Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

Samson en Gertje, wie is er niet groot mee geworden. We hebben het natuurlijk over de de pratende hond, die samen met zijn soms wat norse baasje, allerlei avonturen beleefde. Eigenlijk is Gertje heel vreemd, misschien enigszins labiel, met wat kenmerken van een dwangneurose. Dit is de reden van onze diagnose (met een knipoog)…

1. Hij draagt 16 jaar lang hetzelfde hemd

Het zal je wellicht ontgaan zijn, maar dat rode hemd is al 16 seizoenen lang vaste prik. Netjes gestreken, maar bijna altijd dat zelfde rode hemd…

gertjuh-2
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

2. Marlèneke, wie is Marlèneke?

Stel, je maakt 16 seizoenen een serie, die toch voornamelijk om Marlèneke* en een bel draait en ze staat niet eens op Wikipedia. Dan ga je toch nadenken. Wikipedia heeft altijd gelijk, heb ik geleerd, dus Gert heeft een virtuele vriendin, waar hij tegen ‘praat’ aan de telefoon. Nee Gert, ik vind dat vreemd!

3. Hij doet dingen (niet)…

Een gemiddelde man/echtgenoot zou 16 jaar boeten en voor “Help, mijn man…”-programma’s worden aangemeld, na wat Gertje allemaal doet of juist nalaat. We leggen het uit…

Stel je voor, er komt iemand binnen die zegt: ‘Ik moest kloppen, want de bel doet het niet’. Dat kan natuurlijk wel een aantal keren gebeuren, omdat je misschien niet meteen tijd hebt en eventueel druk bent met belangrijkere zaken, zoals werk of Facebook.

Maar normaal gesproken, moet het binnen een maand of twee toch wel lukken, om een bel te repareren. Dan nemen we het nog ruim en gaan we er vanuit, dat je geen partner hebt, anders begint er na twee weken toch iemand enigszins geïrriteerd te worden. Dus Gert, die bel… misschien een angststoornis? Of iets anders? Wil je erover praten?

Samsung Gert Bel
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

4. Hij belt, maar met wie?

Hij hangt de hele tijd aan de telefoon, stuurt nooit een SMS en praat tegen… ja, tegen wie eigenlijk? Hij lijkt vaak tegen zichzelf te spreken of probeert te doen voorkomen, dat hij veel vrienden of vriendinnen (red. Marlèneke) heeft.

gertjuh-1
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

5. Wat moet je met al die tekeningen?

Gertje is een kinderloos man en daar is niets mis mee. Samson houdt hem gelukkig gezelschap, al komen we daar zometeen op (zie 7.). Maar kan iemand me even vertellen, wat een kinderloos man van middelbare leeftijd, die niet bepaald vaak in contact komt met kinderen, met al die tekeningen doet. Deze hangen al jaren aan z’n bureau, waar hij in die jaren nog geen uur heeft gezeten of gewerkt… Eigenaardig!

(Om over het eendjes-vissen in huis nog maar te zwijgen…)

Samson Gert huiskamer
Via: Samson & Gert / youtube.com (capture) | Samson

6. Zijn opvoedkundige kwaliteiten zijn verre van optimaal

Stel een kind heeft wat moeite met praten, of kan bepaalde woorden op zijn/haar zevende nog niet goed uitspreken. Normaal zou je dan nadenken over wat hulp, zoals bijvoorbeeld logopedie. Helemaal niets mis mee, maar stel je voor, dat je hond al ver in de pubertijd is en nog steeds bepaalde woorden niet uit kan spreken. Jij verbetert hem al een seizoen of 16 en zoekt geen hulp.

Via: giphy.com

Wil je dan niet toegeven, dat je fout zit, of zijn er diepgewortelde trauma’s die zorgen, dat je dit nog steeds blijft ontkennen? Ik denk het laatste, maar Gertje geeft niet veel prijs over zijn jeugd.

7. Over praten gesproken… een hond Gert, EEN HOND!

Iedereen praat wel eens tegen zijn huisdier, daar is ook niets mee. Maar als je dialogen gaat voeren en gelooft dat hij terug kan praten, gaat dat een brug te ver. Maar als je dan ook nog naar die stemmen luistert en allerlei dingen gaat doen die ‘de hond heeft gezegd’, zijn er toch wat dingen die niet helemaal lekker gaan.

Samson en gert scene
Via: youtube.com (capture) | Samson

8. Extreme TV-verslaving

Lieve Gert, ik vind het geen enkel probleem dat je regelmatig TV kijkt; dat doet heel Nederland en België. Maar dat je elke ochtend, met de hond waar je tegen praat, in hetzelfde hemd, dag in dag uit, TV aan het kijken bent, terwijl je af en toe je virtuele vriendin belt, dan zijn er dingen niet helemaal in orde. Helemaal niet.

Gert Samson televisie kijken
Via: Samson & Gert / youtube.com (capture) | Extra

9. Werkloos, maar wel alle luxe

Heb je Gertje ooit zien werken? Wij niet… En toch heeft hij alles wat z’n hartje begeert. Een mooi huis, waar iedereen graag verzamelt en zowaar een motor met zijspan! Hoe doet hij dit?! Gek, heel gek…

Via: giphy.com

“Whoa, Gertje toch…”

Gertje, eigenlijk vind ik je dus vreemd, heel vreemd. Bizar eigenlijk. Maar lieve Gert, je blijft een held en bent een meer dan welkom deel geweest van de jeugd van enorm veel kinderen (en inmiddels volwassenen) in België en Nederland. Wat hebben we veel van je genoten! Dank daarvoor…

Lees ook: 


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

8 gedachten over “9 redenen waarom Gertje (van Samson) een eigenaardige dwaas is”

 1. Er hangt wel een bel, bij een of ander late night programma heeft Gert geprobeerd de bel te repareren, wat gelukt is, ik vraag me af, of zijn vrienden nog weleens proberen aan te bellen. Kan ook uit gewoonte zijn dat ee kloppen.

  Beantwoorden
 2. Vergezocht dit, klopt ook niet.
  Hij telefooneert met mensen, diegene die terugpraat hoor aleen degene die belt, dus de kijker niet,
  Maarten van Rossem draagt ook altijd zwarte kleding, het bewijs dat Gert altijd diezelfde trui draagt is niet geleverd, hij heeft een kast vol dezelfde kleding.
  Dat een hond praat is een wonder, Samson praat voor een hond behoorlijk goed. Dat hij bepaalde woorden niet goed kan uitspreken is daardoor geen schande.

  De deurbel is niet kapot, maar afwezig

  De serie draait om het leven van Gert niet om zijn werk. Het is niet bewezen dat hij geen werk heeft aangezien Albert en Octaaf wel werk hebben maar ook gewoon langskomen.

  Gert is nooit 24/7 gevolgd door de camera, dus weten we veel dingen niet, zoals gaat Gert naar de wc, slaapt hij wel, eet en drinkt hij voldoende, laat hij Samson wel uit, we weten het niet.

  Beantwoorden
 3. Hij komt zogezegd op tv net omdat zijn hond echt kan praten, hij verdient zijn geld doordat zijn leven op tv wordt uitgezonden.. en die bel, tjah, dat ligt aan zijn vrienden.. er hangt geeneens een bel zoals bij zoveel oudere huizen. Je moest dus kloppen want er hangt geen bel (meer, sinds Joop die om zeep heeft geholpen). En dat van die tekeningen wordt hier in de andere commentaren al netjes vermeld.. o en Marlene komt wel degelijk 1x in beeld, haar benen of rug of whatever, zo’n beeld waar je niets mee bent maar die bewijst dat ze bestaat

  Beantwoorden
 4. De spelling in dit artikel is afschuwelijk. Moet je voor journalistiek geen volwaardig Nederlands kunnen spreken/lezen/schrijven? Men stelt dat Samson naar de logopedist zou moeten, doch zou de schrijver/schrijfster van dit artikel beter meegaan.

  Beantwoorden
 5. luister nog maar eens goed naar het liedje samen op de moto. Gert zegt daar duidelijk heb de motor van een goede vriend geleent.

  Beantwoorden
 6. Puntje 5 klopt niet… De beginjaren van Samson en Gert maar eens terug bekijken (toen er ook nog leuke tekenfilms tussen kwamen).
  Kinderen stuurden tekeningen in en werd de bureau ook gebruikt, ik dacht voor de prijsvraag…

  Beantwoorden
 7. De tekeningen hebben effectief een geschiedenis. Namelijk: helemaal in het begin wanneer dit op televisie kwam, konden kinderen tekening versturen naar de toenmalige BRT. Dit gebeurde nog met de gele briefkaart. Die werden dan tijdens het programma overlopen en opgehangen. Later is dit gestopt maar konden kinderen nog steeds tekeningen opsturen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer