22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

groot gezin familie opgroeien jeugd

Alles heeft voor- en nadelen: was je vroeger als kind alleen, had je waarschijnlijk veel meer aandacht. Dat was wel wat anders als één van de velen! Tijd om het grote gezin in the picture te stellen. We bespreken 22 zaken, die je alleen herkent als je vroeger ook onderdeel was van een groot gezin.

Uit een groot gezin? 22 herinneringen!

Opgroeien in een groot gezin is op z’n zachts gezegd uniek. Het heeft voordelen: nooit alleen zijn. Maar ook nadelen: nooit alleen zijn. Er waren natuurlijk die streken van je grote zus, je had altijd ruzie met je broer of je had zelfs een tweeling in huis wonen. Waren jullie thuis met vier of zelfs meer kinderen? Dan weet je perfect waarover we spreken. En herken je gegarandeerd de volgende dingen!

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: flickr.com | Evil Erin, CC

1. Met veel zijn = veel delen

Speelgoed was nooit van jou alleen. Net zoals al de rest dat in huis stond. Wou je een spel spelen op de computer? Dan was er soms een wachtrij van wel drie uur. Stond er een lekker toetje in de koelkast? Je zag het als een time lapse van smeltende gletsjers binnen de minuut slinken.

computer hyves
Via: flickr.com | Jennie Robinson Faber, CC

2. Er is altijd wel iemand thuis

Wanneer je met veel bent, is er altijd wel iemand thuis. En als je ouders ’s avonds het huis verlieten om naar vrienden te gaan, konden de oudere kinderen babysitten op de jongere. Als dat maar goed ging…

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: youtube.com (capture) | RackaRacka

3. Alleen zijn is vreemd

In de extreem uitzonderlijke gevallen dat toch iedereen het huis uit was behalve jij (bijvoorbeeld wanneer je ziek was tijdens een familiefeest), slaat de eenzaamheid onmiddellijk toe. Je hoort opeens het huis kraken, de wasmachine draaien, de kraan lekken,… Een zeer bevreemdende situatie. Meestal compenseerde je die stilte door de tv of radio luid te zetten.

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: imgur.com

4. Gezinskortingen!

Het grootste voordeel aan een groot gezin zijn uiteraard de gezinskortingen. De kassier van het zwembad of aan de entree van de Efteling keek dan ook met grote ongelovige ogen wanneer je moeder verkondigde dat jullie één gezin zijn.

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: flickr.com | Sarah Gilbert, CC-NC

5. Een schema voor de badkamer

Met z’n allen achter de spiegel staan was een organisatorische en logistieke ramp die ten alle tijden vermeden moest worden. En wanneer je als vijfde van de ochtend in de douche kroop, was de kans groot dat het warm water halverwege op was. Er moesten afspraken gemaakt worden over badkamertijd.

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: gifer.com

6. Je kleren zijn zelden nieuw

Het oudste kind van een groot gezin heeft een bevoorrechte positie. Hij of zij heeft de eerste keuze wat betreft kleding. De rest is gedoemd zich te schikken naar deze stijl en smaak. Kocht jouw oudere zus ooit een lelijke trui? Dan kon je er zeker van zijn dat hij vroeg of laat in jouw kledingkast belandde. Zo werden kleren van generatie tot generatie doorgegeven. Tot jouw grote frustratie.

90s Windbreaker
Via: flickr.com | Caitlin Obando, CC

7. Lawaai is deel van het huis

Met velen zijn is druk. De ene zus hangt voor de tv, de andere probeert al zagend iets gedaan te krijgen van je ouders, en vanuit een andere kamer weergalmt loeiharde metal muziek van je zusje die in haar puberteit zit. Lawaai is een altijd aanwezig achtergrondgeluid in je leven geworden. Je hoort het eigenlijk niet meer. Wanneer je bij een vriend(in) thuis bent die enig kind is, voelt de stilte erg akelig aan.

Just dance spel dansen feat
Via: flickr.com | DebMomOf3, CC

8. Je bent zelfstandig op je 6e

Ouders die hun kinderen helpen bij hun huiswerk, het klinkt als een mythe. Bestaan ze echt? In een groot gezin was er daar geen tijd voor. Net zo min was er de tijd om iedereen naar zijn of haar gewenste hobby’s te vervoeren. Je leerde al snel carpools met de ouders van vriendjes te regelen, of gewoon zelf te fietsen.

22 dingen die je herkent als je opgroeide in een groot gezin
Via: giphy.com

Méér ‘groot gezin’-issues…

We gaan nog even verder met leuke herinneringen aan een groot gezin op de volgende pagina. Wat dacht je van de feestdagen?! (zie 10.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...