tik tak prorgramma

Via: Tik Tak (capture)

Tik Tak werd uitgezonden van 1981 tot en met 1991 op de BRT (VRT nu). Het programma werd één van de langstlopende televisieprogramma’s van de publieke omroep en was een waar succes bij de kinderen van toen en van vandaag. TikTak stond gekend omwille van zijn repetitieve mix van kleuren, beweging en muzikale ritmes.

Tik Tak: ultiem jeugdsentiment

Herhalingen van Tik Tak werden nog uitgezonden tot in 2006 in België op Ketnet maar, maar toen verdween het programma voorgoed van de beeldbuis, maar niet uit ons geheugen. In Nederland werd het programma uitgezonden op TROS, Kindernet en daarna de KRO.

Via: youtube.com (capture) | doc01man

Omdat het programma zoveel jaar draaitijd heeft gekend, geven we je 12 geweldige herinneringen, die je meteen weer in de sfeer van toe halen! Maar laten we eerste even genieten van die briljante Tik Tak intro, natuurlijk altijd vooraf gegaan door een spelend kindje…

1. Het huisje met de tikkende klok

Op het liedje ‘Daar buiten loopt een schaap’ werd de jonge jeugd verwelkomt. Heel logisch dat het liedje gekozen werd want je mama zong dat ook altijd bij het slapen gaan. In sommige gevallen stond er opeens een poppetje voor de klok. Altijd iets om naar uit te kijken…

Tik tak intro mannetje klok
Via: youtube.com (capture) | Tik Tak

2. Het eetmomentje

Wellicht had je net gegeten of was je bezig aan de maaltijd, maar daar trok Tik Tak zich niets van aan. Kort na de opener zag je een jongen of een meisje een lekkere boterham verorberen of was het een ei? Heerlijk toch… Je was helemaal verkocht en dat zag er ongeveer zo uit:

3. Welk dier komt er nu?!

De spanning zat er al vanaf het begin in… Waar sluit de rij mee; welk dier komt na de schaapjes? “Komt de hond of niet?!” En als ie kwam, was je dag HELEMAAL goed!

Via: Tik Tak (capture)

4. Heel wat rare vormen

Als je nog niet prettig gestoord was dan, zal dit nu wel zo zijn. Herken je deze fantastische vorm nog die regelmatig veranderde van kleur en vorm?

Via: Tik Tak (capture)

5. Het kindje uit te jaren 50

We hopen dat jij beter gekleed was, maar de kindjes uit het programma waren altijd oubollig gekleed (zoals de oma’s en opa’s er toen vaak bij liepen). Geweldig om te zien, maar we zouden het niet graag aan hebben…

Via: youtube.com (capture) | Tik Tak

6. Raad het plaatje

Wist jij altijd wat het was? Kon jij de plaatjes raden na de 6 verscholen afbeeldingen? Nee? Ja? Kun je deze raden?

Via: youtube.com (capture) | Tik Tak

7. De zwarte vlek…

Plots kwam er een penseel tevoorschijn op het witte doek en kwam er een zwarte vlek tevoorschijn. Deze groeide en werd langzaam een persoon!

Via: Tik Tak (capture)

8. De zwarte schim komt tot leven!

Die zwarte schim schilderde dus een verhaal en kwam volledig tot leven, alles in kleur. Waauw! Bekijk zijn verhaal hieronder … Bekijk ook even hoe alles toen al heel futuristisch werd voorgesteld aan het publiek.

Als je heel benieuwd bent wie die zwarte schim eigenlijk was dan geven we je vandaag het antwoord nog snel mee … Ann Ricour. Ze is een Vlaamse regie assistente en actrice die al sinds haar 13de actief is op de planken (en dochter van Paul Ricour, Pol uit Merlina/Postbus X)

Via: Tik Tak (capture)

9. De muziek… zo herkenbaar!

De bijbehorende muziek van het kleurboek was ook zo ongelooflijk herkenbaar! Er waren verschillende muziekjes, maar wij wedden dat je dit nog herkent?

10. De bal, die plots een figuur werd!

kort na de opener kwam er ook nog een opspringende bal in het scherm. Kon jij raden welke figuur er tevoorschijn ging getoverd worden? Kun je het raden wat deze bal zal worden?

Via: Tik Tak (capture)

11. Van Tik Tak werd je intelligent

Zo af en toe drufde de productie van Tik Tak wel even wat van je kleine hersenpan te vragen.

Via: youtube.com (capture) | doc01man

12. Van Tik Tak werd je stil

De belangrijkste van allemaal was waarschijnlijk dat je ouders heel even languit konden genieten (toch wel de volle 5 minuten!) van een stil kind. Je was zo gefascineerd door alles wat je op TV zag dat je niet meer kon wegkijken.

Ook daarna was je zo voldaan, dat je meteen je bedje in kon (ok, misschien na Plons dan) en laat dat nu NET de bedoeling te zijn geweest! Vraag het maar eens na…

https://www.youtube.com/watch?v=fBI23IZIWYo&ab_channel=TikTak

Jouw Tik Tak-herinneringen?

Weet jij nog iets van Tik Tak, of kijk je zelf met je koters naar de vernieuwde versie ervan? Laat het ons weten met een reactie onderin!

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

6 gedachten over “12 geweldige herinneringen aan het nostalgische Tik Tak”

 1. We keken vroeger vaak met onze kinderen en nú met onze kleinkinderen naar ouwe tik tak afleveringen
  Het lijkt me Super om de vroegere deelnemertjes van die ouwe afl. terug te zien hoe het nú met ze gaat enz
  Gr Nettie

  Beantwoorden
  • Kwam er na tictac niet een knutselprogramma voor kleine kinderen?? Kan dit nergens terug vinden en het was niet Kameleon dat was weer een ander knutsel programma. Weet iemand dit nog?

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer