7. Heel veel paarden

Veel meiden dromen van één paard, maar Sissi had hele stallen vol. En dat waren ook nog eens echte raspaarden. Ze had ze voor het kiezen. Ook in het echt was keizerin Elisabeth een zeer gedreven ruiter. Ze kon uren achtereen doorrijden soms tot wanhoop van haar personeel. Ze behoorde tot één van de beste ruiters in haar tijd. Hier zien we Sissi te paard:

.

En de echte keizerin Elisabeth te paard:

.

8. Prachtig lang haar

In de films heeft Sissi prachtig lang haar. Van het soort waar de meeste meiden alleen maar van kunnen dromen. In het echt was het haar van Elisabeth nog veel langer en dikker. Ze stond erom bekend. Sowieso was Elisabeth een echte schoonheid. Helaas was ze daar ook door geobsedeerd. Ze at soms dagen niet, had vaak hoofdpijn door het gewicht van haar haar en ze sportte veel te fanatiek. Ze was ongezond slank, maar daar was ze heel trots op. Hier zie je het lange haar van actrice Romy Schneider die Sissi speelde:

.

Dit is een foto van de echte Elisabeth:

.

9. Paleizen

In een paleis wonen willen we allemaal wel. In dat van Sissi kon je verdwalen. De ene kamer was nog mooier dan de andere. En dan de enorme balzaal. Daar kon je wel een feestje geven. Dit was bijvoorbeeld het studeerkamertje van Franz Josef:

.

10. Liefdevol huwelijk

In de film zijn Sissi en Franz Jozef smoorverliefd op elkaar en daardoor kunnen ze alle moeilijkheden uiteindelijk doorstaan. In het echt was hun huwelijk belabberd. Franz Jozef was wel verliefd op zijn vrouw, maar zij was dat niet op hem. Ze vluchtte vooral later vaak weg op lange reizen. Van hun vier kinderen overleefden twee dochters hun ouders. Hun enige zoon Rudolf pleegde zelfmoord met zijn minderjarig vriendinnetje in het Mayerling Drama. Het was een klap die Elisabeth niet meer te boven kwam. Hieronder het keizerlijk gezin, het oudste dochtertje Sophie was toen al overleden.

.

11. Vredestichtster

In de films zien we hoe Sissi door haar schoonheid en vriendelijkheid weet te voorkomen dat er oorlog uitbreekt met Hongarije. Een prachtige en nobele rol die we onszelf ook wel toewensen. Ook in het echt was Elisabeth Hongarije toegewijd. Ze wist Oostenrijk en Hongarije weer te verenigen en werd tenslotte koningin van Hongarije. Hier is Sissi te zien met de Hongaarse graaf Andrassi.

.

12. Tranen trekkend einde

Het einde van de Sissi trilogie is natuurlijk het hoogtepunt van een toch al hele sentimentele serie. We zien daar Sissi’s dochtertje op haar moeder afrennen nadat ze elkaar heel lang niet hebben gezien. Haal de zakdoeken maar tevoorschijn! Want hier is de scene nog een keer:

In het echt is die hele scene natuurlijk nooit gebeurd. Maar wie kan dat wat schelen? Het is het einde van een romantisch drama dat we jaar in jaar uit zullen blijven bekijken!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer