6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Cluedo bordspel herinneringen vroeger

💡 In het kort

Wie heeft Dr. Zwart (ook wel Dr. Black) vermoord? Daar draait het om in Cluedo. Het bordspel heeft enkele leuke en typerende kenmerken:

  • Er waren nostalgische verdachten die het gedaan kunnen hebben.
  • Met welk moordwapen het uiteindelijk volbracht was, is de tweede vraag…
  • Als je als eerst ook antwoord kreeg op ‘waar’ de moord gepleegd was, had je gewonnen!

We gaan hieronder dieper in op de herinneringen rondom dit geweldige spel!

Wie was het? Wat is het moordwapen, en in welke kamer vond de moord plaats? Een spelletje Cluedo ging al snel aan de haal met je kinderfantasie. 6 mooie herinneringen aan die spannende spelletjesnamiddagen!

Cluedo: tijdloos gezelschapsspel

Er zijn heel wat gezelschapsspelen die je als kind graag speelde. Cluedo was daar ongetwijfeld een van. Misschien had je vriend(in) het thuis en was je helemaal fan, waarna je het zelf aan de Sint vroeg. In ieder geval: Cluedo bezorgde je heel wat spannende namiddagen en avonden.

Het spel werd bedacht in 1943 en is dus echt oud, maar de formule is tijdloos: Cluedo draait rond de moord op Dr. Zwart, die plaatsvond na een etentje in een grote Engelse villa. Het is aan de spelers om te ontdekken wie het gedaan heeft, met welk moordwapen, en in welke kamer.

Wie als eerste deze drie vragen kan beantwoorden, is gewonnen. Spannend!

Cluedo gezelschapsspel
Via: marktplaats.nl

6 herinneringen aan Cluedo

We hebben een leuke lijst met enkele typerende herinneringen aan het bordspel Cluedo. Zie jij het bord weer voor je liggen?

Speelde jij Cluedo vroeger? Zeggen de verdachten of Engelse sleutel en kandelaar je nog iets? Wat vond jij het leukste aan dit bordspel?

Deel je Cluedo herinneringen in een reactie onderin!

1. De verdachten

Er zijn 6 pionnen en dit zijn de verdachten van de moord. De verdachten hadden verschillende kleuren, en ook hun naam speelde daarop in:

  • Kolonel van Geelen
  • Professor Pimpel
  • Dominee Groenewoud
  • Mevrouw Blauw van Draet
  • Rosa Roodhart
  • Mevrouw Dewit
6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | mindgraph, CC

Wist je dat sinds 2016 Mevrouw De Wit niet meer meespeelt? Ze werd vervangen door een nieuwkomer: Dokter Li-La. Het was de eerste verandering in het spel sinds 67 jaar. Waarom De Wit eraan moest geloven, dat verklapten de makers niet.

2. De moordwapens

Je leerde woorden bij die je nog niet kenden, zoals loden pijp, Engelse sleutel, en kandelaar. Dit waren de moordwapens. Ook de revolver, dolk en stuk touw waren mogelijkheden.

6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | Hannah Rosen, CC

3. De Engelse villa

De locaties spraken je verbeelding wel aan. Een moord in een serre met een stuk touw? Dat klonk als in een film! Ook ‘biljartkamer‘ klonk als een goede plaats voor een moord. Misschien met een dolk of revolver? Of was het misschien toch de kelder? Daarnaast speelden ook de bibliotheek, eetkamer, keuken, hal, studeerkamer en zitkamer mee.

6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | Somersetman, CC

4. De spanning…

Cluedo was vooral een spannend spel. Ook al speelde je het op klaarlichte dag met je broers en zussen. Jij wilde de moord oplossen. Dat gold natuurlijk ook voor de andere spelers. Het spel kon soms wel lang duren!

6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | Tim Arnold, CC

5. …leidde soms tot ruzie

Had iemand stiekem in de kaarten gekeken? Onvergeeflijk! Zoals er wel meerdere aanleidingen waren voor ruzie met je broer of zus, verhitte een potje Cluedo soms ook de gemoederen thuis. Dan leek het wel alsof jullie zelf in de villa waren.

6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | ThreeIfByBike, CC

6. De ontknoping!

Uiteindelijk draaide het spel allemaal hierom: je wilde weten wie het gedaan had, waar en met wat. De antwoorden lagen meestal binnen handbereik, dat maakte het nog moeilijker om geduld uit te oefenen. Wie juist raadde, had gewonnen.

6 herinneringen aan een spannend spelletje Cluedo
Via: flickr.com | Thom, CC

Nieuwe edities van Cluedo

Speelde jij als kind vaak Cluedo, wees dan niet getreurd want ook vandaag bestaat het spel nog steeds. Sterker nog, er zijn recente nieuwe edities. In 2008 lanceerde Hasbro een editie met andere personages en locaties. Er kwamen ook drie nieuwe moordwapens bij: een trofee, een honkbalknuppel en een bijl. Bloederig!

Daarnaast is er ook een Harry Potter editie. Hierin verdwijnt een leerling van Zweinstein, en moeten Harry, Ron, Hermelien, Ginny, Loena en Marcel uitdokteren wie de moord gepleegd heeft.

Jouw herinneringen aan Cluedo

Wat vond jij zo leuk aan een spelletje Cluedo? Laat het ons weten in een reactie onderaan!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...