Derrick serie telefoon

Via: Derrick (capture)

5. Geen daden maar woorden

Derrick schiet niet. Rennen doet hij ook niet. Wat hij wel doet is kijken en luisteren. En vragen. Rake vragen vuurt hij af. Na die vragen komen de even rake gevolgtrekkingen, meestal afgeleid uit een combinatie van haast buitenzintuiglijke waarnemingen en onweerlegbare universele waarheden. Derrick is een man van woorden. Prachtige ware woorden die Klein en de kijker laten smullen van geniale inzichten die de moordenaar verslagen achterlaten.  

Serie Duits Derrick
Via: Derrick (capture)

6. De gegoede burgerij

Het is nooit tuig dat buigt voor de woorden van Derrick. Dealers, junks, inbrekers, maffiosi en draaideurcriminelen blijven ver buiten beeld. In plaats daarvan zijn de misdadigers in Derrick meestal keurige mensen. De rechercheur bezoekt smaakvol ingerichte interieurs en zakelijk vormgegeven bedrijfspanden. Daar vindt hij de ware toedracht van het drama dat zich heeft voltrokken. Kijken naar Derrick is kijken naar mensen waar de televisiekijker zich mee kan en wil identificeren; ogenschijnlijk burgerlijk en succesvol, maar dan met een spannend geheim. 

Via: Derrick (capture)

7. De methodische werkwijze

Onverstoorbaar werkt Derrick aan de ontrafeling van het mysterie. Zich vergissen doet hij niet. Daar heeft hij Klein voor. Die mag af en toe een foute prognose doen. Derrick niet. Zijn geheime ondoorgrondelijke stappenplan werkt methodisch naar het onvermijdelijke einde toe. Klein en de kijker hebben geen idee van de afslagen en alternatieve routes in dat stappenplan, noch wanneer welke variant ervan toe te passen. Wat willen we dat stappenplan graag een keer uitgeschreven en uitgelegd zien!

Via: Derrick (capture)

8. De geruststelling

De methode, de keurige mensen, de woorden en het buitengewone waarnemingsvermogen van Derrick hebben allemaal hetzelfde effect: Geruststelling. Want hoe geslepen de dader ook te werk gaat, hoe onwaarschijnlijk de onthulling van zijn geheim ook is, uiteindelijk zegeviert het recht en kunnen we allemaal rustig gaan slapen met de zekerheid dat iedere verstoring in ons burgerlijke bestaan zonder uitzondering gecorrigeerd kan worden. Het recht zegeviert. Altijd.

Derrick serie Duits
Via: Derrick (capture)

9. Het kijkje in de ziel

Aan de hand van Derrick kan de rest van de wereld alleen maar kritiekloos leren over de diepste krochten van de ziel. Dat wat altijd verborgen blijft aan angsten en driften verschijnt in de spotlights als de rechercheur het doek wegtrekt. Het duister in de ziel dat onze veilige wereld bedreigt wordt niet alleen onschadelijk gemaakt, maar ook nog ontmaskerd en verklaard. Met Derrick begrijpen wij het kwaad beter. Dankzij die kennis kunnen we het leven beter aan. 

Via: Derrick (capture)

10. De gastrollen

Wie een beetje vertrouwd is met Duitse televisie en cinema beleeft overigens een extra onverwacht pleziertje aan Derrick. Nergens anders vind je zo’n onderhoudende parade van acteertalent. Grote namen accepteren zonder probleem een bijrol in deze krimi. Horst Buchholz, Curd Jürgens, Christoph Waltz en Lilli Palmer bijvoorbeeld. Helemaal bijzonder: In de derde aflevering van de eerste serie speelt Siegfried Lowitz de moordenaar … Dat is Der Alte, de andere grote Duitse televisierechercheur!

Via: Derrick (capture)

Weet jij nog een kwaliteit van Derrick die hier niet genoemd staat? Is er een aflevering die diepe indruk op je heeft gemaakt? Aarzel niet en deel dat met een reactie op deze site!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer