De keuken van toen: 12 zaken die we vroeger in de keuken vonden

Door

Ellen Beringen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Keuken van toen jaren 60 70 80 vroeger

7. Ook in de keuken van toen: de keukengeiser

Inmiddels is de keukengeiser uit de keuken van toen verdwenen, maar vroeger kraaide er geen haan naar. Sinds we weten dat verbrandingsgassen de gezondheid in de o zo gezellige keuken niet écht ten goede komen, mogen geisers niet meer in de keuken hangen.

Zo’n keukengeiser had een gaatje waardoor je met een lucifer ‘de waakvlam’ aan kon steken. Deze brandde op een laag pitje totdat je warm water nodig had. Je kon horen en zien hoe het vlammetje een vuurtje werd, en even later had je warm water. Super fascinerend om als kind met je neus bovenop te staan, maar niet zo gezond.

ouderwetse keukengeiser uit de keuken van toen
Via: Geef Nooit Op (capture)

8. Handige hulpjes uit de keuken van toen

Van uienhakker en eiersnijder tot kersenontpitter, in de keuken van toen waren allerlei handige keukenhulpjes voor handen. De uienhakker was mijn favoriet. Uitje van zijn jas ontdoen, de uienhakker eroverheen plaatsen en stampen maar. En dan net nog die ene keer stampen als toegift. Uien snipperen met de uienstamper was een feestje!

ouderwetse spullen uit de keuken van toen

9. Maalt u maar; de snijbonenmolen

Snijbonen eet je tegenwoordig hip in wat grovere ruitjes. Dat kan ook, want inmiddels eten we een andere boon ‘dan toen’. De snijboon van weleer was een taaie jongen met harde ‘strengen’ aan de zijkant. Je kon er alleen wat mee wanneer de bonen tot dunnen schijfjes gesneden werden. Voor dit klusje werd de snijbonenmolen op de keukentafel geklemd.

Het best voerde je het klusje samen uit. De een zat met een pan of plastic teiltje op schoot om de gesneden snijbonen op te vangen en draaide de bonen klein. De ander stak de bonen twee-aan-twee in het apparaatje. Echt een klusje uit de keuken van toen waar je even voor ging zitten! Gezellig! Snijbonen snijden in de keuken van toen.

Snijbonenmolen keuken vroeger
Via: youtube.com (capture) | mariekewerktmettupperware

10. De fonduepan van toen…

In het begin noemde ik het ‘m al en deze was dan ook zeer geliefd in de keuken (maar ook aan tafel): de emaille fonduepan met oranje bloemen!

Fonduepan vroeger keuken eten
Via: marktplaats.nl

11. Soepkoppen met recept erop

Hoe handig was dat dan? Soepkommen met het recept erop. Ze kwamen in setjes van zeven. Zeven kommen, zeven recepten. Hoe zat dat bij jou? Kreeg jij de soepkop met je lievelingssoep erop, of at je een beetje morrend je kopje soep omdat je een andere kom had gewild?

Soepkop recept vroeger keuken
Via: flickr.com | Emmie, CC-NC

12. De snackschaal

Ik had het er net al over, toen ik schreef dat alles in de keuken van toen een eigen blik, trommel of bus had. On top of that was er de snackschaal. Deze (eigenlijk) super ongezellige plastic schaal werd op tafel gezet als er iets te vieren viel of er borrelgasten waren. Snacks als een in een plakje ham of metworst gerolde augurk, Amsterdamse uitjes, een blokje kaas of een gevuld eitje werden er in geserveerd.

Super handig: de schaal had een deksel, zodat je van tevoren de hapjes kon klaarmaken. De cocktailprikker in de vorm van een uil, egel of pakezel (die van ons was een groen treintje) ernaast en in de keuken van toen was je ready to rock!

Snackschaal vroeger keuken
Via: marktplaats.nl

Jouw keuken van vroeger?

De rij van grappig, nostalgische keukenspullen uit de keuken van toen is natuurlijk nog veel langer. Welke handige, grappige of ronduit rare spullen uit de keuken van toen heb jij nog op je netvlies staan? Ik hoor het graag in de comments onderin.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Als copywriter en tekstschrijver vind ik het niet alleen leuk om te schrijven, maar ook om dingen uit te pluizen. Dat doe ik hier op Vroegert.nl door weer in mijn eigen jeugdherinneringen te duiken. Leuk om nu met andere ogen (en meer kennis) naar 'toen' te kijken!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...