Als je ‘Drank & Drugs’ analyseert, sta je echt versteld

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Geloof het of niet, maar wat een diepzinnige tekst! Waar velen denken dat de tekst van Drank & Drugs simplistisch en dom is, hebben velen het mis…

Drank & Drugs: de analyse

De bekende zomerhit van Ronnie Flex en Lil’Kleine uit 2015 is zowel aanbeden als bekritiseerd! Waar velen de monotone beat echt lekker vinden, vinden anderen het illustratie van hoe dom we langzaam worden. Dit met name door de tekst.

Maar juist DAAR gaat het denken verkeerd, want er zit zoveel in verborgen, dat het juist briljant is! Hierbij de ontleding, maar niet voor we nog even kijken en luisteren naar die briljante tekst…

“Als je bitch wil chillen, is ’t geen probleem”

De schrijvers spreken hun talen en dus ook Engels. Bitch is Engels voor teef, oftewel vrouwelijke hond. Iedereen weet dat honden doof en blind geboren worden en door te verwijzen naar ‘vrouwen-doof en -blind zijn’, wordt hiermee dus overduidelijk verwezen naar vrouwendiscriminatie

Door aan te geven dat het ‘geen probleem is’, deze discriminatie te willen ‘chillen’ (oftewel afkoelen) willen ze dus aangeven dat ze TEGEN vrouwen-discriminatie zijn.

Dit wordt ook geïllustreerd in de clip, waarbij de actrice in sommige scenes duidelijk het heft in eigen handen neemt en tegelijkertijd erg zelfverzekerd kijkt!

Via: Lil Kleine & Ronnie Flex / youtube.com (capture) | TopNotch

“Dan ga ik erheen, ik kom niet alleen”

Als je (of iemand) dus discriminatie in wil perken, gaan de schrijvers ‘er ook heen’. Kortom, ze komen hier ook voor op en zullen je hier zoveel mogelijk in ondersteunen.

Waarschijnlijk wisten de schrijvers al dat dit lied een hit zou worden en verwijzen dan ook al opzichtig naar alle fans, als ze zeggen ‘niet alleen’ te komen!

Ze willen dus mensen verzamelen. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, waarvan bellen toch een van de meer voor de hand liggende is. ‘Voor de hand liggend bellen’ wordt hier dan ook op sublieme wijze geïllustreerd:

Via: Lil Kleine & Ronnie Flex / youtube.com (capture) | TopNotch

“Want ik heb drank en drugs, ik heb drank en drugs”

Nu is natuurlijk de vraag, WAAROM ze dit alles doen. Simpel, omdat ze drank en drugs hebben.

Drank staat erom bekend dat het ‘meer kapot maakt dan je lief is‘ en door drugs vinden er mentale veranderingen (in je hoofd dus) plaats, welke ook optreden bij het ‘gek worden’.

Kortom, hier proberen de schrijvers aan te geven dat ze van al die discriminatie kapot gaan en gek worden. Dit wordt fantastisch weergegeven in deze scene:

Via: Lil Kleine & Ronnie Flex / youtube.com (capture) | TopNotch

De schrijvers zetten zich af…

We begrijpen dat elke zin analyseren een beetje teveel voor je wordt en zullen ons daarom beperken tot het tonen van de resterende twee thema’s met bijbehorende illustraties.

De schrijvers zetten zich met name af tegen:

Het boven de wet staan

Hier is over nagedacht, want wat is er een beter symbool voor ‘de wet’ dan een parkeermeter. Dit natuurlijk, omdat dagelijks veel mensen ondervinden, wat de consequenties zijn, als je je niet aan de (parkeer)wet houdt…

Via: Lil Kleine & Ronnie Flex / youtube.com (capture) | TopNotch

Milieuvervuiling

Wederom een diepere betekenis dan iedereen waarschijnlijk had gedacht. Wat betreft de illustratie, tja, hier is gekozen voor een gemakkelijk en herkenbaar symbool. 

Zoals ook in de tekst zelf gezegd wordt: “Geen blad voor me mond maar recht voor me raap” en daarom: uitlaatgassen!

Via: Lil Kleine & Ronnie Flex / youtube.com (capture) | TopNotch

Jouw interpretatie?

We hopen dat op deze wijze de controverse verleden tijd is en deze artiesten door iedereen het respect krijgen, wat ze verdienen… of je gelooft er helemaal niets van en kijkt met veel weemoed terug naar de tijd van de echt goede teksten! 😉

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw interpretatie van Drank & Drugs. Laat het vooral weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...