Pocahontas: 13 onbekende weetjes over deze Disney prinses

Door

Lianne Van der Horst

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Pocahontas feiten weetjes disney

De meesten van ons zijn gek op Disney prinsessen. Je denkt al snel aan Doornroosje, Belle en Assepoester, maar wat dacht je van Pocahontas! Achter deze stoere prinses met haar lange zwarte haren en betoverende liedjes zit een bijzonder grimmig verhaal. Velen zullen een fijne herinnering hebben aan het sprookje Pocahontas zoals dat door Disney is verteld. Maar sprookjes bestaan niet, toch? En is Pocahontas eigenlijk wel een prinses?

pocahontas
Via: Pocahontas / Disney (capture)

De enige overlevende lievelingsdochter

Pocahontas zoals wij haar kennen was slechts een bijnaam die zij kreeg van haar vader. Het betekende in haar taal (het Powhatan) ‘kleine deugniet’ of ‘ondeugend meisje’. Haar echte naam was Mataoka of Mataox, wat ‘wit (sneeuw)veertje betekent. Matoaka was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-Indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia).

De naam werd ter bescherming geheim gehouden voor buitenstaanders, met name voor Engelse kolonisten, zodat zij haar geen kwaad konden doen.

Strachey en Smith

Door Engelse kolonisten werd ze omschreven als ‘de enige, overlevende lievelingsdochter’ van het machtige opper-stamhoofd van Powhatan. Hierdoor werd zij in de Westerse cultuur geromantiseerd en betiteld als prinses. Alles dat over Pocahontas bekend is komt uit verslagen van ontdekkingsreizigers als William Strachey en John Smith.

https://www.youtube.com/watch?v=oTsXqYT2864

Grote prijzen voor de film Pocahontas

Het zal je vast niet verbazen dat Pocahontas de nodige grote filmprijzen in de wacht heeft gesleept. Zo is de film in 1995 genomineerd voor meerdere Annie Awards en een EMA award. Gezien de geweldige muziek in de film zijn ze een jaar later zelfs genomineerd voor de Oscars, een Golden Globe Award en de Grammy Awards.

Dit ging bij beide awards voor een prijs voor het beste lied.

Lees ook: 16 heerlijke Disney liedjes van goeie ouwe Disneyfilms

Pocahontas de Disneyfilm

Toen in 1995 de film uitkwam was er veel kritiek, met name van de Powhatan zelf, over het geromantiseerde verhaal. Maar vooral omdat de werkelijkheid verdoezeld zou zijn, dingen als de echte leeftijd van Pocahontas en de omstandigheden van haar huwelijk. Zo waren er nog wat meer dingen die volgens bepaalde mensen niet helemaal klopte.

Je hebt hierboven meer gelezen over de prachtige Pocahontas en het verhaal hierachter. Maar wist je dat deze dame geheimzinniger is dan je denkt? En daar willen we je maar al te graag meer over vertellen. Daarom vertellen we je op de volgende pagina 13 dingen over Pocahontas die jij nog niet wist.

De mysterieuze Pocahontas en haar vele geheimen

Goed dat je er nog bent! We gaan je namelijk meer en meer vertellen over Pocahontas. Wedden dat jij veel van de onderstaande feitjes over haar niet wist. Wat te denken van de eerste?

1. Pocahontas enige bestaande ‘Disney Prinses’

Zoals we hierboven al hebben toegelicht heeft Pocahontas echt bestaan. Over Mulan zijn er echter twijfels of zij echt heeft bestaan, zij wordt vooral gezien als legende.

pocahontas disney
Via: Disney | Pocahontas (capture)

2. Pocahontas was nog maar een kind

Het belangrijkste verschil met de Disneyfilm is de leeftijd van Pocahontas. Toen ze John Smith ontmoette was Pocahontas namelijk nog maar een kind. Waarschijnlijk was ze acht of negen jaar oud. Het is onwaarschijnlijk dat er liefde in het spel was.

Pocahontas
Via: youtube.com (capture) | John Maverick

3. De kolonisten eten brengen…

Als kind bracht Pocahontas de Engelse kolonisten af en toe eten. En wist ze haar vader te overtuigen om hun leider John Smith niet te doden. Volgens bronnen werd John Smith namelijk ontvoerd door de krijgers van Powhatan en ten prooi voor het opperhoofd gegooid.

Pocahontas gaf gijzelaars af en toe eten en redde John Smith was het juist die hem redde van het geweld van het stamhoofd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat er geen sprake was van een liefdesrelatie maar van en beschermingsrelatie.

Pocahontas: 13 onbekende weetjes over deze Disney prinses
Via: Wikimedia Commons | New England Chromo. Lith. Co., CC

4. Eerste huwelijk tussen Europeaan en inheemse Amerikaanse

Hou je vast. Het was niet John Smith, maar juist John Rolfe, eigenaar van een tabaksplantage die met Pocahontas trouwde. Het huwelijk tussen Pocahontas en John Rolfe was het eerst bekende huwelijk tussen een Europeaan en een inheemse Amerikaanse.

Popcahontas John Rolfe
Via: Pocahontas / Disney (capture)

5. Pocahontas was een jaar lang gegijzeld

Op haar zeventiende werd Pocahontas meer dan een jaar lang gegijzeld. In deze periode leerde ze haar Engelse echtgenoot John Rolfe kennen. Het lukte John Rolfe een compromis te sluiten met de indianenstam. Pocahontas zou worden vrijgelaten wanneer ze zijn huwelijksaanzoek accepteerde.

Nadat John Rolfe en Pocahontas waren getrouwd gaf hij haar de naam Rebecca.

pocahontas
Via: Pocahontas / Disney (capture)

6. Er is maar 1 portret van Pocahontas

Tijdens het leven van Pocahontas is er maar één portret gemaakt van haar. Een eeuw later is er een portret gemaakt gebaseerd op het origineel, daarop is ze veel lichter van huidskleur.

portret pocahontas
Via: flickr.com | Ann Longmore-Etheridge, CC

7. De enige Disney prinses met een tattoo

Tegenwoordig zie je meer en meer mensen met tatoeages rondlopen. In de film is Pocahontas afgebeeld als een stoere Indianen prinses, mét tattoo.

Pocahontas Disney prinsessen
Via: Pocahontas / Disney (capture)

We hebben nog meer weetjes over de bekende Disneyprinses. Wist hoe het Pocahontas aan het eind van leven verging?

Lees snel verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...