14 armbanden die meisjes in de jaren 90 droegen

Door

Aranka Van de Sanden

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

armbanden jaren 90 vrouwen meiden

In de tijd dat Spice Girls, Backstreet Boys en Missy Elliott je-van-het waren, was het een must om de mooiste armbanden om onze polsen te hebben. We weten niet hoe het met jou zit, maar onze leeftijdsgenoten rockten dagelijks minstens een dozijn kleuren en stijlen. Wat voor armbanden waren nou typisch jaren 90?

Terugblikken op de armbanden trends

Omdat zovelen van de GenY-ers altijd heerlijk nostalgisch worden over elk klein ding, is het niet meer dan goed dat we ons de armbanden herinneren die onze jeugd bepaalden. Deze 14 armbanden waren zeker een aanvulling op onze armen op elk willekeurig moment in de jaren ’90 en vroege jaren 2000.

armbanden jaren 90
Via: pixabay.com | martinlarrivee , CC

1. Klaparmbanden

Het was bijna onmogelijk om een schooldag door te komen zonder dat er een in beslag werd genomen. We sloegen ze tenslotte altijd op alles en nog wat. Eerlijk gezegd waren ze meer speelgoed dan een modeaccessoire. Jammer dat klaparmbanden zo’n duistere geschiedenis hebben dat ze op veel scholen in het hele land werden verboden. Zo herinneren wij ze ons in ieder geval niet!

klaparmbanden jaren 90
Via: flickr.com | Tim McCune, CC

2. Kracht kralenarmbanden

Oh yeahh! En dan niet 1 maar gewoon gelijk 15 per arm! Kracht kralen hadden zogenaamd magische, genezende krachten in zich. Het is niet zeker hoeveel er in deze stadslegende geloofde, maar had je bijvoorbeeld een turquoise armband met kracht kralen, dan was je zeker van geluk! Het geluid van twee van deze tegen elkaar klikkende op je pols klonk als muziek.

kracht kralen armband jaren 90
Via: Wikimedia Commons | Tomascastelazo, CC

3. Macramé armbanden

Macramé is een soort knooptechniek waarbij draden in een ontwerp worden geweven. Het is een fijne bezigheid waar iedereen, jong of oud, van kan genieten. En er zijn zoveel creatieve manieren om het te gebruiken. Waaronder dus de macramé armbanden. Je maakte ze zelf of er was een creatief familielid die je de ene na de andere armband aanbood. Ja, dan moet je ze ook dragen…

macrame armband
Via: youtube.com (capture) | macrameus

4. Vriendschapsbandjes

Vriendschapsarmbanden waren vaak het hoogtepunt van slaapfeestjes. Vaak werden ze gemaakt in het standaard vooruit-pijlpatroon. Totdat je van een vriendinnetje een andere manier leerde. Dat was direct een reden om er eentje voor elkaar te maken. BFF!

vriendschapsarmbandje jaren 90
Via: flickr.com | KnitSpirit , CC

5. Scoubidou armbanden

Iedereen hield van Scoubidou. Vriendschapsarmbanden en sleutelhangers werden ook veel van dit materiaal gemaakt. Deze plastic draden kunnen worden gebruikt om bijna alles te maken. Je favoriete kleurencombinatie was echter toch vaak roze met paars. Vanwege de hoge concentratie gevaarlijke stoffen die ze vroeger bevatten, zijn ze op een gegeven moment verboden. Bummer.

14 armbanden die meisjes in de jaren 90 droegen
Via: Wikimedia Commons | TheBendster, CC

6. Pandora armbanden

We kennen ze allemaal wel: de prachtige bedels die je aan een nog mooiere Pandora armband kan hangen. Een duur grapje, maar zeker een modieuze. Een van de trends die op een of andere manier is gebleven: je vindt Pandora nog overal om je heen. Vroeg jij voor je verjaardag ook altijd om een nieuw bedeltje?

pandora armband jaren 90
Via: pixabay.com | 947051, CC

7. Jelly armbanden

Deze rubberachtige regenboogbanden waren niets bijzonders, maar als middelbare scholieren waren we er toch gek op. Jelly armbanden werden meestal per dozijn op onze armen opgestapeld.  Je was echt een cool kind als je de heldere, kleurrijke had die fonkelden met glitters. En als je twee armbanden in één lus samenvoegde, was je helemaal hot.

jelly-bracelet-arm-mode-80s
Via: flickr.com | Tanya Dawn, CC

8. Armbanden met lettertjes

Als je geen vriendschapsarmbanden maakte op je slaapfeestje, dan was het waarschijnlijk dat je in plaats daarvan armbanden met letterkralen maakte. We spelden vaak onze namen in het midden, maar ook dikwijls engelse termen zoals ‘peace’, ‘best friends’ en ‘I love you waren erg populair. Ster- en hartvormige kralen vulden de letters meestal aan.

letter armband
Via: pixabay.com | Mikes-Photography, CC

9. Tattoo-armband (choker)

Eenvoudig om aan en uit te trekken, goedkoop en onverklaarbaar cool – de tattoo-choker ketting, armband en ring staan bijna synoniem met mode uit de jaren negentig. De strakke, rekbare zwarte of gekleurde plastic sieraden tooien het hele decennium de lichamen van actrices, modellen en muzikanten.

Denk aan Kate Moss, Drew Barrymore, Gwen Stefani en Britney Spears. Zonder lastige haken of gespen, was dit one-size-fits-all tattoo sieraad een statement stuk.

Tattoo armbanden jaren 90
Via: Canva (AS)

10. Armbanden met studs

We kunnen Avril Lavigne bedanken voor het hot maken van armbanden met studs in de vroege jaren 2000. Zonder haar zou je de grunge-esthetiek niet goed kunnen doen. Zwart was natuurlijk de beste keuze, maar je kon ze ook in andere tinten vinden als je maar hard genoeg zocht.

Om je look echt in vuur en vlam te zetten, heb je waarschijnlijk een bijpassende riem met studs toegevoegd aan je ensemble en, natuurlijk, papa’s gestreepte stropdas.

14 armbanden die meisjes in de jaren 90 droegen
Via: flickr.com | Simon Doggett, CC

11. Siliconen armbanden

Siliconen armbanden met een tekst erop. Ook wel awareness armbanden genoemd. De rage van LiveStrong-armbanden was wellicht wel de vreemdste van allemaal.

De armbanden steunden een goed doel, maar het duurde niet lang of we droegen ze om andere redenen dan om kankeronderzoek te steunen. Ze werden al snel een fashion statement omdat andere bandjes werden geproduceerd in allerlei kleuren met spreuken erop.

siliconen armbanden
Via: wish.com

12. Hennep sieraden

Van alle leuke en gekke armbanden die we vroeger droegen, waren hennep sieraden degene die je een super boheemse sfeer gaven. Je kon een hennep armband dragen die alleen uit gedraaid touw bestond of een armband met kralen en stenen in het ontwerp. Toen wij er vroeger een droegen, voelde we ons natuurlijk wel een totale hippie.

hennep armband
Via: flickr.com | mary, CC

13. Madeliefjes armbanden met kralen

Madeliefjes waren super jaren ’90. We waren het hele decennium geobsedeerd door alles wat bloemig was, dus het was niet meer dan terecht dat we ook madeliefjes in onze sieraden rockten. Je kon ze zelf maken, maar ze waren ook veelvuldig in de winkelschappen te vinden.

madeliefjes armband
Via: youtube.com (capture) | Cin DIY

14. Neon touw armbanden

Als we er nu op terugkijken, was het maar een rare rage die touw armbanden. We weten niet meer wat hun aantrekkingskracht precies was, maar we droegen ze toch zeker. Wellicht was het de neonkleur die als een magneet was in de 90’s, want we weten allemaal hoe dol kinderen uit de jaren 90 waren op felle kleuren en patronen.

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Afbeelding wordt geladen…

Wat was jouw favoriete 90’s armband?

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd welke van de genoemde trends om jouw arm bungelden. Was je meer een alles bij elkaar type? Of wachtte je steeds keurig elke rage af? Laat het weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...