Verdwenen automerken: deze 10 auto’s verdwijnen uit het straatbeeld

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

verdwenen automerken

Automerken komen en gaan. Technologische ontwikkelingen, recessies en economische strategieën zijn wat dat betreft meedogenloos; zelfs innovatieve merken en makers van prachtige designs moeten het veld ruimen. We helpen je daarom herinneren aan deze 10 verdwenen automerken. Ken jij ze allemaal?

Verdwenen automerken

Dat het aanbod van automerken zo kan wisselen is overigens niet iets van de laatste jaren. Prachtige wagens verschenen en verdwenen al 100 jaar geleden. Denk bijvoorbeeld aan de Duesenberg. Deze Amerikaanse firma maakte van 1920 tot 1937 uitbundige luxe auto’s.

Via: pxfuel.com, CC

Een verdwenen Nederlands automerk

Ook Nederland heeft lang geleden al afscheid moeten nemen van een aantal bijzondere automobielproducenten, onder andere van Spyker. Die naam bestond van 1903 tot 1926. Het waren mooie innovatieve auto’s. Sommige modellen waren heel sportief en konden in rally’s goed meekomen. Je ziet ze niet vaak meer rijden, maar als je er één ziet, is het een belevenis.

Een nieuw model Spyker?

Dit fraaie vaderlandse erfgoed kreeg overigens in 1999 een indrukwekkend vervolg. Vanaf toen blies een nieuwe fabriek de merknaam nieuw leven in. Dat leverde naast dure sportwagens als deze C4 ook een voortdurende strijd tegen een faillissement op. Liefhebbers wachten daardoor nu al jaren op een nieuw model Spyker.

Via: flickr.com | The Car Spy, CC

Naamsverandering bij automerken

Soms blijven de auto’s terwijl de oorspronkelijke merknamen verdwijnen. De Datsun bijvoorbeeld. Van 1958 tot 1986 zag je deze kleine Japanners overal. Ook in Nederland. De fabriek waar ze vandaan kwamen heette Nissan. En zo heet die nog steeds. Nissans zie je tegenwoordig in Nederland wél veel rijden, maar Datsuns niet meer.

Via: pxfuel.com, CC

Ken jij de Daewoo nog?

Iets soortgelijks geldt voor de Daewoo. Er reden er best veel van in Nederland, maar plots zag je de merknaam sinds 2011 niet meer op nieuwe exemplaren staan. De reden was dat eigenaar General Motors meer heil zag in het label Chevrolet.

Via: pxfuel.com, CC

Dit zijn 10 verdwenen automerken

Veel van de verdwenen automerken kwam je amper tegen. Maar er waren ook geweldige auto’s die je als kind vanaf de achterbank zag. Best jammer eigenlijk dat ook die gewoon konden verdwijnen. Maar het goede nieuws is dat eenmaal verdwenen merken net als de Spyker zo weer terug kunnen keren. Neem nou deze 10 automerken. Een paar daarvan maken kans op een rentree:

1. British Leyland

Eigenlijk bestond British Leyland niet uit 1 merk, maar uit 18 merken. Daaronder bevonden zich pareltjes als Daimler, Jaguar, Land Rover, Leyland motors, MG, Mini, Morris, Rover en Triumph Motor Company.

Via: flickr.com | Pedro Ribeiro Simões, CC

Sommige merken overleefden het samenwerkingsverband dat duurde van 1978 tot 2005. Anderen helaas niet. Wie had bijvoorbeeld ooit kunnen denken dat die schitterende Rovers het uiteindelijk niet zouden redden?

Via: pixabay.com | Emkanicepic, CC

Ook in het heerlijk nostalgische authentieke reclamefilmpje hieronder zie je heel even een Rover 3500 verschijnen. Deze auto hoort zeker thuis in het rijtje van verdwenen automerken!

2. DAF

Voluit heette dit Nederlandse merk Van Doorne’s Automobielfabriek N.V.. Van 1959 tot 1975 maakte deze fabriek kleine personenauto’s.

Je trok er geen strepen mee over het asfalt en heel erg ruim of luxueus waren ze ook niet. Eigenlijk wilden een heleboel mensen daardoor liever niet in dit ietwat tuttige autootje gezien worden. Dat gold zelfs toen DAF sportievere modellen op de markt ging brengen.

Daf 66
Via: flickr.com | m66roepers, CC

Dat imagoprobleem was niet terecht. Vooral de automatische versnellingsbak – ́”het pientere pookje” – was een door DAF zelf ontworpen technisch hoogstandje dat veel waardering verdient. Je kan daar net als de Van Rossems kennis van nemen in het DAF museum.

3. Daihatsu

De Daihatsu is één van de best bewaarde geheimen van de autowereld. Het zijn fantastische kleine stadsauto’s van uitzonderlijke kwaliteit. Sommige beschikken over een eigenzinnig design. Neem nou deze Daihatsu Copen …

Daihatsu’s die je nu nog in Nederland ziet rijden komen uit de periode van 1978 tot 2013. Toen werden ze nog grootschalig geïmporteerd. Nu helaas niet meer. Mocht je aanschaf van zo’n oud model overwegen, dan is het goed om te weten dat Toyotagarages ze nog gewoon kunnen onderhouden.

En niet alle Daihatsu’s zien er zo uitgesproken uit als de Copen. Zo zal niemand aanstoot kunnen nemen aan het ingetogen uiterlijk van de praktische Daihatsu Cuore.

Via: flickr.com | Crash71100, CC / PD

4. Lada

De Lada bestaat nog steeds. Het is de Europese wetgeving op het gebied van belasting en milieu die deze Russische auto de laatste twintig jaar onverkoopbaar maakt in Nederland. Doodzonde natuurlijk, want vooral de stoere Lada Niva is een markante auto met eigenzinnige kwaliteiten.

Via: flickr.com | Charles, CC

Sinds 2014 is Renault-Nissan de belangrijkste aandeelhouder van de fabriek. De kennis die daar vandaan komt maakt dat er weer nieuwe modellen op de markt komen. Dus wie weet … Misschien maakt de Lada ooit nog een rentree in Nederland.

Benieuwd naar meer verdwenen automerken? Kijk dan vlug op de volgende pagina. Wat dacht je bijvoorbeeld van nummer 9? Dat is het ooit in ons land immens populaire merk Simca…

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Verdwenen automerken: deze 10 auto’s verdwijnen uit het straatbeeld”

  1. Wat ik in dit rijtje echt mis is natuurlijk de Skoda en daarna de overgang in Volkswagen. De DAF heeft ook nog een tijde Volvo 66 geheten volgens mij en de rally ’s hebben menige DAF winnaar gekend. En zo is ook de Mini nog ge-herintroduceerd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...