De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Van alle haarprullaria zijn scrunchies toch wel één van de meest bekende. Gebruikte jij deze ook? Hoeveel had jij er en was er soms ook eentje waar je niet zonder kon? Er zat meer achter de scrunchie dan jij misschien wist. Dus is het niet gek dat ze onmisbaar waren.

De scrunchie was te gek gaaf geweldig!

Als jongedame was je hippe outfit in de jaren 80 of begin jaren 90 niet compleet zonder scrunchie. Voor iedere outfit had je een bijpassend exemplaar. Het leek een alledaags dingetje maar de scrunchie was toch best een bijzondere accessoire! Wij vertellen je waarom…

scrunchie-wokkel-blog-vroegert-mode-item-nostalgie
Via: Wikimedia Commons | Nami-ja, CC

1. Populair vanaf de jaren ’80

Elastiekjes en haarspul met ijzer erin, dat was het niet helemaal. Je haar ging ervan stuk en vooral het elastiekje eruit krijgen was een gedoe. Tot de scrunchie ineens zijn intrede deed… zacht voor je haar en modieus! In de jaren ’80 zag je alle meiden ermee lopen. Tot in de jaren ’90 was dit zo ongeveer het enige wat in je haartjes mocht.

2. Het beestje moest een naam hebben

De naam scrunchie is trouwens best bijzonder. Hij blijft goed hangen en is in alle landen goed uit te spreken. Of je nou in Zwitserland, Nederland of de VS woont, iedereen kent het bij die naam. Zelfs nu blijft de naam ongewijzigd en weten de meeste meiden wat het is. Maar misschien ken jij het als een wokkel? Weet jij er nog een ander naampje voor? In Frankrijk kennen ze het trouwens als een chouchou. Daar moet je niet met scrunchie aankomen.

De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item
Via: flickr.com | Mike Mozart, CC

3. Ook leuk om je pols te verfraaien

Scrunchies waren handig voor nog meer zaken. Het werd op een gegeven moment een heus fashion item dat ook om de pols gedragen werd! Het ene moment deed je jouw haar in een knot of staart, het andere moment had je een mooie armband. Dat maakte de scrunchie extra speciaal.

De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item
Via: flickr.com | we_heart_heartbreaker, CC

4. Fabrikant van de scrunchie Revson’s moest veel rechtzaken aanspannen

Er is patent op de naam scrunchie en dat was ook echt wel nodig. Doorheen de jaren zijn er veel nepperds op de markt gekomen die onder dezelfde naam werden verkocht. Revson, bedenker van de originele, heeft heel wat rechtszaken achter de rug om hun waar te beschermen.

scrunchie-wokkel-blog-vroegert-mode-item-nostalgie-kralen-beads
Via: Wikimedia Commons | Durova, CC

5. Populair bij popsterren

Ken je Paula Abdul nog? Zij maar nog veel meer popidolen waren fan van deze haar fashion item. Zelfs Janet Jackson droeg ze in haar haren. En wij wilden natuurlijk precies zo zijn dus kochten wij dezelfde. Hoe vet was het om te twinnen met popartiesten? Dan was je pas hipper dan hip! Zelfs Lisa uit Saved by the bell deed aan de rage mee.

lisa-turtle-saved-by-the-bell-scrunchies
Via: youtube.com (capture) | Peacock

En natuurlijk maakte ook Madonna de scrunchie in de jaren 80 iconisch.

.

6. Een teken van genegenheid

Heb jij een ander wel eens scrunchie cadeau gedaan? Besties deden dat maar ook als je verliefd was op iemand, gaf je jouw scrunchie aan jouw geliefde. Wat een jongen ermee moest, geen idee maar ze droegen het mooi wel om hun pols. En oh, wat was je als meisje blij als een jongen het droeg! Een meisjesachtig fashionitem om zijn pols en dan de jouwe nog ook! Ze hadden dan echt wat voor je over. Lekker claimen die jongen! En hey, als zelfs Jason Momoa dit omdoet voor zijn liefje…

De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item
Via: youtube.com (capture) | Access

7. Welke van de ruim 500 soorten vond jij mooi?

Het begon er met één en werden steeds meer. Uiteindelijk waren er eind jaren ’80 meer dan 500 verschillende versies. Iedere dag van het jaar een ander dus. Lag jouw kamer ook vol? Van stippen, naar streepjes en dan weer die gekleurde regenboog versie. Fantastische tijden!

scrunchies-wokkel-blog-vroegert-mode-item-nostalgie
Via: Wikimedia Commons | Battyboy663, CC

8. Mag het wat meer zijn?

Size matters, daarom kwamen er ook grotere versies. Je had de originele kleine scrunchie en vervolgens had je voor de grote bossen haar de reuzeversie. Die moest je vaak slalom erin draaien maar met al dat getiste, opgeföhnde haar kon dit geen kwaad. Wow, wat zag je suikerspin er gaaf uit met die scrunchie erin! Lachen man, als je die oude foto’s terugkijkt.

De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item
Via: flickr.com | Summer Skyes 11, CC

Tegenwoordig kun je ze trouwens ook zelf maken. Jaja, de scrunchie is terug van weg geweest!

https://www.youtube.com/watch?v=cmKbD99GV4U

Heb jij mooie herinneringen aan die scrunchie look? Wij zien graag het bewijs. Plaats een reactie, of nog beter een foto van jezelf! Schaam je niet, wij liepen er allemaal zo bij. En dat doen wij overigens nog steeds haha.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De scrunchie: wat jij nog niet wist over dit nostalgische mode item”

Plaats een reactie

Share to...