Via: flickr.com | Kars Alfrink, CC

7. Vanaf de Middeleeuwen een wettig betaalmiddel

Hoewel de euro nog maar een paar jaartjes jong is, was de gulden veel langer de munteenheid die wij kennen. Moeilijk voor te stellen dat de tieners van nu al niets meer weten over onze gulden. Hoe mooi is deze dan?

Via: Wikimedia Commons | Exlibris68, PD

8. Stukje historie wat wij allen delen

Wij hebben er allemaal mee betaald tot 2002. Iedereen heeft wel eens een heitje voor karweitje gedaan. Voor een knaak speelgoed of snoep afgerekend. Een gulden gedaan in de speelautomaat. En spaarde jij je munten ook in je penniemaat met al die buisjes?

Afbeelding wordt geladen…

9. Het getal 2,20371

Iedereen die de gulden heeft gekend als wettig betaalmiddel weet waar die cijfers voor staan. Lang was er niets anders dan dit getal. Nu staan deze generatie er niet bij stil. En jij? Reken jij nog alles om naar guldens? Hoeveel is deze dan waard?

Afbeelding wordt geladen…

10. Een ode aan de gulden

Heb jij ooit op de dansvloer gestaan en op dit prachtlied mee gedanst? Ach toe, doe nog één keer mee.

11. Opvallende munten

Goud, rond, klein, geribbeld, kortom alles kon en mocht tijdens de gulden tijd. Zelfs muntpapier zoals de 5 gulden munt, maar ook de grote rijksdaalder (2.50 gulden) was doodnormaal.

Afbeelding wordt geladen…

12. De naam gulden heeft allure

Spreek ze maar na elkaar uit, eerst gulden en daarna euro. Welke klinkt vrolijk en statig? Wij zeggen niets…

Gulden geld briefje 10
Via: depositphotos.com | nilaya

Mis jij de Gulden als geld?

Het is wat, die Gulden. Wat een mooie tijden hadden wij met onze knaken, rooie ruggen en stuivers. Zou dit gevoel ooit hetzelfde worden voor de Euro? Of blijf je altijd trouw aan de gulden? Laat het ons weten in een reactie hieronder en deel dit met je vrienden die terugverlangen naar de gulden tijd…

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

2 gedachten over “12 redenen waarom wij zo gek waren op de Gulden”

  1. Ik ken er nog eentje.
    Je kon er heel veel boodschappen mee kopen.
    Voor 100 gulden had ik echt een hele volle wagen en mijn kinderen alle vitamines die nodig waren.

    Beantwoorden
  2. De Gulden is er nog steeds! Sinds 2014 weer herintroduceert in de vorm van een cryptomunt. Dus mocht je een digitale Gulden willen hebben, dan is dat een optie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer