De retro zonnebril: 7 vintage zonnebrillen van vroeger

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Ook vroeger was je zonnebril een statement, je kon jezelf ermee uitdrukken. Het was een fashion item en alles kon en mocht. De retro zonnebril, de modellen van toen waren geweldig en komen weer terug in de mode. Niet gek ook, als je onderstaande lijst met vintage zonnebrillen of planga’s doorscrollt.

Elton John = retro zonnebril

De koning van de goofy glasses is natuurlijk Elton John. Hij staat synoniem voor de jaren 80 bril en heeft heel wat montuurtjes met tierelantijntjes versleten. Maar wij konden er ook wel wat van hoor…

1. De cat eye

Miauw, what’s new pussycat? Brillenmaker Ray Ban bedacht in de jaren 50 een kek, opvallend montuurtje waarvan de glazen gevormd waren als kattenogen. Het montuur zelf had een print van een katachtige, waarschijnlijk iets als een luipaard.

Vintage France Rhinestone winged cat eye  Sunglasses
Via: flickr.com | Teresa Christiansen (embed)

Hoewel dit een montuur uit fifties was, bleef het decennialang toonaangevend en onderging het wat veranderingen. Zo heb je nu ook cat eyes met effen kleuren, maar ook met bling, eigenlijk van alles.

Het kenmerkende blijft natuurlijk de vorm van de ogen. Marilyn Monroe en Audrey Hepburn maakten dit montuur populair, maar ook Dame Edna droeg haar steentje bij. 😉

De retro zonnebril: 7 vintage zonnebrillen van vroeger
Via: flickr.com | Eva Rinaldi, CC

2. Jackie O

Deze zonnebril uit de jaren 70 is vernoemd naar Jacqueline Kennedy Onassis, de vrouw van de Amerikaanse president John F. Kennedy (JFK). Zij droeg de grote, ronde bril graag en was voor veel vrouwen een style icoon, dus kopieerden zij haar.

.

De Jackie O is het meest gespot inclusief sjaal om het hoofd gewikkeld. Heel classy!

3. Wayfarer

Wie kent de actrice Audrey Hepburn nou niet? Zij was zonnebril fanaat en dat liet ze graag zien. In de jaren 50 en 60 liep zij met een veels te grote bril en maakte daarmee veel indruk.

In de jaren 80 werd de Ray-Ban Wayfarer plots weer populair en deze stijl is nooit verdwenen. Zou Miss Hepburn blij zijn dat zij zo vaak is gekopieerd? Ook door mannen?

4. Bug-Eye

De insectenogen zonnebril, één die ik persoonlijk niet droeg omdat het mij niet stond. In de tijd dat films als The Fly en series als The Green Hornet populair waren, kwam ineens deze zonnebril. Was jij fan van dit montuur in de jaren 70, 80 of 90?

Wist je dat dit montuur nog vaker verkocht is dan de cat eye? Nu wordt het echter meer geassocieerd met bejaarden. Vooral ouderen dragen het montuur. Of draag jij ze ook nog?

NINA RICCI 1972
Via: flickr.com | Meanredz (embed)

5. Browline

Een ander toonaangevend historisch figuur was Malcolm X. Hij droeg de bekende browline niet als fashion statement, maar om serieus genomen te worden en dat werd hij (uiteraard niet alleen door de bril).

De retro zonnebril: 7 vintage zonnebrillen van vroeger
Via: Wikimedia Commons | Library of Congress / Marion S. Trikosko, CC

Zonnebrillen mode had hij niets mee maar een degelijke bril om medische redenen werd dankzij hem wel een fashion statement. Hoe onbedoeld dit ook was.

Browline retro zonnnebril vintage zonnebrillen
Via: Wikimedia Commons | kallerna, CC

6. Lennon glazen

Het dunne welbekende metalen frame van John Lennon is nog steeds een montuur wat veel gedragen wordt. Hij kocht zijn zonnebrillen vaak op vlooienmarkten en is daarmee één van de weinigen die er bijna niets aan uitgaf. Hoe vet zou het zijn als je één van zijn monturen terugvindt op een vlooienmarkt?

John-Lennon-hippie

7. Ovale monturen & gekleurde glazen

Er was ook een periode dat wij rondliepen met zonnebrillen die je nu ook kunt kopen bij de fopwinkel. Grote harten, vierkante glazen, allerlei tierelantijntjes, bling, gekleurde glazen, opvouwbare monturen, brillen met 1 breed glas (net Cyclops van X Men), niets was ons te gek.

De jaren 90 waren de jaren dat alles kon en mocht dus deden wij dit ook. Eigenlijk liepen wij er allemaal bij als Dame Edna ;-).

De ergste zonnebrillenmode is nu trouwens hip voor je trouwe viervoeter. Heb jij deze ski goggles nog op gehad? Voor je lieve hondje hebben ze naam ietwat veranderd naar doggles.

De retro zonnebril: 7 vintage zonnebrillen van vroeger
Via: flickr.com | The U.S. Army, CC

Artiesten bepalen de zonnebrillen mode

Het is wel glashelder dat wij zonnebrillen trends overnamen van artiesten. Dat is nog steeds het geval. Welke beroemdheid kreeg jij zo ver om één van bovenstaande monturen te dragen? Heb jij ze trouwens bewaard? Super slim want al deze monturen zijn weer hip vanwege de welbekende “vintage look“.

Liep jij of één van je vrienden er met jullie retro zonnebril ook bij als Dame Edna? Laat het ons weten in een reactie onderin! Mocht je nog leuke vintage zonnebrillen weten, kun je dat natuurlijk ook melden!


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De retro zonnebril: 7 vintage zonnebrillen van vroeger”

  1. Heel gaaf om deze vintage zonnebrillen te zien. Ik wil graag naar de opticien deze week voor een nieuwe bril en zou graag een vintage/retro model willen. Ik ben benieuwd of ik iets kan vinden wat een beetje een jaren ’60 gevoel geeft!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...