12 zaken die je niet wist over Reggae zanger Bob Marley

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Bob Marley The King of Reggae

Dit jaar alweer 79 jaar geleden, op 6 februari 1945 om precies te zijn, werd Bob Marley geboren. De geboortedag van deze populaire Reggae-legende laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom delen wij in deze lijst de andere kant van deze wereldster.

Bob Marley weetjes

Er is veel bekend over de populaire Jamaicaans reggae-legende, die ook wel The King of Reggae werd genoemd. Toch zijn er nog genoeg weetjes over Bob Marley die nog niet breed bekend waren. Wat wisten we nog niet of zijn we eigenlijk al vergeten?

Ook zo benieuwd naar het vervolg van de carrière van Bob Marley? Weet jij welk politiek incident hem bijna fataal werd? Waardoor hij een Rastafari-voorman werd en hoe hij stierf?

Bob Marley
Via: flickr.com | monosnaps / Eddie Mallin (embed)

Uiteraard combineren we deze leuke weetjes met de grootste hits en mooiste nummers. “Get up! Stand up!” , ga mee en geniet van de beste muzikant die Jamaica heeft voortgebracht! Lees snel hieronder!

Luisterde jij naar Bob Marley? Luister jij graag naar muziek van deze Reggae-legende of ben je zelfs ooit op een concert geweest? Wat vind je zijn mooiste hit ooit?

Deel je herinneringen aan Bob Marley of leuke aanvullingen in een reactie onderin!

1. Bob Marley is een pseudoniem

We zetten direct stevig in. Bob was eigenlijk als Robert Nesta Marley geboren als zoon van een blanke Jamaicaan en een Afro-Amerikaanse moeder.

De eerste song die hij opnam was ‘Judge not’. Hoewel de stijl in niets lijkt op zijn latere werk is één van zijn vaste thema’s (niet over anderen oordelen en gelijkheid) al aanwezig in 1962. Luister je mee?

2. Bob geen geboren rastafari en reggaezanger?!?

Hoewel Marley uit zou groeien tot een zeer invloedrijke Rastafari, was daar in het begin van de jaren 60 nog niet veel van te horen. Sterker nog, Bob begon als Ska-zanger en is christelijk opgevoed. Het is zijn vriendin Rita Andersen, die hem midden jaren 60 in contact brengt met het Rastafari-geloof.

Muzikaal wordt hij vooral beïnvloedt door Peter Tosh en Bunny Livingston. Peter en Bob’s stiefbroer Bunny zingen al in de band ‘The Wailing Wailors’ als Bob aansluit. Zoals jullie kunnen horen zongen ze toen nog geen reggae maar soul.

3. Bob Marley trouwde in 1966 met Rita Anderson

Als jonge en internationaal nog onbekende muzikant trouwt Bob Marley in 1966 met Rita Anderson. Het is bandlid Peter Tosh die hen aan elkaar voorstelt. Bob en Rita zouden hun hele leven getrouwd blijven. Samen kregen ze drie kinderen.

Ook zou Rita een grote invloed krijgen op de levensovertuiging en muziek van Bob Marley. Het nummer ‘Dreamland’ uit dat jaar zou later een hit worden.

4. 1967 is het eerste keerpunt in zijn leven

In 1967 zijn er drie gebeurtenissen die van cruciale invloed zouden blijken voor de latere sterrenstatus van Bob Marley:

  • Hij krijgt zijn eerste kind met Rita (dochter Cedella, die zelf ook muzikant zou worden. Inmiddels is ze CEO van de platenmaatschappij van haar vader, ‘Tuff Gong’). (Zie ook nummer 5.);
  • Hij stapt samen met de Wailers op bij zijn platenmaatschappij wegens verschil van inzicht over geld en de muzikale koers;
  • Bob Marley is inmiddels door vrouw Rita bekend geworden met het Rastafari-geloof en laat zich in dit jaar bekeren. Hiermee verandert zijn levenshouding en muzikale voorkeur. Langzaam kleurt de muziek van ‘soul’ naar ‘reggae’ zoals je op de eerste versie van de latere wereldhit ‘Stir it up’ (zie nr. 7) uit 1968 goed kunt horen.

5. Bob Marley heeft ten minste 13 kinderen

Naast het maken van muziek bleek Bob nog een andere hobby te hebben. Met 13 kinderen bij 8 vrouwen heeft hij letterlijk een band op de wereld gezet. Zijn kinderen vormden namelijk de band ‘Ziggy Marley and the Melody Makers’. Met het nummer Tumblin’ Down scoren zij een wereldwijde nummer 1-hit.

Nadat de succesvolle band uit elkaar gaat, bouwen de kinderen eigen carrières op die hen vaak in de muziek- en filmindustrie brachten. Hier zie je een overzicht van de kinderen van Bob Marley en hun levensloop.

6. In 1974 beleeft hij zijn tweede keerpunt

1974 wordt het jaar waarin de Bob Marley opstaat zoals wij die nu kennen. Hier zijn 3 gebeurtenissen voor aan te wijzen:

  • Peter Tosh en Bunny Livingston stoppen met het Wailers-project en Bob besluit de band opnieuw op te zetten. De band heet vanaf nu Bob Marley and the Wailers en er zijn dames aan de band toegevoegd;
  • Bob gaat voor de zoveelste keer weg bij zijn platenmaatschappij en richt zijn eigen label ‘Tuff Gong’ op. Tuff Gong was de bijnaam die hij als vechtersbaas in zijn jeugd in Trench town verdiende;
  • Na deze veranderingen breekt de band internationaal door met de eerste echte klassieker in deze lijst: “No Woman, No Cry’. Al was deze versie, die op het album ‘Natty Dread’ uitkwam nog mijlenver veranderd van de live versie die wij zo goed kennen. Vergelijk zelf maar! Je vindt eerst het origineel en daarna de bekende versie. Welke versie is jouw favoriet?

De bekende versie:

7. Bijna vermoord, maar hij nam revanche!

Het was in Jamaica in die tijd politiek gezien erg onrustig. Toen bekend werd dat Bob Marley op zou treden op het ‘Smile Jamaica concert’ dat door de regeringspartij was georganiseerd, vonden veel Jamaicanen dat hij een (verkeerde) kant koos.

Hoewel de daders nooit gepakt zijn, gaat ‘men’ ervan uit dat dit politieke motief de reden was voor de moordaanslag die Bob Marley in zijn eigen huis zwaar verwondde. Toch besloot Bob Marley op 5 december 1976 met zijn band, gewond en wel op te treden, en hoe!

Wat één nummer zou worden werd een weergaloze show van 90 minuten, waar gelukkig beelden bewaard van zijn gebleven. Het bekende ‘Stir it Up’ is in dit concert te horen. Geniet mee!

8. Hij kreeg als vredesactivist een VN-prijs

Naar aanleiding van de moordaanslag schreef Bob Marley diverse songs over de vrijheid spreken en respect voor elkaar. Hij bracht dit in de praktijk toen hij in 1978 de beide politieke rivalen op het podium bracht tijdens zijn ‘One Love Peace concert’.

Deze actie, gecombineerd met zijn rol als voorman van de Rastafari leverde hem in 1979 de ‘Peace Medal of the third world’ van de Verenigde Naties op. Dat hij toen al leed aan de ziekte waaraan hij later zou sterven wist toen nog niemand.

9. Hoe Bob Marley een Rastafari werd

Kort gezegd draait het Rastafari-geloof om de vereniging van alle mensen met Afrikaanse voorouders in Afrika. De beweging is opgebouwd rond de voormalige keizer van Ethiopië, Haile Selassie. Hoewel hij Jamaica in 1966 bezocht heeft hij Bob Marley voor zover bekend nooit ontmoet.

Wel vertelt zijn vrouw hoe zij hem tijdens het bezoek van 1966 ontmoette. Zij zou na die ontmoeting overtuigd zijn van de uitverkorenheid van Selassie en  Bob hebben bekeerd. Later werd Bob, zowel in zijn levenshouding als in zijn muziek een groot voorvechter van deze religie.

Ter ere van Selassie nam hij een bewerking van Elvis Presley’s ‘crying in the chapel op; Selassie is the chapel.

Ook de wereldhit ‘Redemption song’ is een eerbetoon aan de Rastafari.

De ring om de vinger van Marley is de Rastafari-ring ‘Lion of Judah’ die hij na de dood van Selassie ontving. Deze ring heeft Selassie bij leven gedragen en is een belangrijk relikwie.

Bob Marley vertelde dat hij al 10 jaar voordat hij de ring kreeg, hierover een visioen had. Na zijn dood is de ring verdwenen. Volgens zijn vrouw/weduwe is deze terug in de nalatenschap van Selassie.

10. Zijn Rastafari-geloof leidde indirect tot zijn dood

In 1977 liep Bob Marley tijdens het voetballen een wondje aan zijn teen op. Het wondje genas niet en hij besloot naar de dokter te gaan. Deze constateerde melanoom, huidkanker, aan de teen. Dit was met een simpele operatie weg te halen.

Volgens het geloof van de Rastafari mag het lichaam echter niet geschonden worden en om die redenen weigerde Bob Marley een operatie. Hierdoor kon de kanker in zijn lichaam doorwoekeren.

De uitzaaiingen van deze kanker zouden uiteindelijk zijn doodvonnis blijken. Hij sterft in 1981 en wordt slechts 36 jaar. Het nummer ‘Could you be loved’ zou één van zijn laatste grootste hits bij leven blijken.

11. Hij scoorde bij leven in Nederland maar zes hits

Dat Bob Marley zo’n legende zou worden was niet direct duidelijk. Op het moment van overlijden had Bob Marley in Nederland bijvoorbeeld maar 6 hits gehad en nooit de nummer 1 behaald.

Dit waren:

  • “Get up, Stand up” in 1973 (hoogste notering: nummer 33 en alarmschijf in de Top 40) ;
  • “No woman, no Cry” in 1975 (hoogste notering: nummer 25 in de Top 40, nummer 23 in de Single Top 100), swing mee onder nummer 6 van deze lijst;
  • “Exodus” in 1977 (hoogste notering: tipparade, tip 9);
  • “Stir it up” in 1979 (hoogste notering: nummer 2 in de Top 40), kom in de vibe onder nummer 7 van deze mooie lijst;
  • “Is this love” in 1979 (hoogste notering: tipparade, tip 4), met deze klassieker sluiten we dit overzicht af;
  • “Could you be loved” in 1980 (hoogste notering: nummer 2 in de Top 40), luister onder 10 nog één keer mee!

12. Bob Marley ging na zijn dood pas echt verdienen

Hoewel Bob Marley bij leven al een internationale beroemdheid was, kreeg hij pas na zijn dood een echte cult-status. Zijn familie is nog steeds nauw betrokken bij de uitbating van het merk Bob Marley.

Zo kan het gebeuren dat Bob Marley na zijn dood veel meer verdient dan tijdens zijn leven. Zo zijn er uiteraard de muziek-royalty’s, maar ook beeldrechten en een heuse brouwerij. Al met al alleen in 2017 al goed voor zo’n 23 miljoen dollar.

Met al deze kennis kun je je alleen maar afvragen ‘is this love?’ Zet jouw volume hard en laat het horen!

Jouw Bob Marley-herinneringen?

Heb jij ook zulke goede herinneringen aan Bob Marley, zijn muziek of wellicht jouw eerste jointje? Waar moet je meteen aan denken bij het horen van zijn naam?

Deel je herinneringen aan The King of Reggae in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...