Pieter Post: deze 13 personages maakten het zo tof

Door

Luuk

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Luuk

Laatste update:

0

Pieter Post serie postbode

Pieter Post, Pieter Post met z’n poes verdient de kost. In z’n rode wagen, zon of regenvlagen… brieven pakjes brengt hij door het land. Als jij vroeger postbode wilde worden, kwam dat zeker door deze held!

Pieter Post: een geweldige kinderserie

Pieter Post is een postbode uit het Engelse dorpje Yorkshire. Samen met zijn kat Smoes bezorgt hij alle pakketjes en brieven. Althans… dat is de bedoeling.

Iedere aflevering komen de twee een probleem tegen van een van hun dorpsgenoten. En zo aardig als Pieter is, lost hij deze problemen op!

Pieter Post kinderserie
Via: Pieter Post (capture)

Jouw Pieter Post herinneringen? Keek jij deze kinderserie vroeger ook en zeggen onderstaande personages je nog iets? Wie (of wat) vond je het leukste?

Deel je Pieter Post momenten in een reactie onderin!

Pieter Post liedje

Herinner jij het liedje van Pieter Post nog? Als jij het rode busje van Royal Mail zag, wist je dat Pieter in de buurt was. Jij kon op dat moment uit volle borst de tekst meezingen!

Pieter Post Pieter Post met z’n poes verdient de kost
Vogels in de bomen
Zien hem fluitend komen
Pieter is als vriend steeds bij de hand

Pieter Post liedje

Het verhaal van de postbode

Wij kennen deze vriendelijke man als Pieter Post, maar de originele naam van de hoofdpersoon én de serie is Postman Pat. De serie werd op 16 september 1981 voor het eerst uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk.

De woonplaats van de postbode (Yorkshire) is gebaseerd op het bestaande dorpje Longsleddale. Door het heuvelachtige landschap rijdt Pieter samen met zijn poes rond.

Pieter Post Yorkshire
Via: Pieter Post (capture)

Ontstaan van de serie

John Cunliffe is de bedenker van de serie. Deze kinderboekenschrijver groeide op in het Engelse Kendal. Dit dorpje ligt in het graafschap Cumbria. Hier woonde Cunliffe zes jaar en dat is ook precies de omgeving waar hij zijn inspiratie vandaan haalde voor de kinderserie.

Helaas overleed de bedenker op 20 september 2018. Eind 2017 werd een documentaire uitgebracht over zijn leven en carrière.

Wereldwijd succes

In Nederland werd de kinderserie voor het eerst uitgezonden op 2 november 1983. Pas een aantal jaren terug is er officieel afscheid genomen van deze televisieserie. De laatste aflevering verscheen namelijk op 20 november 2015.

In totaal verschenen er meer dan 200 afleveringen. Niet alleen in Nederland was de serie een succes. Overal ter wereld waren fans: Polen, Brazilië, Iran, Sri Lanka, Zuid-Afrika en ga zo maar door!

Smoes de Poes Pieter Post
Via: Pieter Post (capture)

Pieter Post DVD, film en meer

Het gevolg van het succes van de serie waren onder andere een luisteralbum en een film. Deze film verscheen in mei 2014. De stijl van de hoofdpersonages is heel wat anders dan je gewend bent van vroeger. Tja, tijden veranderen.

Gelukkig kan jij nog genieten van de oude afleveringen. Er zijn namelijk verschillende Pieter Post DVD’s verkrijgbaar. Iets voor jouw (klein)kinderen, neefjes en nichtjes?

Deze 13 personages maakten Pieter Post zo gaaf

De hoofdpersoon van de serie was natuurlijk de postbode van het dorpje. Toch was hij zeker niet het enige personage dat de serie zo tof maakte. Wat dacht je namelijk van al deze onderstaande buurtgenoten?

Oké vooruit, laten we wel beginnen met de postbode himself!

1. Pieter Post

Pieter Post is de hoofdpersoon van de serie. De toevoeging van ‘Post’ lijkt op een bijnaam voor de man. In het Engels heet hij namelijk Pat Clinton en wordt er verder niet verwezen naar zijn baan als postbode.

Pieter Post postbode serie televisie
Via: Pieter Post (capture)

2. Smoes de Poes

De beste vriend van de postbode was de zwart-witte kat Smoes de Poes. Dit huisdier beleefde samen met Pieter een hoop avonturen. De bijdrage van de poes? Een toepasselijke ‘miauw’…

Smoes de Poes
Via: Pieter Post (capture)

3. Sarah

Sarah was de vrouw van Pieter. Grappig feitje: vanaf seizoen 2 kreeg ze pas een voornaam. Daarvoor verscheen ze wel in verschillende afleveringen, maar niemand wist tot die tijd haar naam.

Sarah vrouw Pieter Post
Via: Pieter Post (capture)

4. Julian

Sarah en Pieter hadden samen één zoon. Dit is Julian en ook hij verscheen regelmatig in de afleveringen.

Julian zoon Pieter Post
Via: Pieter Post (capture)

5. Mevrouw de Kok

Als je een postbode hebt, moet je natuurlijk ook een postkantoor hebben. Mevrouw de Kok was de beheerster van dit gebouw en zij zag Pieter daarom erg vaak.

Mevrouw de Kok
Via: Pieter Post (capture)

6. Dokter Geurtsen

Had je een kwaaltje of was je ziek? Dan moest je Dokter Geurtsen bezoeken. Met alle avonturen van Pieter zat een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje.

Dr Sylvia Gilbertson
Via: Pieter Post (capture)

7. Agent Arthur van Cel

Waren er criminelen in het dorp van Pieter? Dan loste agent Arthur van Cel deze problemen op. Hij zorgde voor een veilige buurt, zodat iedereen zijn werk kon doen.

Agent Arthur van Cel
Via: Pieter Post (capture)

8. Ab van Driel

Het Engelse dorpje Yorkshire is in de serie heuvelachtig en een perfecte locatie voor boeren. Ab van Driel is de meest voorkomende boer in de serie.

Ab van Driel
Via: Pieter Post (capture)

9. Meester Sjef Pruisen

De kinderen in het dorpje moesten ook studeren. Dit deden zij op de plaatselijke school. Hier kregen een aantal kinderen les van meester Sjef Pruisen.

Meester Sjef Pruisen
Via: Pieter Post (capture)

10. Dominee Klomp

Het dorpje van Pieter was gelovig. Dominee Klomp was de plaatselijke geestelijke en had met iedere bewoner het beste voor.

Dominee Klomp
Via: Pieter Post (capture)

11. Baas Klus

Er was maar één baas in het dorp: Baas Klus. Deze handige klusjesman kon alles voor je repareren. Als er iets stuk was, wist je dan ook precies bij wie je moest zijn.

Baas Klus
Via: Pieter Post (capture)

12. Bram Boezel

Een supermarkt? In de tijd van Pieter nog niet! Bram Boezel was de man die met zijn SRV-wagen door het dorp reed. Zo kon iedereen zijn boodschappen halen.

Bram Boezel
Via: Pieter Post (capture)

13. Oma Drupsteen

De bekendste oma van het dorp: oma Drupsteen. Haar voornaam? Niemand wist het, maar lief was dit oude vrouwtje zeker!

Oma Drupsteen
Via: Pieter Post (capture)

BONUS: aflevering van Pieter Post

Tijd om nog meer herinneringen op te halen met een klassieke aflevering van deze kinderserie. Kleine waarschuwing: jij krijgt het Pieter Post liedje de komende tijd niet meer uit jouw hoofd.

Geniet van de aflevering!

Jouw herinnering aan Pieter Post

Keek jij vroeger ook altijd naar deze kinderserie? Laat ons in een reactie weten wie jouw favoriete personage was of welke aflevering jij het leukst vond!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...