EK 1988: zo werd Nederland Europees kampioen voetbal

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

EK 1988

Het Nederlands elftal won het EK 1988 in Duitsland en behaalde daarmee het grootste succes tot dan toe. Weet jij nog hoe het bijna misging? En herinner jij je nog wie de belangrijkste spelers waren? Hieronder kan je de spectaculairste momenten opnieuw beleven.

Terugblik naar EK 1988

De winst van het EK in 1988 was overigens van tevoren absoluut geen uitgemaakte zaak. In Nederland waren we desondanks natuurlijk allemaal overtuigd van onze winkansen. Hadden wij immers geen geweldige spelers als onder anderen Ruud Gullit, Marco van Basten en Hans van Breukelen?

ek 1988
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

De echte favoriet voor het EK 1988

Buiten Nederland zag men dat toch anders. En met reden! Nederland was jarenlang afwezig geweest op grote toernooien. Zo niet gastland Duitsland. Dat was torenhoog favoriet met topspelers als Jürgen Klinsmann en Rudi Völler. Laatstgenoemde had een jaar voor het EK de overstap van de Bundesliga naar de Serie A gemaakt. Daar speelde hij voor AS Roma.

https://www.youtube.com/watch?v=YSm9No0Zp8Q

Hoe goed was Nederland?

Nederland had in potentie een uitstekend team. Naast opvallende spelers als Van Basten en Gullit beschikte ons nationale elftal bijvoorbeeld over een uitstekende verdediging met spelers als Berry van Aerle, Adri van Tiggelen, Ronald Koeman en Frank Rijkaard.

De speler die later zo belangrijk zou worden voor AC Milan speelde toen nog op huurbasis bij Real Zaragoza, waar hij het hele seizoen slechts 11 wedstrijden had gespeeld. Desalniettemin was hij een vaste waarde binnen het Nederlands elftal.

https://www.youtube.com/watch?v=9n_D3Sbx2iI&list=PLatQU78vDjDnkV94OFi2b6PPplRi1RvcZ

Ook het middenveld mocht er zijn. Naast Jan Wouters, John van ’t Schip en Arnold Mühren speelde daar onder anderen Gerald Vanenburg. Deze technisch begaafde PSV’er had daarvoor samen met Van Basten in de voorhoede van Ajax gespeeld. Ook Rijkaard speelde daar in die tijd. Die drie wisten elkaar op het veld dus goed te vinden.

EK 1988: zo werd Nederland Europees kampioen voetbal
Via: Nationaal Archief | Molendijk, Bart / Anefo, CC

Hoe Nederland het EK van 1988 won

Het laatste grote toernooi waaraan het Nederlands elftal voor 1988 had meegedaan was het EK van 1980 in Italië. Toen overleefde ons nationale team de groepsfase niet. Hoe lukte het in 1988 dan wel? Was het geluk? Was het de klasse van de spelers? Was het de kennis en kunde van trainer Rinus Michels? Hieronder kan je het lezen.

EK 1988: zo werd Nederland Europees kampioen voetbal
Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, CC

1. De kwalificatie: Griekenland

Groep 5 voor de kwalificatie van het EK 1988 bestond uit de landen Cyprus, Polen, Hongarije, Griekenland en Nederland. Griekenland bleek de grootste concurrent. In Rotterdam kwam Nederland niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

De achterliggende oorzaak was de rivaliteit tussen spelers van Ajax en PSV. Het elftal bleek nog geen team. Gelukkig verloor Griekenland van Hongarije. Dat vergrootte de kansen voor Nederland. En ons nationale elftal werd dankzij Michels langzaamaan beter. Dat bleek onder andere toen er met 0-3 werd gewonnen in Griekenland.

2. De kwalificatie: Cyprus

De grootste bedreiging voor een geslaagde kwalificatie ontstond buiten het speelveld. Een zege tegen Cyprus zou volstaan. John Bosman scoorde in de eerste minuut. Nederland ging juichen. En toen kwam de bom …

Even dreigde de wedstrijd te worden bepaald op een 0-3 overwinning voor Cyprus. Nederland ging in beroep tegen deze beslissing van de UEFA. Het won de opnieuw gespeelde wedstrijd in een leeg stadion met 4-0. Gelukkig! Na afwezigheid op twee WK’s en één EK betrad het Nederlands elftal voor het eerst weer een belangrijk toernooiveld

3. De valse start op het EK 1988

Als winnaar van groep 5 kwam Nederland in de poule bij Ierland, Engeland en de Sovjet-Unie. De eerste wedstrijd speelde Nederland goed, maar het bleek helaas niet opgewassen tegen de geoliede machine van de Sovjet-Unie, die voor het grootste deel bestond uit spelers van Dynamo Kiev.

https://www.youtube.com/watch?v=yFEMhjdRCSY

4. De eerste winst

Ook Engeland moest winnen om verder te kunnen. Deze tegenstander speelde goed en vocht voor wat het waard was. Het kwam zelfs op gelijke hoogte na de openingstreffer van Van Basten, die gelukkig daarna nog een keer wist te scoren.

EK 1988: zo werd Nederland Europees kampioen voetbal
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Sterker nog: Hij maakte een hattrick! Nederland won met 3-1. Dit was een overwinning die er mocht zijn en Nederland mocht voorzichtig gaan hopen op overleving van de groepsfase.

Nog meer iconische momenten…

Nederland won van Engeland, maar kon het Nederlandse elftal zich al rijk rekenen? De volgende wedstrijd werd gespeeld tegen Ierland. Er moest gewonnen worden. Weet jij nog of dat lukte? Hoe het afliep kan je lezen op de volgende pagina.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...