Stranger Things: deze serie ademt de jaren ’80 compleet

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

De Netflixserie Stranger Things speelt zich af in de jaren ’80. Het verhaal is zo spannend dat een groot deel van de referenties misschien aan jou voorbij gaan. Van kleding tot muziek: alles in de serie klopt perfect met hoe het was in de jaren ’80.

Stranger Things: jaren 80

Het is één ding om een serie te maken die zich afspeelt in een bepaalde tijdsperiode. Maar het is een ander verhaal om perfect de sfeer van deze tijdsperiode weer te geven. Alsof de acteurs in een tijdmachine stapten. In dit filmpje vertellen de acteurs hoe het voelt om te spelen op de set: ‘Het voelt echt alsof ik daar ben, in die tijdsperiode.” Zegt Caleb McLaughlin. Dankzij Stranger Things herbeleef jij de jaren ’80.

1. Ghostbusters!

In het tweede seizoen verkleden de hoofdrolspelers zich als Ghostbusters. De ultieme droom voor ieder kind uit de eighties. En een mooie knipoog naar de succesvolle film van 1984.

Stranger Things: deze serie ademt de jaren '80 compleet
Via: Stranger Things (capture)

2. Should I Stay or Should I Go?

Muziek is belangrijk wanneer het aankomt op sfeer creëren. Bovendien brengt het juiste nummer je onmiddellijk terug naar vervlogen dagen. Dit doen de makers van Stranger Things heel goed. Het nummer Should I Stay or Should I Go wordt in het eerste seizoen veel afgespeeld. Het liedje werd daarna 30% meer beluisterd dan ervoor! Heel wat mensen kunnen de muziek van de jaren ’80 smaken. Ook Africa van Toto, een super eighties nummer, komt voor in de serie.

3. Mixtapes

Millenials zullen er niets van begrijpen. Wanneer Will, de hoofdrolspeler, in het ziekenhuis ligt, maakt zijn broer Jonathan een mixtape voor hem. Zorgvuldig bij elkaar gekozen liedjes gebundeld op één cassette (zelfs nog voor de Discman). Zo eighties!

Stranger things serie cassette mixtape vroeger
Via: Stranger Things (capture)

Wij kennen ze nog! En ze kwamen voor in alle kleuren…

Cassette tapes muziek vroeger
Via: flickr.com | Pascal Terjan, CC

4. Telefoonsnoeren

Voordat alles draadloos werd, bestond er zoiets als een vaste telefoonlijn. Wie belde, zat als een gevangene vastgeketend aan de telefoon. In Stranger Things is dit niet anders. Vooral Wills moeder, Joyce, wil de telefoon vaak van de muur trekken.

Stranger Things serie telefoon jaren 80
Via: Stranger Things (capture)

We herinneren ons dat gevoel maar al te goed.

Telefoon vroeger jaren 80
Via: flickr.com | Joe Haupt, CC

5. Houten lambrisering

Leven in de jaren tachtig betekende omgeven zijn door donkere muren met houten lambrisering. Dit zie je ook overal in Stranger Things. Bovendien is dit een slimme manier om herinneringen op te roepen!

Hadden ze bij jouw thuis vroeger ook zulke houten lambrisering?

Stranger things lambrisering thuis
Via: Stranger Things (capture)

6. Nog enkele leuke throwbacks

Er zijn er natuurlijk nog meer. Hier een overzicht uit het 3de seizoen:

Zijn jou de 80’s opgevallen in Stranger Things?

Herken jij in Stranger Things de jaren ’80? Welke details vielen jou meteen op? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Stranger Things: deze serie ademt de jaren ’80 compleet”

Plaats een reactie

Share to...