Peter Pan: 12 vormen van deze jongen uit Neverland

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Peter Pan Kapitein Haak Disney tekenfilm

Het zelfingenomen stoere jongetje Peter Pan weigert op te groeien. Ouders heeft hij niet. Zijn thuis is Neverland, een mythisch oord dat is bevolkt met piraten, feeën, zeemeerminnen en indianen.

Sinds 1902 verschijnt hij in talloze gedaantes. Ken jij ze allemaal? Hieronder staan er twaalf.

Peter Pan Live action
Via: Wikimedia Commons | Folketeatret – Gudmund Thai, CC

Het verhaal van Peter Pan

Wendy Darling vertelt haar twee broertjes iedere avond over de spannende avonturen die Peter Pan in Neverland beleeft. Als Peter op een avond echt verschijnt, neemt hij de drie kinderen mee naar zijn thuiswereld.

Daar ontmoeten ze de Lost Boys, de bende van Peter. Samen beleven ze ongekend veel lol, onder andere met zeemeerminnen en indianen. Hun tegenstander is de booswicht Kapitein Haak. Na een bloedstollend gevecht veroveren ze zijn schip, waarmee ze naar huis reizen.

Alle kinderen van Neverland vinden zo uiteindelijk een warm nest in de echte wereld. Op eentje na dan…

Peter Pan boeken
Via: flickr.com | spelio, CC-NC

De schrijver van Peter Pan

Sir James Matthew Barrie (1860-1937) is geboren in Schotland, maar vierde zijn successen als schrijver van toneelstukken en boeken in Londen. Hij is de auteur van tientallen boeken. Daaronder Richard Savage (1891), Quality Street (1901) en The Legend of Leonora (1914).

Deze zijn tegenwoordig niet meer zo bekend als de toneelstukken en boeken rond Peter Pan:

  • The Little White Bird (1902)
  • Peter Pan, or the boy who wouldn’t grow up (1904)
  • Peter Pan in Kensington Gardens (1906)
  • Peter and Wendy (1911)
Peter Pan boek JM Barrie
Via: J.M. Barrie / Peter Pan in Kensington Gardens (cover)

12 vormen: van boeken tot Peter Pan films

Peter Pan kan op de gekste plekken verschijnen. Heb je wel eens goed opgelet bij de animatiefilm Shrek uit 2001? Daarin kan je zien hoe hij in een korte bijrol Tinker Bell probeert te verkopen.

Ook figureert hij in 2011 in de reeks rond Geronimo Stilton.

Peter pan geronimo stilton film
Via: Elisabetta Giulivi Roberta Tedeschi, Geronimo Stilton, Peter Pan (cover)

Taylor Swift refereert aan Peter Pan in haar liedje Cardigan.

‘Cause I knew you
Steppin’ on the last train
Marked me like a bloodstain, I
I knew you
Tried to change the ending
Peter losing Wendy’

Taylor Swift, Cardigan

De verschijningsvormen van Peter Pan zijn wat dat betreft eindeloos. Het zijn er teveel om op te noemen. Daarom hieronder slechts een selectie van 12 incarnaties. Weet jij er meer? Voeg ze dan vooral toe in een reactie.

1. Standbeelden (1912 en later)

Er bestaan maar liefst zeven standbeelden van Peter Pan. De oudste staat sinds 1912 in Londen. Berrie zelf is de opdrachtgever. Het is zijn cadeau aan de kinderen van Londen. Het dichtstbijzijnde standbeeld vind je in het Egmontpark in Brussel.

In Canada staan er maar liefst twee. De andere drie staan de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Laatstgenoemd standbeeld bevindt zich sinds 1928 in Sefton Park in Liverpool.

Peter pan standbeeld liverpool
Via: unsplash.com | Bob Coyne, CC

2. Peter Pan (1924)

In deze allereerste verfilming koestert Wendy romantische gevoelens voor Peter Pan, conform het verhaal van Barrie. De jongen ziet in haar vooral een moederfiguur. Dat kan niet goed aflopen.

Peter pan film 1924
Via: Herbert Brennon / Peter Pan (cover)

Vooral de speciale effecten rondom Tinker Bell maken veel indruk op het bioscooppubliek van deze stomme film. De regisseur is Herbert Brenon.

3. Peter Pan (1953)

Als kind ziet Walt Disney de film uit 1924. Dat is een ervaring die hem altijd bijblijft. Alleen dat gedoe tussen Wendy en Peter Pan spreekt hem niet zo aan. Is dat de reden dat hij dat niet verwerkt in zijn seksloze interpretatie van het verhaal?

Of is het dat hij geen toegevoegde waarde ziet in dit romantische aspect? Het weglaten ervan blijkt hoe dan ook niet erg schadelijk, want deze incarnatie is misschien wel de meest beeldbepalende van allemaal.

4. Peter Pan, de musical (1954)

Sinds de eerste opvoering op Broadway in 1954 mag de musical zich verheugen in een grote populariteit, met onder andere opvoeringen en televisie-uitzendingen in 1979, 1990, 1998 en 2014.

Peter Pan: 12 vormen van deze jongen uit Neverland
Via: Piers Chater Robinson / Peter Pan the musical (cover)

Als Nederlandse liefhebber kan je je in je eigen taal vergapen aan het mooie verhaal en de prachtige liedjes; ook in ons land vindt er af en toe een opvoering plaats.

5. Het syndroom (1962)

Ken jij ook iemand die het vertikt om volwassen te worden? In dat geval kun je hem vertellen dat er sprake is van een Peter Pansyndroom. De beroemde schrijver Aldous Huxley introduceert de term in zijn boek Island uit 1962.

Dr. Dan Kelly schrijft er een boek over in in 1983: The Peter Pan Syndrome: Men who have never grown up. Daarin blijken de patiënten die de diagnose krijgen narcistisch, rebels en opvliegend als gevolg van een achterliggende wens om bemoederd te worden.

Peter Pan syndroom dan kiley
Via: Dr. Dan Kiley – The Peter Pan Syndrome (cover)

6. Hook (1990)

Dit is een film vol sterren. Robin Williams speelt Peter Pan, Dustin Hoffman speelt de titelrol en Julia Roberts is een geweldige Tinker Bell.

Peter Pan film hook
Via: Hook (cover)

Deze film verloopt totaal anders dan het boek, vooral omdat Peter is opgegroeid en een hardwerkende advocaat is geworden. Van zijn bijzondere jeugd weet hij niets meer.

Kapitein Haak wil zijn oude vijand echter maar niet vergeten. Regisseur Steven Spielberg maakt van dit gegeven een commercieel succes, dat geen van de vijf Oscarnominaties weet te verzilveren.

Nieuwsgierig naar meer incarnaties van Peter Pan? Dan kan je onder andere lezen in welke film Smells like teen spirit klinkt in Neverland (zie 12.).

Kijk dus snel verder op de volgende pagina.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...