Stratego: 19 redenen waarom jij dit spel zo geweldig vond

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

stratego spel vroeger

Weet jij nog hoe spannend het was om Stratego te spelen? Regelmatig kwam het uit de kast, soms zelfs om hele marathons te houden. Je raakte keer op keer verwikkeld in een spannende veldslag vol militairen, officieren en bommen. Hieronder kan je alles lezen over de geschiedenis, de valkuilen en de trucs van dit fameuze bordspel.

Wie veroverde de vlag bij Stratego?

Veertig blauwe stukken en veertig rode stukken stonden klaar om de strijd met elkaar aan te gaan. Tussen hen in bevonden zich twee meertjes en drie doorgangen. Om beurten verschoven jij en je tegenstander een stuk. Als je een stuk sloeg, was het de vraag welk van de twee de hoogste rang had. De laagste verliet het veld. Wie uiteindelijk de vlag van de tegenstander veroverde won.

De herkomst van Stratego

Het spel ademde een historische sfeer uit met prachtige illustraties. Op de stukken stonden militairen uit lang vervlogen tijden. Dit alles wekte de indruk dat het spel al zo lang bestond, dat Napoleon het als kind nog zelf had gespeeld om de kneepjes van het vak te leren. Helaas! Er bestonden best wel oude versies. Uit de jaren ’60 bijvoorbeeld.

Maar de oudste versie werd gemaakt tijdens De Tweede wereldoorlog door de bedenker zelf; Jacques Johan Mohendorff. Waarschijnlijk heeft hij zich weer laten inspireren door een oud Frans spel dat L’Attaque heette.

Stratego kampioenschappen

Sinds die eerste versie veranderde er veel. Papieren kaartjes werden plastic speelstukken. Dat was wel zo prettig, want dat beduimelde papier kreeg vlekken, waaruit je na verloop van tijd kon afleiden wat de rang van die spelfiguur was. Hoe anders is dat nu! Het materiaal is steviger en de populariteit is vanuit Nederland overgewaaid naar 50 andere landen. Er bestaat zelfs een heus wereldkampioenschap.

Spelvariaties

Zo’n commercieel succes als dat van Stratego vraagt natuurlijk om uitbreidingen en variaties. Als is het alleen maar om ook de allerjongsten het spelplezier te gunnen. Voor hen bestaat er een eenvoudige versie die ook zij kunnen begrijpen.

Als Stratego op het land een succes is, dan moet dat toch ook op zee kunnen lukken?

Niets is spannender dan zelf fysiek de strijd aan te gaan met echte levende mensen en dan een echte vlag te veroveren.

Eigentijdse spelvarianten met populaire film-, computergame- of animatiekarakters openen de weg naar Stratego voor een nieuwe generatie.

Zo bestaan er nog tal van andere varianten, waaronder Stratego Waterloo, Electronic Stratego en Stratego voor drie of vier spelers.

Stratego: 19 redenen waarom jij dit spel zo geweldig vond

Maar wat maakte nou dat jij niet uitgespeeld raakte met Stratego? Zat dat in de stukken, de regels of de uitvoering? Hieronder nemen we het spel en de stukken door, zodat jij je weer helemaal herinnert hoe het zat. En wie weet … Misschien raak je wel weer zo enthousiast dat je straks naar zolder rent om het bordspel uit die oude verhuisdoos te halen om opnieuw allerlei veldslagen aan te gaan.

Via: vroegert.nl | Harry Wibier
Stratego Original
Herbeleef Stratego Original
Strageo Compact
Ook met Strageo Compact kun je het spel herbeleven
Alle Stratego spellen
Of bekijk alle uitgebrachte Stratego spellen

1. De portretten

Het begon al als je de deksel van de doos haalde en het bord uitvouwde. Al die prachtige portretten van de spelfiguren keken je aan als oude strijdmakkers uit voorbije veldslagen. Je had de tekeningen al zo vaak gezien dat je alle details kende: De snorren, de hoofddeksels, de epauletten.

Via: vroegert.nl | Harry Wibier

2. De muur

Het bord lag. Daarna was het zaak een muur in het midden op te bouwen. Alleen dan kon je tegenstander niets zien van wat jij deed. Viel bij jou die muur ook wel eens om? Balen was dat als zoiets gebeurde! Je kon weer helemaal opnieuw beginnen.

Via: vroegert.nl | Harry Wibier

En hoe ging het verder?

Weet jij nog hoe het verder ging na de eerste schermutselingen? Alle registers konden worden opengetrokken met alle verrassende gevolgen van dien. Lees snel verder op de volgende pagina. Dan word je onder andere herinnerd aan de wanhoopsaanval en de sanitaire stop. En aan de figuur die de bom onschadelijk maakte.

Topics:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...