Derrick is de langst lopende Duitse televisieserie ooit. Weet jij het geheim van het succes van deze krimi? Lees hier de 10 redenen voor de enorme populariteit van de Duitse inspecteur…
Het onverslaanbare tweetal
Stephan Derrick herken je direct aan zijn keurige kleding en zijn vorsende blik. En aan Harry Klein, de man die altijd achter hem staat. Geen moordenaar ontkomt aan dit superieure speurdersduo.
De afloop van deze Duitse krimi is wat dat betreft altijd weer voorspelbaar; Derrick vat de dader hoe dan ook in de kraag. Desondanks schakelen miljoenen kijkers tientallen jaren lang keer op keer in. Hoe kan dat?
De geweldige intro van Derrick
Wat maakte Derrick zo goed? Een heel makkelijk antwoord: er was niets anders. Kabeltelevisie, commerciële omroepen of internet waren er nog niet. Het aanbod bestond voor het belangrijkste deel uit twee Nederlandse netten.
Als je televisie wilde kijken was je aangewezen op de publieke omroep. Als er Derrick was, was er Derrick. Dus je keek. Maar dat is te makkelijk. Andere series halen geen vergelijkbare kijkcijfers over zo’n lange periode van tijd.
Er is dus meer. Alleen de geweldige intro al!
De 10 kwaliteiten van Derrick
Moderne detectives hebben de beschikking over DNA-technologie, alomtegenwoordige bewakingscamera’s en uitgebreide databases. Met een druk op de knop krijgen ze beelden van de verre omtrek van de crimescene op alle gewenste tijdstippen. Spectaculaire middelen staan hun ter beschikking.
Derrick doet dat noodgedwongen anders. Niet alleen hij, maar zijn hele omgeving is vintage. Toch boekt hij succes in de oplossing van moorden en het trekken van kijkers.
Lees hier de 10 belangrijkste redenen daarvoor.
1. De hoofdrolspeler
Horst Tappert (1923-2008) speelt de titelrol en dat doet hij uitstekend. In 1974 – tijdens het eerste seizoen – schiet hij nog wel eens uit zijn slof. Incidenteel zet hij een verdachte onder druk. Soms drinkt hij zelfs een borrel of twijfelt hij. Maar hij groeit in zijn rol; steeds meer is hij de rust zelve.
Evenwichtig en zelfverzekerd tot de arrestatie van de dader. Het vanzelfsprekende boegbeeld van de successerie. Zien we Derrick of zien we Tappert? Bij de laatste aflevering in 1998 merkt niemand het verschil nog.
2. De sidekick
Fritz Wepper (1941) speelt Harry Klein. Hij is het eeuwige klankbord. 281 Afleveringen staat hij Derrick ter zijde. Zonder Klein heeft Derrick niemand om iets uit te leggen. Dat maakt hem niet alleen het hulpje van de rechercheur, maar ook dat van ons – het publiek.
Alleen dankzij Klein volgen we de gedachtegang van de onpeilbare Derrick.
3. “Harry, Hol schon mal den Wagen”
Klein mag af en toe een foute hypothese stellen, adressen nazoeken en de auto halen als Derrick nog even alleen wil zijn met de verdachte. De zin “Harry, hol du schon mal den Wagen,” geniet cultstatus. In de serie Derrick wordt hij echter nooit uitgesproken.
Pas na de laatste aflevering van Derrick stapt Wepper uit de schaduw: Van 2002 tot 2021 speelt hij Oberbürgermeister Wolfgang Wöller in de sitcom Um Himmels Willen, de meest bekeken Duitse televisieserie ooit. Hij krijgt er veel prijzen voor.
Update: op 25 maart 2024 is Fritz Wepper, de vertolker van Harry Klein overleden. Hij had een grote lijst aan film- en serietitels op zijn naam staan. Ook won hij een aantal televisie-prijzen.
Fritz Wepper is 82 jaar oud geworden…
4. De geniale schrijver
Herbert Reinecker (1914-2007) is de vaste scenarist van Derrick. Gedurende zijn leven schrijft hij talloze teksten voor politieseries, toneelstukken, hoorspelen, romans en korte verhalen.
