8 sporten die je vroeger als kind gedaan hebt

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Judo kinderen sport

Als kind had je oneindig veel energie. En dat moest je ergens kwijt. Dus ging je op dansles, turnles, paardrijles… We blikken terug op enkele typische sporten van vroeger. Heb jij als kind ook al deze sporten gedaan?

Sporten als kind vroeger…

Wat was je als kind toch sportief en in voor teamsport! Niet alleen omwille van de sport zelf, maar om samen met je vrienden en vriendinnetjes in de auto te zitten, en achteraf te snoepen. Maar dan stopte je vriendje of vriendinnetje, of raakte je de sport beu. Met als gevolg dat je ieder jaar wel eens wat nieuws uitprobeerde. Welke van deze sporten heb jij vroeger uitgeoefend of hebben we nog een belangrijke sport over het hoofd gezien? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Van ponykamp naar paardrijden

Het begon wellicht met een ponykamp tijdens de zomer. In geen tijd hing je slaapkamer vol met posters van paarden en bloemetjes. Jij ging een echte worden en niemand zou in de weg staan van die droom. Goed. Het is een dure sport, maar je ouders gaven het een kans.

Met een glimmende helm en een apocalyptisch angstig gevoel wandelde je de manege binnen. De passie voor het paardrijden doofde evenwel snel uit. Paarden zijn oncontroleerbare beesten en jij dan toch geen paardenfluisteraar. Soms ging het paard gewoon op je tenen staan. En dan al die klusjes die je moest doen in de manege… Nee.

Via: flickr.com | Bernard Schep, CC

2. Turnen tot de split

Ieder kind was zo lenig als de scoubidou armbandjes die ze maakten. Iets waar je nu ontzettend veel moeite en spierpijn voor over moet hebben, ging toen zonder enig probleem: met gestrekte benen je neus tegen je knieën duwen. Dan maar op turnles. In het begin was het erg leuk. De glitterpakjes vulden je natuurlijke glamour perfect aan. Je mocht met de hoepel spelen, met lintjes spelen en wat koprollen doen. Allemaal dingen die binnen je kwaliteiten vielen. Totdat de lerares plots iedereen die nog geen split of spagaat kon, naar beneden hielp duwen…Lugubere taferelen waren dat.

turnen vroeger kind sporten
Via: flickr.com | Peter Forret, CC

3. Rondje atletiek

Je kon goed lopen, zeiden ze. En een talent moet je aanscherpen als een diamant. Wellicht waren het ook je ouders die erop aanstuurden, maar voor je het wist stond je op een piste rondjes te lopen. Atletiek was niet zo spannend. Je liep en liep maar. Estafette, dat was tenminste nog een spelletje. Van al dat lopen word je bovendien moe.

Via: Pixnio.com, CC

4. Zwemmen en de kleedhokjes!

Je moest het leren. Er was geen andere optie. Zwemmen hoort bij het leven zoals eten bij het leven hoort. Essentieel dus. Maar hoe vreselijk was dat? Om te beginnen dat geklungel in de kleedhokjes. Hopen dat je in een apart hokje mocht, en niet allemaal samen een groot familiehok moest delen. Dan die verschrikkelijke badmuts waarbij je altijd wel een paar haren kwijtgeraakte. En dan het koude water in springen. Brrr.

Via: flickr.com | Frans Persoon, CC

5. Dansles om te dansen

Meisjes gingen vaak op dansles. Hip hop, modern of zelfs ballet. Hoewel de grote spiegel waarvoor iedereen danste nogal confronterend was soms, was het wel leuk. Op het einde van de les werd de choreografie af en toe zo ingewikkeld dat je niet goed meer kon volgen. Dan keek je maar wat de persoon naast jou deed. Alles voor dat ene grote optreden…

dansen kinderen ballet
Via: flickr.com | Jill Lynch, CC

6. Basketbal voor lange kinderen

Jongens en stoere meiden gingen op basketbal. Hierbij was het een voordeel om groot te zijn. Als jij een vroege groeispurt had, kon je geluk hebben. De jongens moesten vaak nog een tijdje wachten vooraleer ze hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes voorbij staken.

Via: flickr.com | jc.winkler Follow, CC

7. Skaten zonder vallen

Rocket Power beïnvloedde een hele generatie kinderen. Jij wilde net zo ongekunsteld cool zijn als Otto (Rocket Boy) of als Regina (Rocket Girl). En daar hoorde skaten bij, maar ook hockey, skateboarden en surfen. Dat laatste ging helaas nogal moeilijk, maar (ijs)hockey en skaten was mogelijk! De bescherming die je moest aandoen was minder cool. Droegen de personages uit Rocket Power die ook? Maar het moest. En maar goed ook, want soms kwam je toch lelijk terecht op de grond.

skaten kinderen bescherming
Via: pixabay.com | Alterfines, CC

8. Judo: de oranje slip

Karate was populair, maar judo kon er ook wel wat van. Hoeveel mensen ken jij, die vroeger in zo’n wit judo-pak naar de training gingen? Eerst leren vallen en vervolgens de coole worpen en houdgrepen. Wat was je blij als je dan uiteindelijk een nieuwe slip of zelfs nieuwe band kreeg! IPPON…

Via: Wikimedia Commons | Schnuffel2002, CC

Jouw sport als kind vroeger?

Was jij ook zo een sporthopper? Welke van deze bovengenoemde sporten heb jij allemaal gedaan, en welke ontbreken er in het lijstje? Laat het ons weten in een reactie hieronder!


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “8 sporten die je vroeger als kind gedaan hebt”

Plaats een reactie

Share to...