buurman & buurman

Via: Buurman & Buurman (capture)

6. A Je To!

Buurman & Buurman zijn natuurlijk het bekendst om hun uitspraak: A Je To! Oorspronkelijk was dit ook de naam van het programma. De twee Nederlandse stemacteurs hebben zelf verzonnen om deze uitspraak ook echt in de serie te gebruiken.

Maar wat zeggen ze nu eigenlijk? A Je To is Tsjechisch voor En dat is het!

7. In de reclame

In thuisland Tsjechie zijn de twee buurmannen ook erg populair. Ze zijn zelfs gebruikt in een reclamefilmpje voor een verzekeraar…

En voor tja… marktplaats?

8. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar?

Natuurlijk willen we ook graag weten hoe Buurman & Buurman gemaakt wordt. Daarvan vonden we ook een leuk filmpje. Wel in de orginele taal.

En gelukkig een in het Engels.

9. In het theater

Buurman en Buurman zijn in Nederland zo populair dat er ook verschillende theaterstukken over de twee heren zijn gemaakt.

10. Het boek

Ook is er een boek geschreven over de buurmannen. Dit boek “A Je To” door Robert Lagendijk werd gepresenteerd in het Aviodrome, waar ook de zoon van Lubomír Beneš aanwezig was. Marek Beneš staat aan het hoofd van de studio die tegenwoordig de serie maakt.

Bonus

En dan is er nog de vijftigste aflevering. Deze aflevering werd in 1998 gemaakt en zou een nieuwe periode inluiden voor Buurman en Buurman. De aflevering duurde 11 minuten ipv de gebruikelijke 6 minuten, ook was het beeld breder en – niet onbelangrijk – de buurmannen spraken! Natuurlijk zijn wij als Nederlanders daar al aan gewend, maar voor de rest van de wereld was dit nieuw. Omdat de studio failliet ging, is die bewuste aflevering nooit uitgezonden. Maar dankzij goed speurwerk kunnen wij ‘m wel laten zien. Geniet.

Dat was het weer. Tot een volgende keer.

A Je To!

Keek jij vroeger naar Buurman & Buurman? Vergeet dit artikel dan niet te delen met je vrienden! Wil je nostalgie van deze geweldige serie herleven, neem dan hier een kijkje!

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer