9 redenen waarom Gertje (van Samson) een rare dwaas was

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Door

Ruud Caris

Laatste update:

8

Samson en Gert, wie is er niet groot mee geworden. We hebben het natuurlijk over onze geliefde pratende hond Samson, die samen met zijn soms wat norse baasje Gertje, allerlei avonturen beleefde.

Eigenlijk was Gertje heel vreemd, misschien enigszins labiel, met wat kenmerken van een dwangneurose. Dit zijn de redenen van onze diagnose (met een knipoog)…

Gertje: Een ‘bijzonder’ figuur

Het was vaste kost voor ongelooflijk veel kinderen in België en Nederland. Het kinderprogramma Samson & Gert zag het levenslicht in 1990 en werd pas onlangs opgevolgd door Samson en Marie.

Een succesformule is dus zacht uitgedrukt…

Via: Samson en Gert (capture)

Het programma leidde zelfs tot de oprichting van Studio 100, één van de grootste mediabedrijven van België met bekende titels als Kabouter Plop, Het Huis Anubis en natuurlijk de dames van K3.

Gert = Gertje

Het personage Gertje uit de kinderserie werd gespeeld door niemand minder dan Gert Verhulst. Om geen verwarring te zaaien: dit artikel gaat dus over het personage Gert, niet over de acteur en ondernemer…

9 vraagtekens bij Gertje

Gert lijkt de intelligentste persoon van het stel te zijn, maar daar hebben we toch enkele vraagtekens bij. Hierbij 9 redenen dat onze lieve Gertje toch wel eigenaardig was…

Keek jij naar Samson & Gert? Ken je de grijs-witter bearded collie en zijn baasje nog? Herken je onderstaande punten of is jou zelfs nog iets opgevallen aan Gertje?

Deel je herinneringen aan Gertje in een reactie onderin!

1. Hij draagt 16 jaar lang hetzelfde hemd

Het zal je wellicht ontgaan zijn, maar dat rode hemd was al 18 seizoenen lang vaste prik. Netjes gestreken, maar bijna altijd datzelfde rode hemd…

gertjuh-2
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

2. Marlèneke, wie is Marlèneke?

Stel, je 18 seizoenen in de huiskamers van miljoenen kinderen, die toch voornamelijk om Marlèneke* en een bel draait en ze staat niet eens op Wikipedia. Dan ga je toch nadenken. Wikipedia heeft altijd gelijk, heb ik geleerd, dus Gert heeft een virtuele vriendin, waar hij tegen ‘praat’ aan de telefoon.

Nee Gert, ik vind dat vreemd!

3. Hij doet dingen (niet)…

Een gemiddelde man/echtgenoot zou 16 jaar boeten en voor “Help, mijn man…”-programma’s worden aangemeld, na wat Gertje allemaal doet of juist nalaat. We leggen het uit…

Stel je voor, er komt iemand binnen die zegt: ‘Ik moest kloppen, want de bel doet het niet’. Dat kan natuurlijk wel een aantal keren gebeuren, omdat je misschien niet meteen tijd hebt en eventueel druk bent met belangrijkere zaken, zoals werk of Facebook.

Maar normaal gesproken, moet het binnen een maand of twee toch wel lukken om een bel te repareren. Dan nemen we het nog ruim en gaan we er vanuit, dat je geen partner hebt, anders begint er na twee weken toch iemand enigszins geïrriteerd te worden.

Dus Gert, die bel… was het misschien een angststoornis? Of iets anders? Wil je erover praten?

Samsung Gert Bel
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

4. Hij belt, maar met wie?

Hij hing de hele tijd aan de telefoon, stuurde nooit een SMS en praatte tegen… ja, tegen wie eigenlijk? Hij leek vaak tegen zichzelf te spreken of probeerde te doen voorkomen dat hij veel vrienden of vriendinnen (red. Marlèneke) heeft.

gertjuh-1
Via: Samson & Gert / Studio 100 (capture)

5. Wat moet je met al die tekeningen?

Gertje was een kinderloos man en daar is niets mis mee. Samson hield hem gelukkig gezelschap, al komen we daar dadelijk op (zie 7.). Maar kan iemand me even vertellen, wat een kinderloos man van middelbare leeftijd, die niet bepaald vaak in contact komt met kinderen, met al die tekeningen deed?!

Deze hingen al jaren aan z’n bureau, waar hij in die jaren nog geen enkel uur heeft gezeten of gewerkt… Eigenaardig, om over het eendjesvissen in huis nog maar te zwijgen…

Samson Gert huiskamer
Via: Samson & Gert (capture)

6. Zijn opvoedkundige kwaliteiten zijn verre van optimaal

Stel een kind heeft wat moeite met praten, of kan bepaalde woorden op zijn/haar zevende nog niet goed uitspreken. Normaal zou je dan nadenken over wat hulp, zoals bijvoorbeeld logopedie.

Helemaal niets mis mee, maar stel je voor, dat je hond al ver in de puberteit is en nog steeds bepaalde woorden niet uit kan spreken. Jij verbeterde hem een seizoen of 18 en zoekt geen hulp.

Wilde je dan niet toegeven, dat je fout zat, of zijn er diepgewortelde trauma’s die zorgden dat je dit nog steeds bleef ontkennen? Ik denk het laatste, maar Gertje gaf niet veel prijs over zijn jeugd.

7. Over praten gesproken… een hond Gert, EEN HOND!

Iedereen praat wel eens tegen zijn huisdier, daar is ook niets mee. Maar als je dialogen gaat voeren en gelooft dat hij terug kan praten, gaat dat een brug te ver.

Maar als je dan ook nog naar die stemmen luistert en allerlei dingen gaat doen die ‘de hond heeft gezegd’, zijn er toch wat dingen die niet helemaal lekker gaan.

Samson en gert scene
Via: youtube.com (capture) | Samson

8. Extreme TV-verslaving

Lieve Gert, ik vind het geen enkel probleem dat je regelmatig TV kijkt; dat doet heel Nederland en België. Maar dat je elke ochtend, met de hond waar je tegen praat, in hetzelfde hemd, dag in dag uit, TV aan het kijken bent, terwijl je af en toe je virtuele vriendin belt, dan zijn er dingen niet helemaal in orde. Helemaal niet.

Gert Samson televisie kijken
Via: Samson & Gert / youtube.com (capture) | Extra

9. Werkloos, maar wel alle luxe

Heb je Gertje ooit zien werken? Wij niet… En toch heeft hij alles wat z’n hartje begeert. Een mooi huis, waar iedereen graag verzamelt en zowaar een motor met zijspan! Hoe doet hij dit?! Gek, heel gek…

“Whoa, Gertje toch…”

Gertje, eigenlijk vond ik je dus vreemd, heel vreemd. Bizar eigenlijk. Maar lieve Gert, je blijft een held en bent een meer dan welkom deel geweest van de jeugd van enorm veel kinderen (en inmiddels volwassenen) in België en Nederland.

Wat hebben we veel van je genoten! Dank daarvoor…

Lees ook: 


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “9 redenen waarom Gertje (van Samson) een rare dwaas was”

 1. Er hangt wel een bel, bij een of ander late night programma heeft Gert geprobeerd de bel te repareren, wat gelukt is, ik vraag me af, of zijn vrienden nog weleens proberen aan te bellen. Kan ook uit gewoonte zijn dat ee kloppen.

  Beantwoorden
 2. Vergezocht dit, klopt ook niet.
  Hij telefooneert met mensen, diegene die terugpraat hoor aleen degene die belt, dus de kijker niet,
  Maarten van Rossem draagt ook altijd zwarte kleding, het bewijs dat Gert altijd diezelfde trui draagt is niet geleverd, hij heeft een kast vol dezelfde kleding.
  Dat een hond praat is een wonder, Samson praat voor een hond behoorlijk goed. Dat hij bepaalde woorden niet goed kan uitspreken is daardoor geen schande.

  De deurbel is niet kapot, maar afwezig

  De serie draait om het leven van Gert niet om zijn werk. Het is niet bewezen dat hij geen werk heeft aangezien Albert en Octaaf wel werk hebben maar ook gewoon langskomen.

  Gert is nooit 24/7 gevolgd door de camera, dus weten we veel dingen niet, zoals gaat Gert naar de wc, slaapt hij wel, eet en drinkt hij voldoende, laat hij Samson wel uit, we weten het niet.

  Beantwoorden
 3. Hij komt zogezegd op tv net omdat zijn hond echt kan praten, hij verdient zijn geld doordat zijn leven op tv wordt uitgezonden.. en die bel, tjah, dat ligt aan zijn vrienden.. er hangt geeneens een bel zoals bij zoveel oudere huizen. Je moest dus kloppen want er hangt geen bel (meer, sinds Joop die om zeep heeft geholpen). En dat van die tekeningen wordt hier in de andere commentaren al netjes vermeld.. o en Marlene komt wel degelijk 1x in beeld, haar benen of rug of whatever, zo’n beeld waar je niets mee bent maar die bewijst dat ze bestaat

  Beantwoorden
 4. De spelling in dit artikel is afschuwelijk. Moet je voor journalistiek geen volwaardig Nederlands kunnen spreken/lezen/schrijven? Men stelt dat Samson naar de logopedist zou moeten, doch zou de schrijver/schrijfster van dit artikel beter meegaan.

  Beantwoorden
 5. luister nog maar eens goed naar het liedje samen op de moto. Gert zegt daar duidelijk heb de motor van een goede vriend geleent.

  Beantwoorden
 6. Puntje 5 klopt niet… De beginjaren van Samson en Gert maar eens terug bekijken (toen er ook nog leuke tekenfilms tussen kwamen).
  Kinderen stuurden tekeningen in en werd de bureau ook gebruikt, ik dacht voor de prijsvraag…

  Beantwoorden
 7. De tekeningen hebben effectief een geschiedenis. Namelijk: helemaal in het begin wanneer dit op televisie kwam, konden kinderen tekening versturen naar de toenmalige BRT. Dit gebeurde nog met de gele briefkaart. Die werden dan tijdens het programma overlopen en opgehangen. Later is dit gestopt maar konden kinderen nog steeds tekeningen opsturen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...