Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

31

Laatste update:

31

💡 In het kort

Voor velen was de Oostenrijkse krimiserie vaste kost van 1994 t/m 2004: Commissaris Rex. We blikken even terug op de bekende hoofdinspecteurs en wat ze nu doen:

 • Richard Moser: Tobias Moretti heeft nog een indrukwekkende carrière gemaakt op televisie.
 • Alexander Brandtner: Gedeon Burkhard is actief gebleven als acteur en speelt nog in films en series.
 • Marc Hoffmann: Alexander Pschill is ook acteur gebleven, maar richt zich ook op het theater.

Lees hieronder hoe het nu met de hoofdinspecteurs gaat en bekijk ook hun actuele beelden.

Commissaris Rex was een bijzonder populaire serie die zich afspeelde in Wenen en waar de herdershond Rex een hoofdrol in had. Wij zijn op zoek gegaan naar de hoofdinspecteurs en hebben voor je uitgezocht hoe het NU met ze gaat!

Commissaris Rex: geschiedenis

In de allereerste aflevering van Commissaris Rex werd zijn baasje, politieagent Michael, doodgeschoten. Hierna wilde Rex niet meer eten of drinken en liep hij weg. Inspecteur Moser ging naar hem op zoek en werd uiteindelijk ‘goede vrienden’ met de hond.

Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?
Via: Commissaris Rex (cover)

Keek jij vroeger naar Rex? Volgde jij de Oostenrijkse krimiserie ‘Kommissar Rex’ vroeger ook? Wat vond je het leukst of welke hoofdinspecteur sprak jou het meeste aan?

Deel je Commissaris Rex herinneringen in een reactie onderin!

Typische kenmerken van Rex

Dit was de basis van de Commissaris Rex, maar er waren natuurlijk nog veel meer typische kenmerken. Zo is Rex helemaal gek op wurstsemmel, een typisch Oostenrijks gerecht waar Rex helemaal dol op was. Vanaf 1996 was Rex te zien op de Nederlandse tv waarna er veel populariteit ontstond rondom deze behulpzame herdershond.

Commissaris Rex serie cast
Via: youtube.com (capture) | Donald Saunders

Einde van Commissaris Rex

In 2004 is de serie gestopt en in 2007 is er weer nieuw leven in geblazen, waarna deze in Italië verder ging. Hier heeft het programma nog een aantal seizoen gedraaid. Het definitieve einde volgde in 2015.

Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?
Via: Commissaris Rex (cover)

Wist je dat…?

 • Doordat de serie in Nederland op TV kwam, nam de vraag naar herdershonden in Nederland voor het eerst in tijden toe. De fokkers noemde dit het ‘Commissaris Rex-effect’.
 • In totaal zijn er vier ‘Rexen’ geweest.
 • De volledige naam van Rex is: Reginald von Ravenhorst.
Commissaris Rex serie cast 2
Via: youtube.com (capture) | KommissarRexFan

Herinneringen ophalen

Laten we beginnen met de intro van commissaris Rex. En niet alleen het intro van seizoen 1, maar van de eerste 10 seizoenen. Deze intro’s ga jij zeker herkennen!

Aflevering van Commissaris Rex

Als je echt eens wilt nagenieten van deze iconische serie, kan je hieronder een aflevering terugkijken. Zo word jij weer helemaal meegenomen in deze fantastische serie.

Hoe is het nu met…?

Maar hoe gaat het nu met de hoofdinspecteurs die mee hebben gespeeld in de Oostenrijkse versie van Commissaris Rex? Wij hebben dat voor je uitgezocht en je leest het hieronder.

De cast van commissaris Rex was natuurlijk uitgebreid, wij hebben ons hier beperkt tot de hoofdinspecteurs met nog een kleine verrassing aan het einde…

1. Richard Moser (Tobias Moretti, 1994–1998)

Richard Moser, ook wel Richie genoemd in de serie, kreeg zijn achternaam van de bedenker van de serie: Peter Moser. Richie zit aan het begin van de serie net in echtscheiding en is niet altijd op het rechte pad. Hij speelde commissaris tot 1998, waarna hij de serie verliet om in het theater te gaan werken.

Richard Mosser
Via: Commissaris Rex (capture)

Tobias Moretti kwam van het theater en had al enkele rollen in films en series, maar is echt doorgebroken door Kommissar Rex. Hierna heeft hij een indrukwekkende lijst aan rollen gespeeld, voornamelijk in Duitstalige films en series.

Zo ziet hij er nu uit, waarbij hij in het Duits Shakespeare voordraagt:

2. Alexander Brandtner (Gedeon Burkhard, 1998–2001)

Alex Brandtner is de opvolger van Moser, waarbij Rex ook depressief is doordat hij zijn baasje verloren is. Hij heeft een hechte band met Rex in de serie en vertelt hem al zijn ‘geheimen’, waaronder dat hij doof is geworden aan zijn rechteroor door een explosie.

Alexander Brandtner Rex
Via: Commissaris Rex (capture)

Gedeon Burkhard heeft een bijna even indrukwekkende lijst van rollen in films en series als Tobias Moretti, waaronder Inglorious Basterds. Hij was al iets bekender vóór Commissaris Rex, maar heeft voor zijn rol in deze populaire serie een (Oostenrijkse) Gouden Romy gekregen.

Zo ziet hij er nu uit:

3. Marc Hoffmann (Alexander Pschill, 2002–2004)

Marc Hoffman is net als zijn voorganger sportief en humoristisch en krijgt in de serie een liefdesverhouding met Niki Herzog die hij na veel meningsverschillen wist te veroveren. Wij hebben ook voor je uitgezocht hoe hij er nu uitziet!

Marc Hoffmann
Via: Commissaris Rex (capture)

Ook Alexander Pschill is acteur gebleven heeft in verschillende films en series meegespeeld. Leuk om te weten dat onze laatste hoofdinspecteur al eerder in Commissaris Rex speelde. Toen weliswaar een bijrol, maar misschien toch al indruk gemaakt…

Onlangs speelde hij in het theaterstuk Der große Diktator, een remake van de bekende film The Great Dictator van Charlie Chaplin uit 1940. In dit stuk speelde Alexander Pschill de hoofdrol: die van Joodse kapper én dictator Hynkel.

4. En Rex dan…?

Helaas zijn niet ‘alle Rexen’ er nog, maar we hebben wel nog even alle echte namen van alle herdershonden in de serie voor je op een rij gezet.

 1. Santo vom Haus Zieglmayer (Roepnaam: B.J. (Beejay)) – 1994 – 1999
 2. Rhett Butler – 1999 – 2004
 3. Henry –  2008 – 2011
 4. Nick – 2012 – 2015
Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?
Via: Wikimedia Commons | Lodewijk Vadacchino, CC

Wat vond jij het leukst?

Keek jij vroeger naar Commissaris Rex? Zo ja, wat vond je ervan en wat is je nog het meeste bijgebleven? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

31 gedachten over “Commissaris Rex: hoe gaat het de hoofdinspecteurs nu?”

 1. Ik heb zelf in Wenen gewoond, waardoor er voor mij ook heel veel herkenbaarheid zit in alle straten waar ze doorheen rijden!

  Beantwoorden
 2. Ja Kommissar Rex blijf ik leuk vinden zeker de reeks van staffel 1-10 in het Duits vertaald en in het Nederlands onder getiteld daarna verhuisde Rex van Wien naar Italië om daar de verdachten op te sporen en te kunnen oppakken de laatste twee herdershonden die Rex hebben gespeeld vond ik wel leuk voor ze om daar te zien maar de casting vind ik dan weer minder leuk. Ik ga echt voor de Duitse versie dat zich afspeelde in Wien.

  Beantwoorden
 3. Ik heb Commissar Rex gekeken vanaf 1995 ,nadat ik met mijn ouders en broers naar Oostenrijk op vakantie ben geweest en ik eigenlijk aangetrokken werd door de Billboard met Tobias Moretti en Rex de herdershond erop.Dat waren mijn grootste favorieten , en ik mis het ontzettend.Geweldige seizoenen waren dat met Tobias Moretti en Rex de herdershond!

  Beantwoorden
 4. Ik was er zo .fan van dat ik zelf een herder gekocht heb.heb hem rex genoemt . Was altijdt een geweldige serie .zoiets mogen ze .weer eens uitzenden .

  Beantwoorden
 5. Zo gehuild toen Moser in het ziekenhuis overleden was en Rex afscheid van hem ging nemen.

  Het team hond en baas was altijd goed op elkaar ingespeeld en er zat ook humor in.

  Beantwoorden
 6. Ik vond het ook een goede Serie ik mis het ze mogen het alles nog een keer uitzenden.
  Ik kijk zondagavond bij rtl crime mooi

  Beantwoorden
 7. Ik keek ook alle delen heb ze ook op DVD en videoband staan ken ik af en toe weer terug kijken vond altyd leuke serie jammer dat die film niet meer op tv komt vond ook altyd spannend

  Beantwoorden
  • We hadden in jaren 80 onze lieve Duitse herder BONZO altijd al verliefd geweest op Duitse herders en toen de serrie uitkwam zat ik op de puntje van mijn stoel ik zal niet erg v8nden om alle herhalingen terug te zien

   Beantwoorden
 8. ik hoop dat MAX de serie nog een aantal keren laat zien het was een geweldige serie zonde omdat zomaar ergens op de planken te laten liggen.

  Beantwoorden
   • hudson and rex s3 uit 2021 en s5 uit 2023 word in 2024 uitgezonden op star channel (voorheen paramount en of fox). en seizoen 6 is net klaar met filmen en komt er ook aan.. maar over deze vernieuwing praten ze niet in dit artikel?? en deze rex (die het meest in beeld komt heet diesel)

 9. Ik kijk bijna elke dag ,naar kommisar rex via youtupe ik blijf er niet over uitgekeken wat een geweldig t.v serie is dat zo geweldig mooi .
  Jammer dat het niet meer op t.v komt zo leuk een lekker dier en een grote ondeugd heerlijk

  Beantwoorden
 10. Commissaris Rex vond ik geweldig Jammer dat het niet meer op de Nederlandse TV komt Ik hoop dat het nog eens een keer terugkomt Ik zal het nooit vergeten dat ik bij dat Richard wordt neergeschoten Ik begon te huilen bij mijn vader

  Beantwoorden
  • @Andre
   Het is nu elke zondagavond op RTL Crime. 20::00 t/m 23 uur ongeveer. En ik de dvd’s van het eerste seizoen. Dus dan ik af en toe nog even terug in d tijd.

   Beantwoorden
 11. Ik kijk het nu weer opnieuw op RTL crime. Daar wordt iedere zondag 4 afleveringen uitgezonden .
  Ik vind het nog steeds geweldig.

  Beantwoorden
  • Ik geniet er ook elke zondag van
   Alleen moest ik gister wel even slikken toen bij de laatste aflevering opeens 2 nieuwe gezichten verschenen.
   Ik heb het gevoel dat de klik tussen Brandner en Rex veel beter is als tussen deze “nieuwe” en Rex

   Beantwoorden
 12. Ik keek ook alle delen heb ze ook op DVD en videoband staan ken ik af en toe weer terug kijken vond altyd leuke serie jammer dat die film niet meer op tv komt vond ook altyd spannend

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...