De kracht van zijn scenario’s voor Derrick ligt vooral in het verhaal achter de moord; de motieven, de sociale situatie en de maatschappelijke context. Voor actie en sensatie moet je niet bij Reinecker zijn.
5. Geen daden maar woorden
Derrick schiet niet. Rennen doet hij ook niet. Wat hij wel doet is kijken en luisteren. En vragen. Rake vragen vuurt hij af. Na die vragen komen de even rake gevolgtrekkingen, meestal afgeleid uit een combinatie van haast buitenzintuiglijke waarnemingen en onweerlegbare universele waarheden.
Derrick is een man van woorden. Prachtige ware woorden die Klein en de kijker laten smullen van geniale inzichten die de moordenaar verslagen achterlaten.
6. De gegoede burgerij
Het is nooit tuig dat buigt voor de woorden van Derrick. Dealers, junks, inbrekers, maffiosi en draaideurcriminelen blijven ver buiten beeld. In plaats daarvan zijn de misdadigers in Derrick meestal keurige mensen.
De rechercheur bezoekt smaakvol ingerichte interieurs en zakelijk vormgegeven bedrijfspanden. Daar vindt hij de ware toedracht van het drama dat zich heeft voltrokken.
Kijken naar Derrick is kijken naar mensen waar de televisiekijker zich mee kan en wil identificeren; ogenschijnlijk burgerlijk en succesvol, maar dan met een spannend geheim.
7. De methodische werkwijze
Onverstoorbaar werkt Derrick aan de ontrafeling van het mysterie. Zich vergissen doet hij niet. Daar heeft hij Klein voor. Die mag af en toe een foute prognose doen. Derrick niet. Zijn geheime ondoorgrondelijke stappenplan werkt methodisch naar het onvermijdelijke einde toe.
Klein en de kijker hebben geen idee van de afslagen en alternatieve routes in dat stappenplan, noch wanneer welke variant ervan toe te passen. Wat willen we dat stappenplan graag een keer uitgeschreven en uitgelegd zien!
8. De geruststelling
De methode, de keurige mensen, de woorden en het buitengewone waarnemingsvermogen van Derrick hebben allemaal hetzelfde effect: Geruststelling.
Want hoe geslepen de dader ook te werk gaat, hoe onwaarschijnlijk de onthulling van zijn geheim ook is, uiteindelijk zegeviert het recht en kunnen we allemaal rustig gaan slapen met de zekerheid dat iedere verstoring in ons burgerlijke bestaan zonder uitzondering gecorrigeerd kan worden. Het recht zegeviert. Altijd.
9. Het kijkje in de ziel
Aan de hand van Derrick kan de rest van de wereld alleen maar kritiekloos leren over de diepste krochten van de ziel. Dat wat altijd verborgen blijft aan angsten en driften verschijnt in de spotlights als de rechercheur het doek wegtrekt.
Het duister in de ziel dat onze veilige wereld bedreigd wordt niet alleen onschadelijk gemaakt, maar ook nog ontmaskerd en verklaard. Met Derrick begrijpen wij het kwaad beter. Dankzij die kennis kunnen we het leven beter aan.
10. De gastrollen
Wie een beetje vertrouwd is met Duitse televisie en cinema beleeft overigens een extra onverwacht pleziertje aan Derrick. Nergens anders vind je zo’n onderhoudende parade van acteertalent. Grote namen accepteren zonder probleem een bijrol in deze krimi. Horst Buchholz, Curd Jürgens, Christoph Waltz en Lilli Palmer bijvoorbeeld.
Helemaal bijzonder: In de derde aflevering van de eerste serie speelt Siegfried Lowitz de moordenaar … Dat is Der Alte, de andere grote Duitse televisierechercheur!
Weet jij nog een kwaliteit van Derrick die hier niet genoemd staat? Is er een aflevering die diepe indruk op je heeft gemaakt? Aarzel niet en deel dat met een reactie op deze site!
Lees ook:
- Van Kooten en de Bie door de jaren heen: hun 12 leukste typetjes
- Verkeersboetes vroeger en nu: dat zijn flinke verschillen
- Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu