Hoe is het nu met Dawson Leery uit Dawson’s Creek?

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Dawson's creek Dawson Leery James van der Beek feat

Dawson’s Creek, een baanbrekende tienerserie uit de late jaren 90 en vroege jaren 00, bracht ons het verhaal van een hechte groep vrienden in het fictieve stadje Capeside in Massachusetts.

De laatste aflevering van de serie was alweer 20 jaar geleden, reden genoeg om uit te zoeken hoe het nu gaat één van de hoofdpersonen: Dawson Leery.

Dawson’s Creek

Wie kent deze iconische tienerserie Dawson’s Creek uit de late jaren 90 en vroege 00’s niet? Van 1998 tot 2003 konden we genieten van de romantische en soms dramatische perikelen van Dawson Leery en zijn vrienden in het fictieve stadje Capeside.

Dawson's creek intro
Via: Dawson’s Creek (capture)

Met in totaal zes seizoenen en 128 afleveringen, heeft deze serie heel wat harten veroverd en heeft deze tegelijk een stempel gedrukt op het tienerdrama genre.

Het bracht complexe personages en realistische dialogen naar een genre dat tot dan vaak overspoeld werd door clichés.

Keek jij Dawson’s Creek? Ken jij deze geweldige serie nog van vroeger en zeggen Dawson, Joey en d rest jou nog iets? Wat herinner jij je nog aan de serie of cast?

Deel je leukste momenten of favoriete karakter in een reactie onderin!

De nostalgische intro

Natuurlijk begon de serie altijd met dat ene bekende lied ‘I don’t want to wait’ van Paula Cole. Je kwam meteen in de juiste stemming…

Een verhaallijn om bij weg te dromen

De serie volgt het leven van de (initeel) 15-jarige dromer Dawson Leery uit Capesode, een aspirant-filmmaker met een passie voor Steven Spielberg.

Zijn leven wordt op zijn kop gezet als zijn beste vriendin Joey Potter, gespeeld door Katie Holmes, gevoelens voor hem ontwikkelt. Dit zorgt voor de nodige spanningen en romantische perikelen, zeker als er nieuwe vrienden in beeld komen, zoals de rebelse Jen Lindley en de mysterieuze Pacey Witter.

Samen beleven ze de typische tienerproblemen, van liefdesverdriet tot familiedrama’s en alles daartussenin.

De cast van Dawson’s Creek

Een topserie bestaat uit een topcast en dat was bij Dawson’s Creek niet anders. Nagenoeg alle hoofdrolspelers zijn uitgegroeid tot grote sterren in Hollywood.

Hier een overzicht van de belangrijkste castleden van Dawson’s Creek:

 • Dawson Leery – James van der Beek
 • Josephine ‘Joey’ Potter – Katie Holmes
 • Jennifer ‘Jen’ Lindley – Michelle Williams
 • Pacey Witter – Joshua Jackson
 • Andrea ‘Andie’ McPhee – Meredith Monroe
 • Jack McPhee – Kerr Smith
 • Bessie Potter – Nina Repeta

Herinneringen om nooit te vergeten…

Wie herinnert zich niet de iconische scène waarin Dawson in tranen uitbarst, of de eerste kus tussen Joey en Pacey op de kade?

En wat dacht je van de vele filmreferenties die Dawson maakte, als ware filmliefhebber? Stuk voor stuk memorabele momenten die voor altijd in ons geheugen gegrift staan.

Leuke weetjes over Dawson’s Creek

 • Casting keuzes: Katie Holmes werd gecast als Joey Potter na een thuis opgenomen auditie, waarin haar moeder de rol van Dawson speelde. Oorspronkelijk was Selma Blair in de running voor de rol van Joey, maar de producers waren onder de indruk van Katie’s vertolking.
 • Real-life romantiek: Katie Holmes en Joshua Jackson, die Pacey Witter speelde, hadden een romantische relatie in het echte leven tijdens de vroege jaren van de show​.
 • Baanbrekende kus: Dawson’s Creek had de eerste gepassioneerde kus tussen twee mannen op primetime televisie in de Verenigde Staten.
 • Titelsong: De bekende titelsong “I Don’t Want to Wait” van Paula Cole werd het kenmerkende geluid van de serie, maar het was niet de eerste keuze. Oorspronkelijk wilden de makers “Hand in My Pocket” van Alanis Morissette gebruiken, maar konden de rechten niet verkrijgen.
 • Locatie: Hoewel de serie zich afspeelt in Massachusetts, werden veel van de buitenscènes gefilmd in Wilmington, North Carolina..

Dawson Leery

Dawson Leery, voluit Dawson Wade Leery, is de zogenaamde titulaire protagonist van de serie. Geïntroduceerd in de pilotaflevering, is Dawson een ontluikende filmmaker die opgroeit in het kleine stadje Capeside.

Dawson's creek Dawson Leery James van der Beek
Via: Dawson’s Creek (capture)

Met zijn immer optimistische blik op het leven en zijn passie voor de films van Steven Spielberg, vormt Dawson de emotionele kern van de serie​.

Dawson’s liefdesleven, met name zijn relatie met zijn beste vriendin en zielsverwant Joey Potter, vormt een groot deel van de verhaallijn van de serie. De show verkent alle (moeilijke) facetten van opgroeien, liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de overgang van de middelbare school naar de universiteit​.

Dawson was niet altijd even vriendelijk in de serie… Hieronder een aantal van zijn ‘mindere’ momenten.

Leuke trivia over Dawson

 • Spielberg adoratie: Zijn bewondering voor Spielberg is zo groot dat hij zelfs een poster van E.T. the Extra-Terrestrial in zijn slaapkamer heeft hangen.
 • Eerste liefde: Joey Potter, zijn buurmeisje en beste vriendin vanaf zijn kindertijd, is zijn eerste liefde. Hun liefdesverhaal is een centraal thema gedurende de serie.
 • Mama’s kindje: Dawson heeft een nauwe band met zijn ouders, vooral met zijn moeder.
 • Kenmerkende ketting: Dawson droeg in elke aflevering een ketting die was gemaakt door de moeder van James van der Beek, de acteur die Dawson speelde​.
 • Regisseursdroom: Door de serie heen probeert Dawson verschillende films te maken met zijn vrienden, wat vaak leidt tot hilarische en hartverwarmende momenten.
 • Naamgeving: Het personage Dawson Leery is gedeeltelijk gebaseerd op de serie-creator Kevin Williamson’s eigen ervaringen als tiener.
 • Einde van de serie: Zonder al te veel te verklappen, maakt Dawson in de finale van de serie zijn droom waar door een show te creëren die is gebaseerd op zijn eigen leven en de levens van zijn vrienden.

Hoe gaat het nu met Dawson?

Laten we dan maar snel gaan naar de vertolker van dit fantastische karakter uit deze geweldige serie. Hoe gaat het inmiddels met onze ‘Dawson’…

James van der Beek: de man achter Dawson

Volledige naam: James William Van Der Beek, Jr.
Geboortedatum: 8 maart 1977

Partner: Kimberly Brook (getrouwd in 2010)
Kinderen: maar liefst 6 kinderen
Ex-huwelijken: Heather Ann McComb (2003-2010)

Social media:

Hoe is het nu met Dawson Leery uit Dawson's Creek?
Hoe is het nu met Dawson Leery uit Dawson's Creek?
Hoe is het nu met Dawson Leery uit Dawson's Creek?
Hoe is het nu met Dawson Leery uit Dawson's Creek?

Website: imdb.com

James van der Beek, geboren op 8 maart 1977, bracht de dromerige filmmaker Dawson Leery tot leven. Zijn vertolking van Dawson maakte hem een tieneridool van de jaren 90, maar ook daarvoor was hij al in grote serie te zien, zoals hier in As The World Turns:

Filmografie

James heeft ook na Dawson’s Creek een uitgebreide carrière opgebouwd in zowel film als televisie. Hier is een selectie van films en series waarin James van der Beek heeft gespeeld:

James Van der Beek in films:

 • Varsity Blues (1998)
 • Texas Rangers
 • The Rules of Attraction (2002)
 • Formosa Betrayed (2009)
 • Labor Day (2013)
 • Bad Hair (2020)
 • Vampirina (2023, stemacteur)
 • ET Entertainment Tonight (2021)
 • Pose (2018)
 • Modern Family (2017)
 • Wat Would Diplo Do? (2017)​​.

James Van Der Beek heeft ook een rijk persoonlijk leven. In 2003 trouwde James met Heather McComb, maar hun relatie eindigde in 2009. Niet lang daarna, in 2010, vond James liefde opnieuw en trouwde met Kimberly Brook, een zakelijke consultant.

Het echtpaar heeft zes kinderen: Olivia, Joshua, Annabel, Amelia Gwendolyn en Jeremiah. James deelt vaak zijn ervaringen als ouder en benadrukt het belang van familie in zijn leven​.

Hoe ziet James van der Beek er nu uit?

We zijn op zoek gegaan naar actuele foto’s van James van de Beek. Hieronder een aantal van zijn recente foto’s, waaronder eentje (of eigenlijk meerdere) met zijn vrouw:

Halloween met het hele gezin de deuren langs, vraagt alleen al een redelijk snoeppot…

Hij deelt gelukkig veel van z’n persoonlijke belevenissen, maar dus ook incidentele fouten:

Tot slot

James Van Der Beek blijft een actieve en veelzijdige acteur, met een uitgebreide filmografie die zijn vermogen toont om zich aan te passen aan een verscheidenheid aan rollen en genres.

Wat vind jij het leukste aan de vertolker van Dawson? Deel je Dawson herinneringen in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...