14 geweldige feitjes die je nog niet wist over HAPPY DAYS

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Happy days

Happy Days werd in de jaren ’80 wereldwijd een gigantische tv-hit. De serie speelde handig in op het sentiment van veel amerikanen omdat het gesitueerd was in de populaire jaren ’50. De tijd van de rock and roll, de super large milkshakes, de jukeboxen en de supergezellige diners is zelfs nu nog een dankbaar onderwerp voor veel series en films.

1. 1920s vs 1950s

Happy Days speelde zich af in de jaren vijftig, maar de studiobazen kozen eerst voor de jaren twintig. Garry Marshall, de bedenker van de serie, kwam met het tegenargument dat hij helemaal niets wist over de 1920’s. Als kind van de jaren vijftig verklaarde hij tegenover zijn bazen dat hij toch echt meer kon schrijven over de 1950’s. En zo geschiedde.

2. Zat hij daar ook in?

Door Happy Days werd Robin Williams (Mrs. Doubtfire) bekend bij het grote publiek. Zijn creatie als Mork from Ork viel zo erg in de smaak dat hij daarna een goedlopende serie kreeg met de naam Mork & Mindy.

Robin Williams was niet de enige bekende acteur die een gastrol kreeg in de serie. Ook Tom Hanks deed mee. Hij speelde een tegenhanger van Fonzie.

3. Van acteur naar regisseur.

Ron Howard, Ritchie Cunningham uit de serie, werd later een beroemd regisseur. Hij is vooral bekend geworden door de verfilming van Dan Browns Da Vinci Code.

4. Zo vader, zo dochter.

De roodharige dochter van Ron Howard is tegenwoordig ook vrij bekend bij het grote publiek. Denk maar eens aan Jurassic World waarin Bryce Dallas Howard achterna gezeten werd door raptors.

5. ‘Correct-amundo.’

The Fonz, gespeeld door Henry Winkler, zou maar in een aflevering meespelen. Daardoor zei hij niet zoveel in die bewuste aflevering. Zijn karakter sloeg echter in als een bom, dus werd hij al snel een terugkerend karakter. En daar zijn we blij mee, want Happy Days zonder The Fonz is als een hamburger zonder ketchup, of zoiets.

6. Dit hadden wij niet aan zien komen.

In de serie is Fonzie idolaat van motors. In het echt was Henry Winkler er doodsbang voor. Dus de scene’s waarin je Fonzie ziet rijden op een stalen ros, zijn allemaal nep. De motor stond gewoon op een platform wat door een wagen werd voortgetrokken.

https://www.youtube.com/watch?v=9Ulc0iDIhlE

7. ‘Oh, happy days.’

De titelsong van Happy Days werd ingezongen door Bill Haley & His Comets. Dit liedje was in 1955 een grote hit. Echter, voor de televisieserie werd een nieuwe versie opgenomen.

Wist jij het van de brieven van The Fonz? (zie #11)

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...