8 leuke feitjes over de Baron uit Bassie & Adriaan

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Laatste update:

8

De baron Paul van Gorcum

Drommels, drommels, drommels, is misschien wel de bekendste uitspraak van Paul van Gorcum. De acteur speelde jarenlang de Baron uit Bassie & Adriaan. In 2019 werd hij zelfs uitgeroepen tot Acteur des Vaderlands.

Maar wie is die goede man eigenlijk en wat weten jullie zoal van de bekende acteur Paul van Gorcum, oftewel ‘de Baron’ uit Bassie & Adriaan?

Deze 7 dingen wist je zeker niet over Paul van Gorcum

Natuurlijk kent iedereen de beroemde Baron uit Bassie & Adriaan. “Drommels, drommels, drommels…” zoals alleen Paul van Gorcum dat zeggen kon. Heerlijke nostalgie, maar Paul van Gorcum is niet voor niets gekroond tot Acteur des Vaderlands.

We bespreken enkele leuke weetjes, die je waarschijnlijk nog niet wist…

8 leuke feitjes over de Baron uit Bassie & Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

1. Een wel heel bekende stem…

Je denkt bij Paul van Gorcum misschien allen aan Bassie & Adriaan, maar je (her)kent hem beter dan je denkt. Als kindje van de jaren 80 / 90’s was je zeker weten verzot op tekenfilms en hij was de stem van heel veel tekenfilmfiguren.

Hij was Zazou uit de Leeuwenkoning, Gargamel van de Smurfen, Boris de Kat van Vrouwtje Theelepel, het Konijn uit Winnie the Poeh, maar ook was hij de stem van het paard van Lucky Luke (de Jolly Jumper).

In sommige tekenfilms deed hij overigens meerdere stemmen. Ken je Seabert, Ovide en zijn vriendjes, Maple Town en Ducktales nog? Je kunt beter vragen welke stem hij niet deed, want dan ben je sneller klaar.

Het meest bekend was de heer Van Gorcum natuurlijk in zijn rol als de Baron van Bassie & Adriaan.

2. Een ‘saaie’ achternaam

Paul Hubertus Otto van Gorcum, zoals onze nostalgische steracteur volledig heet, heette vroeger ‘De Heiden’ maar heeft zijn achternaam laten veranderen omdat deze niet interessant genoeg zou zijn als toneelnaam.

Maar what’s in a name, hij blijft dezelfde veelzijdige acteur waar wij mee zijn opgegroeid.

De Baron Bassie en Adriaan Paul van Gorcum
Via: Bassie & Adriaan (capture)

3. 60 jaar in het vak

Paul van Gorcum staat al vanaf zijn 6de op het toneel. Het mooie is dat hij zelfs nu nog rollen zou aannemen en die goede man wordt dit jaar 85. Echte passie voor het vak dus.

Ook leuk om te weten is, dat ‘De Baron’ niet zijn eerste rol in Bassie & Adriaan was. Zo was hij eerder al diamantair of Professor Archibald Chagrijn in de ‘De huilende professor’

https://www.youtube.com/watch?v=vzkRSm3Nx-U

4. In Duitsland geboren

Hij is in Frankfurt am Main (Duitsland) geboren en tijdens de oorlog met zijn familie in Nederland komen wonen. Dat zal niet makkelijk zijn geweest.

Frankfurt am Main
Via: flickr.com | Jeanne Menjoulet, CC

5. Hij was ook Sinterklaas

Herken je deze Sinterklaas trouwens nog? Ja, ook die rol vervulde hij een aantal jaar. Voor mij is hij nog steeds de leukste Sint ever!

6. Hij leest graag voor

Tijdens de feestdagen leest hij graag voor aan een groot publiek. Lijkt je dat niet fantastisch om eens mee te maken? Met zo’n stem moet dat extra indrukwekkend zijn…

Paul van Gorcum voorlezen
Via: youtube.com (capture) | Trainer Steevee

7. Max Havelaar

Wie heeft deze niet op de leeslijst voor het eindexamen staan? Paul van Gorcum speelde in het theaterstuk ook een rol. Veelzijdig acteur, of niet?

Paul van Gorcum De Baron Bassie en Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

8. Paul van Gorcum kan het nog…

Onze grote vriend uit Bassie en Adriaan is inmiddels wat op leeftijd; hij is zowaar 89 jaar oud, maar hij heeft het nog helemaal in zich!

“Drommels, drommels, drommels…”

Ook fan van Paul van Gorcum?

Kun je (net als wij) maar niet genoeg krijgen van de heer Van Gorcum, doe dan gerust lekker mee en gooi het eruit. En als jij ook vind dat zijn stem de meest nostalgische des Vaderlands is, deel dan vooral dit bericht met je vrienden als ode aan de Baron.

En laat jouw favoriete moment van de Baron in een reactie onderin achter!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “8 leuke feitjes over de Baron uit Bassie & Adriaan”

  • Moet je wel goede feiten neer zetten. Hij was zeker niet de stem van konijn van winnie de poeh. Dat was namelijk acteur Hein boele.

   Beantwoorden
 1. Ik heb nog een oud cassettebandje van He-man liggen dat sterrenstof heet en volgens mij (90%zeker) doet ie de stem van skeletor daarin en super goed!
  Kan iemand dit misschien bevestigen?

  Beantwoorden
  • Ik heb dat andere cassettebandje van He-Man (Het Bliksemkanon / Diamantsteen) en daarin is hij duidelijk te horen als Man-At-Arms en Too Bad.
   Of hij met zekerheid Skeletor is in Sterrestof durf ik niet bevestigen.
   Heb jij dat cassette bandje nog bijgehouden van vroeger of ergens op de kop kunnen tikken?

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...