12 wijsheden die je van je slimme moeder leerde

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

Als kind hoorde je ze vaak al morrend aan, de zelfverklaarde wijsheden van je moeder. Vandaag moet je schoorvoetend toegeven dat ze meestal gelijk had. Sterker nog: je moet jezelf soms inhouden ze niet te herhalen. Gaf jouw moeder je ook deze wijze raad?

Wijsheden van je moeder…

Natuurlijk had je zelf heerlijke uitspraken als kind, maar wat was je moeder eigenlijk toch een wijze vrouw. Steeds maar weer had ze antwoord op de belangrijkste punten in jouw jonge bestaan (en nog steeds overigens). Of het nu om tevredenheid, honger of zin in iets ging.

Via: tumblr.com

Ongelooflijk eigenlijk en daarom staan we even stil bij die moederlijke wijsheden, want je kwam vroeger al vrij snel tot de conclusie: “Wow, die vrouw is slim!”

Via: depositphotos.com

12 keer wijze raad van je moeder

We een lijstje opgesteld met wijze uitspraken van je moeder. Benieuwd of je er zelf ook enige gehoord hebt. Heb je zelf nog een leuke aanvulling? Laat het weten in een reactie onderin.

1. “Alles waar ’te’ voor staat is slecht, behalve tevreden”

Een klassieker. Hiermee bedoelde je ouders dat je niet te veel mocht snoepen, drinken of roken. Wel verwarrend, dat ze dan soms ook zeggen: “Eéntje is geentje.”

Via: giphy.com

2. “Wie met weinig tevreden is, is gelukkig met veel”

Dit kreeg je te horen als je te veel had lopen zeuren. Een schoolvriendje had een nieuwe boekentas gekregen waar jij jaloers op was, en dus wilde je er ook zo eentje. En dan gaf je moeder dit vreemde antwoord. Vandaag begrijp je het gelukkig wél.

Wijheden van je moeder vroeger ruzie kinderen
Via: depositphotos.com | mariakray

3. “Een nee heb je, een ja kan je krijgen”

Absoluut een van de beste wijsheden van je moeder. Wees niet ontmoedigd door de situatie, en probeer! Wie weet, lukt het toch. Want wie niet waagt, die niet wint. Zo leerde je moeder je op te komen voor jezelf.

Via: giphy.com

4. “Het is vanzelf gekomen, ’t zal ook wel weer vanzelf overgaan”

Schreeuwde je voor door omdat je een verkoudheid had opgelopen, dan kreeg je het zalvende advies: ‘Het is vanzelf gekomen, ’t zal ook wel weer vanzelf overgaan.’

Via: tumblr.com

5. “De kip komt niet gebraden in je mond gevlogen”

Wanneer je Hotel Mama te vanzelfsprekend nam, kreeg je dit te horen. Wil je een dure gsm of nieuwe kleding? Werk er dan maar voor. Luxe komt niet vanzelf. En zo stoomde je moeder je met haar wijsheden klaar voor de toekomst.

Vliegende kip wijsheden
Via: youtube.com (capture) | Chicken Channel

6. “Heb je geen zin? Dan maak je zin”

Een levensraad die bijna alle ouders aan hun kinderen meegaven. Met andere woorden: niet lui maar productief zijn.

Via: giphy.com

7. “Dan eet je maar voor de honger die nog komt”

Wanneer je aan tafel zat zonder honger, kreeg je dit te horen. Jezelf volproppen was de enige optie.

Via: pixabay.com | sakarus, CC

Er waren méér wijsheden…

Kreeg jij ook het moederlijke advies om je korstjes op te eten zodat je borstjes konden groeien? (zie 8.) Dat en nog meer wijsheden van je moeder op de volgende pagina.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “12 wijsheden die je van je slimme moeder leerde”

 1. Heb jy dezelfde moeder gehad als ik ? Mom had soo many sayings as well. Dad was even better then mom!” Als je alles gehad hep, kryg je dat ook nog”, … meaning he has had a busy day and could do without those people dropping by…. or ?

  Beantwoorden
 2. Mijn man vertelde dat er thuis werd gezegd na de maaltijd, op is op en zat is zat , wel meer lust maar niet meer had. Familie komt uit Groningen.

  Beantwoorden
 3. Mijn moeder haar antwoord als we zeiden dat we niet naar school konden, heb je koorts? nee,dan gaan we het gewoon proberen en als het niet wil dan kom je maar thuis. Nou dat gebeurde dus nooit want eenmaal op school was alles goed haha . Maar nog steeds is het zo , geen koorts dan niet zeuren maar proberen….en door.

  Beantwoorden
 4. Als ik vroeger spijt had van dingen wat ik had gedaan of gezegd “oh had ik maar ….”. Toen zei mijn moeder altijd “Als je alles van tevoren zou weten kan je met een dubbeltje de wereld rond”.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...