 5-1 wint.

3. Zonder Kieft geen Europees kampioen in 1988

Bijna iedereen kent wel die prachtige goal van Marco van Basten in de finale van het EK ’88, maar dat doelpunt had hij nooit kunnen maken als Wim Kieft in de poulefase vlak voor tijd niet de enige goal had gescoord tegen Ierland, want dan was Nederland vroegtijdig uitgeschakeld.

4. Sneijder kopt de 2-1 tegen Brazilië binnen in 2010

Zo’n beetje de kleinste man van het veld, krijgt de bal tegen zijn hoofd en laat ‘m in het net verdwijnen. Wesley Sneijder doet het in 2010 tegen Brazilië. Het is de winnende goal en heel Nederland houdt van Wesley.

5. De kippenvel-reclame

Nog geen traantje gelaten, ijskonijn? Dan krijg je misschien wèl een lichamelijke reactie bij het zien van deze nostalgische reclame die Nationale Nederlanden in 2006 uitbracht. Wij in elk geval wel.

6. Met gemak door de poule de doods

Dat is lekker… Staat het Nederlands elftal in 2008 op het Europees Kampioenschap, is het ingedeeld met wereldtoppers Frankrijk, Italië en het altijd lastige Roemenië. Bijna niemand in Nederland heeft goede hoop op het bereiken van de volgende ronde. Totdat Oranje als een raket van start gaat tegen de Italianen.

7. Van Nistelrooy neemt wraak op irritante verdediger Andorra

Een bijzonder moment in deze opsomming van historische voetbalmomenten van Oranje komt uit een kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen het nietige bergstaatje Andorra. Je weet wel: een team van banketbakkers, postbodes en andere amateurvoetballers. Als Ruud van Nistelrooy een penalty op de paal schiet, wordt hij recht in zijn gezicht uitgelachen door Andorra-verdediger Antoni Lima. Ruud is als de olifant uit de Rolo-reclame, want hij vergeet het voorval niet. Als hij later alsnog een doelpunt maakt, rent hij meteen op de treiterkop af. Let goed op wat hij dan doet. Held!

8. Van Basten scoort fantastisch in de EK-finale van 1988

Eigenlijk was de voorzet niet zo heel goed, maar Marco van Basten nam de bal toch maar ineens op zijn slof: pats 2-0 tegen de Sovjet-Unie. Wie is er niet gek geworden na deze goal?

9. De teen van Casillas

Er zijn mensen die dit fragment uit 2010 nog steeds niet kunnen zien. Nederland speelt de finale van de WK tegen Spanje en het staat lang 0-0. Zo’n 16 miljoen mensen maken zich klaar om onbeschrijflijk hard te gaan juichen, wanneer Arjen Robben alleen op doelman Casillas af gaat. Robben schiet en de keeper kan net zijn teen tegen de bal aan krijgen, waardoor-ie niet in de goal gaat. Uiteindelijk wint Spanje met 1-0 in de verlenging. Grrrr.

10. Op de paal in de 89ste minuut…

Oké, nog èèn verdrietig moment. Het is 1978 en Nederland staat net als vier jaar eerder in de finale van het WK voetbal, nu tegen gastland Argentinië. De stand is 1-1 en het lijkt een verlenging te worden. Maar dan krijgt Rob Rensenbrink een kans. Hij tikt de bal langs de keeper, maar raakt de de paal. Twintig centimeter naar rechts en Oranje was wereldkampioen geworden. Nu wint Argentinië in de verlenging…

11. Is het zo’n dag? Jaaaaa, het is zo’n dag! De 5-1 van Robben tegen Spanje

Spanje met 5-1 verslaan is prachtig. En het commentaar bij de laatste goal van die wedstrijd ook. Kijk, luister en huiver.

12. De streep van Giovanni

Giovanni van Bronckhorst vond het nodig om in 2010 tegen Uruguay eens goed uit te halen van grote afstand. Best een aardig doelpunt om mee af te sluiten.

Heb je het droog gehouden?

Bij welk moment kreeg jij kippenvel? Of hebben we er nog een vergeten? Laat het hieronder in een commentaar weten.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...