Derrick serie telefoon

Via: Derrick (capture)

Derrick is de langst lopende Duitse televisieserie ooit. Weet jij het geheim van het succes van deze krimi? Lees hier de 10 redenen voor de enorme populariteit van de Duitse inspecteur…

Het onverslaanbare tweetal

Stephan Derrick herken je direct aan zijn keurige kleding en zijn vorsende blik. En aan Harry Klein, de man die altijd achter hem staat. Geen moordenaar ontkomt aan dit superieure speurdersduo. De afloop is wat dat betreft altijd weer voorspelbaar; Derrick vat de dader hoe dan ook in de kraag. Desondanks schakelen miljoenen kijkers tientallen jaren lang keer op keer in. Hoe kan dat?

Via: Derrick (capture)

De geweldige intro van Derrick

Wat maakte Derrick zo goed? Een makkelijke antwoord is: Er was niets anders. Kabeltelevisie, commerciële omroepen of internet waren er nog niet. Het aanbod bestond voor het belangrijkste deel uit twee Nederlandse netten.

Als je televisie wilde kijken was je aangewezen op de publieke omroep. Als er Derrick was, was er Derrick. Dus je keek. Maar dat is te makkelijk. Andere series halen geen vergelijkbare kijkcijfers over zo’n lange periode van tijd. Er is dus meer. Alleen de geweldige intro al!

De 10 kernkwaliteiten van Derrick

Moderne detectives hebben de beschikking over DNA-technologie, alomtegenwoordige bewakingscamera’s en uitgebreide databases. Met een druk op de knop krijgen ze beelden van de verre omtrek van de crimescene op alle gewenste tijdstippen. Spectaculaire middelen staan hun ter beschikking. Derrick doet dat noodgedwongen anders. Niet alleen hij, maar zijn hele omgeving is vintage. Toch boekt hij succes in de oplossing van moorden en het trekken van kijkers. Lees hier de 10 belangrijkste redenen daarvoor.

Derrick serie televisie Duits
Via: Derrick (capture)

1. De hoofdrolspeler

Horst Tappert (1923-2008) speelt de titelrol en dat doet hij uitstekend. In 1974 – tijdens het eerste seizoen – schiet hij nog wel eens uit zijn slof. Incidenteel zet hij een verdachte onder druk. Soms drinkt hij zelfs een borrel of twijfelt hij. Maar hij groeit in zijn rol; steeds meer is hij de rust zelve. Evenwichtig en zelfverzekerd tot de arrestatie van de dader. Het vanzelfsprekende boegbeeld van de successerie. Zien we Derrick of zien we Tappert? Bij de laatste aflevering in 1998 merkt niemand het verschil nog.

Via: Derrick (capture)

2. De sidekick

Fritz Wepper (1941) speelt Harry Klein. Hij is het eeuwige klankbord. 281 Afleveringen staat hij Derrick ter zijde. Zonder Klein heeft Derrick niemand om iets uit te leggen. Dat maakt hem niet alleen het hulpje van de rechercheur, maar ook dat van ons – het publiek. Alleen dankzij Klein volgen we de gedachtegang van de onpeilbare Derrick. 

Via: Derrick (capture)

3. “Hol schon mal den Wagen”

Klein mag af en toe een foute hypothese stellen, adressen nazoeken en de auto halen als Derrick nog even alleen wil zijn met de verdachte. De zin “Harry, hol du schon mal den Wagen,” geniet cultstatus. In de serie Derrick wordt hij echter nooit uitgesproken. Pas na de laatste aflevering van Derrick stapt Wepper uit de schaduw: Van 2002 tot 2021 speelt hij Oberbürgermeister Wolfgang Wöller in de sitcom Um Himmels Willen, de meest bekeken Duitse televisieserie ooit. Hij krijgt er veel prijzen voor.

Via: Zu besuch bei Fritz Wepper (capture)

4. De geniale schrijver

Herbert Reinecker (1914-2007) is de vaste scenarist van Derrick. Gedurende zijn leven schrijft hij talloze teksten voor politieseries, toneelstukken, hoorspelen, romans en korte verhalen. De kracht van zijn scenario’s voor Derrick ligt vooral in het verhaal achter de moord; de motieven, de sociale situatie en de maatschappelijke context. Voor actie en sensatie moet je niet bij Reinecker zijn.  

Via: Herbert Reinecker im ZDF Interview (capture)

Op de volgende pagina lees je de andere 8 oorzaken van het succes van Derrick. Wat dacht je van zijn kenmerkende werkwijze (#7)?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer