7. Bijna vermoord, maar hij nam revanche!
Het was in Jamaica in die tijd politiek gezien erg onrustig. Toen bekend werd dat Bob Marley op zou treden op het ‘Smile Jamaica concert’ dat door de regeringspartij was georganiseerd vonden veel Jamaicanen dat hij een (verkeerde) kant koos. Hoewel de daders nooit gepakt zijn gaat ‘men’ ervan uit dat dit politieke motief de reden was voor de moordaanslag die Bob Marley in zijn eigen huis zwaar verwondde. Toch besloot Bob Marley op 5 december 1976 met zijn band, gewond en wel op te treden, en hoe! Wat één nummer zou worden werd een weergaloze show van 90 minuten, waar gelukkig beelden bewaard van zijn gebleven. Het bekende ‘Stir it Up’ is in dit concert te horen. Geniet mee!
8. Hij kreeg als vredesactivist een VN-prijs
Naar aanleiding van de moordaanslag schreef Bob Marley diverse songs over de vrijheid spreken en respect voor elkaar. Hij bracht dit in de praktijk toen hij in 1978 de beide politieke rivalen op het podium bracht tijdens zijn ‘One Love Peace concert’. Deze actie, gecombineerd met zijn rol als voorman van de Rastafari leverde hem in 1979 de ‘Peace Medal of the third world’ van de Verenigde Naties op. Dat hij toen al leed aan de ziekte waaraan hij later zou sterven wist toen nog niemand.
9. Hoe Bob Marley een Rastafari werd
Kort gezegd draait het Rastafari-geloof om de vereniging van alle mensen met Afrikaanse voorouders in Afrika. De beweging is opgebouwd rond de voormalige keizer van Ethiopië, Haile Selassie. Hoewel hij Jamaica in 1966 bezocht heeft hij Bob Marley voor zover bekend nooit ontmoet. Wel vertelt zijn vrouw hoe zij hem tijdens het bezoek van 1966 ontmoette. Zij zou na die ontmoeting overtuigd zijn van de uitverkorenheid van Selassie en Bob hebben bekeerd. Later werd Bob, zowel in zijn levenshouding als in zijn muziek een groot voorvechter van deze religie. Ter ere van Selassie nam hij een bewerking van Elvis Presley’s ‘crying in the chapel op; Selassie is the chapel. Ook de wereldhit ‘Redemption song’ is een eerbetoon aan de Rastafari.
De ring om de vinger van Marley is de Rastafari-ring ‘Lion of Judah’ die hij na de dood van Selassie ontving. Deze ring heeft Selassie bij leven gedragen en is een belangrijk relikwie. Bob Marley vertelde dat hij al 10 jaar voordat hij de ring kreeg, hierover een visioen had. Na zijn dood is de ring verdwenen. Volgens zijn vrouw/weduwe is deze terug in de nalatenschap van Selassie.
10. Zijn Rastafari-geloof leidde indirect tot zijn dood
In 1977 liep Bob Marley tijdens het voetballen een wondje aan zijn teen op. Het wondje genas niet en hij besloot naar de dokter te gaan. Deze constateerde melanoom, huidkanker, aan de teen. Dit was met een simpele operatie weg te halen. Volgens het geloof van de Rastafari mag het lichaam echter niet geschonden worden en om die redenen weigerde Bob Marley een operatie. Hierdoor kon de kanker in zijn lichaam doorwoekeren. De uitzaaiingen van deze kanker zouden uiteindelijk zijn doodvonnis blijken. Hij sterft in 1981 en wordt slechts 36 jaar. Het nummer ‘Could you be loved’ zou één van zijn laatste grootste hits bij leven blijken.
11. Hij scoorde bij leven in Nederland maar zes hits
Dat Bob Marley zo’n legende zou worden was niet direct duidelijk. Op het moment van overlijden had Bob Marley in Nederland bijvoorbeeld maar 6 hits gehad en nooit de nummer 1 behaald.
Dit waren:
- “Get up, Stand up” in 1973 (hoogste notering: nummer 33 en alarmschijf in de Top 40) ;
- “No woman, no Cry” in 1975 (hoogste notering: nummer 25 in de Top 40, nummer 23 in de Single Top 100), swing mee onder nummer 6 van deze lijst;
- “Exodus” in 1977 (hoogste notering: tipparade, tip 9);
- “Stir it up” in 1979 (hoogste notering: nummer 2 in de Top 40), kom in de vibe onder nummer 7 van deze mooie lijst;
- “Is this love” in 1979 (hoogste notering: tipparade, tip 4), met deze klassieker sluiten we dit overzicht af;
- “Could you be loved” in 1980 (hoogste notering: nummer 2 in de Top 40), luister onder 10 nog één keer mee!
12. Bob Marley ging na zijn dood pas echt verdienen
Hoewel Bob Marley bij leven al een internationale beroemdheid was, kreeg hij pas na zijn dood een echte cult-status. Zijn familie is nog steeds nauw betrokken bij de uitbating van het merk Bob Marley. Zo kan het gebeuren dat Bob Marley na zijn dood veel meer verdient dan tijdens zijn leven. Zo zijn er uiteraard de muziek-royalty’s, maar ook beeldrechten en een heuse brouwerij. Al met al alleen in 2017 al goed voor zo’n 23 miljoen dollar.
Met al deze kennis kun je je alleen maar afvragen ‘is this love?’ Zet jouw volume hard en laat het horen!
Heb jij ook zulke goede herinneringen aan Bob Marley, zijn muziek of wellicht jouw eerste jointje? Deel het met jouw vrienden van toen en stuur deze lijst door!