Als je haar maar goed zit: 6 gekke gewoontes van vroeger

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Haarstijlen vroeger mode gewoontes

Vanaf je tienerjaren was je haar ineens super belangrijk. We deden van alles om er goed uit te zien en gingen soms wel wat ver. Zou jij nog zo ver gaan? Of ben je er inmiddels achter dat niet alles even goed is geweest voor die mooie lokken?

Hoe belangrijk was jouw haar?

Sterker nog, wellicht ga je tegenwoordig door het leven zonder wilde bos haren. Maar weet je nog, toen je haar iedere dag écht perfect moest zitten, anders ging je de deur niet uit? Wat deed jij voor het perfecte kapsel en hoe ver ging jij voor je haar?

Je haar danst!

Dansende haren? Doen ze dan de slide? Of houden ze meer van hakkûh? Maar zonder grap, vroeger was het van uiterst belang dat je mee ging met trends. Je kapsel deed natuurlijk mee, die had geen keus.

Van grote bos van Diana Ross, naar wilde coupe van Cyndi Lauper, zelfs voetballers konden het niet laten! En dan had je nog reclames die onze hoofden op hol deden slaan. Je haren moesten dansen, aldus een bekende wielrenster met mooie lokken…

Maar oh wee, pas op voor het gevaarlijke roos! Je MOEST ervan af joh en er was uiteraard maar één remedie.

Wij konden er niet omheen. Als je haar maar goed zat, dan kwam alles goed. Gezond en glanzend moest het zijn!

Zo makkelijk kwam je niet aan de perfecte haardos!

Hoofdzorgen hadden we allemaal. Wij maakten ons zo druk om die haardos, misschien gingen wij daarom wat ver. De één was mild daarin, de ander volgde alle trends en heeft inmiddels alle coupes uit de jaren 80/90 gehad. Welk type was jij? En sloeg onderstaande op jou of iemand die je kent?

1. Daar is het niet voor, waarom toch in je haar dan?

Mayonaise op je patat is lekker, maar waarom deden wij het dan in ons haar? Het stonk en maakte je haar ontzettend vettig. Toch smeerden wij potten na elkaar op ons bolletje. Dan had je nog een tijd dat er haarmascara op de markt kwam.

Haar mascara kapsel mode vroeger
Via: L’Oreal (capture)

Booming business maar het werd keihard en je kon er vervolgens niets mee en uitspoelen was ook geen pretje. Met citroen of azijn blonderen?

Afbeelding wordt geladen…

2. Haar producten die wij allemaal gebruikten

Nu heb je van alles als je blond bent, of bruinharig. Voor krullen heb je wat, voor droog en futloos haar. Vroeger moesten we het doen met standaard producten en er was weinig keus. Voor de jongens had je Styling gel die stonk en eruit zag als slijm. Het rook naar schoonmaakmiddelen, maakte haren hard en liet een witte bende achter in je haar.

Maar wat voelde jij je lekker als die troep was gesmeerd. Elnett heeft ons zeker weten een extra gat in de ozonlaag opgeleverd, zoveel haarspray spoten wij meiden. En dan was er nog het welbekende en eeuwenoude unisex product wat ook stonk, de bryl creem.

Brylcreem vroeger kapsel gel haar
Via: Wikimedia Commons | Läderjackan , PD

Hoe ellendig was het als je haarspul op was?! Niemand wilde een bad hair day. We stonken allemaal dus wat maakte het uit? En die stank verdween met de meest geweldige shampoo ooit!

3. Foute kapsels, niets was té fout

Er waren geen foute kapsels want alle kapsels van toen waren fout! Zelfs een bloempotkapsel was niet ongewoon. Toen schaamde jij je waarschijnlijk dood maar gelukkig zag toentertijd iedereen er zo uit.

Via: imgur.com

Je kon elkaar uitlachen, maar de week erop was jij aan de beurt. Je moeder had maling aan wat jij wilde of die ochtend met pijn en moeite had gecreëerd. Eigenlijk lag je kapsel in handen van je moeder en die koos altijd voor gemakkelijk en snel.

Haar kapsel gordijntjes
Via: Wikimedia Commons | W1RE12XU, CC

4. Het ging allemaal om de “look”

Wij zagen er niet uit, maar dachten van wel. Die wet look stond je fab!

Via: giphy.com

Die out of bed look nog beter. Eigenlijk stond alles je gewoon, toch?! Wij aapten ook echt alles na en namen het klakkeloos over. Highlights in je puntjes was te gek, wie durfde dat nou tegen te spreken? Maar ook je wenkbrauwen, is ook haar toch, deden zonder genade mee. Hoe vet was je met geschoren wenkbrauwen?!

Wenkbrauwen scheren geschoren mode vroeger
Via: flickr.com | meli-lewis, CC

5. Wij waren animal lovers

Of copy cats. Het maakt nu ook nu meer uit. Je kunt het niet meer veranderen. Ooit heb jij erbij gelopen met een kuif, of misschien ging je zelfs zo ver als een hanenkam. Een paardenstaart hoorde er ook bij. Hielden wij van dieren, of wilden wij simpelweg op hen lijken?

Afbeelding wordt geladen…

6. Wij waren nooit tevreden

De creatie was nooit helemaal af. Jouw vriend(in) had het haar wat jij wilde en andersom. Dus wat deed je dan? Blonderen als je donkerharig was, zwart verven als je blond was. En de wenkbrauwen deden ook weer mee of werden getekend. Of nog erger, getatoeëerd.

Voor krullen gold: de stijltang erin. Als je geen stijl haar meer wilde, dan sliep je met vochtig haar en te strakke krulspelden, een flinke bus haarspray erin en je had uitgezakte krullen die er na een uur niet uitzagen. Dan maar met vlechten in gaan slapen?

Matje kapsel haarstijl vroeger
Via: flickr.com | Angie Linder, CC

Jouw kapsel van vroeger

Het was in ieder geval nooit goed en wij streefden naar perfectie. Op tv zag het er toch ook fantastisch uit? En je gebruikte de juiste producten… Zucht, wat was ons leven toch zwaar. Als je haar maar goed zit, maar hoe dan?! Poe hé!

Heb jij wel een perfect kapsel wat jij graag met ons deelt? Of wil je juist je herinneringen aan al die bad hair days kwijt? Deel ze dan hieronder in een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Als je haar maar goed zit: 6 gekke gewoontes van vroeger”

  1. Ik gebruikte zeep als gel zodat het recht overeind stond! En ja citroensap en mayo etc etc. Ik ben nu op zoek naar gel die ik had uit een tube, gel blue dacht ik, was supergoed maar nergens online meer te vinden! Laatst gebruikt rond 2000…

    Beantwoorden
  2. Ik weet nog dat gel niet bestond en dat was met mijn haar echt een ramp.
    Dus smeerde ik er suikerwater of zeep in.
    Niet alles was vroeger beter.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...